Huvudlössens tid...

...kommer med skolstarten. Jag blir förvånad när jag läser om eländet i en artikel, visste inte att det var vanligare ju längre söderut i landet man kommer. Man kan  undra varför, de lever inte utomhus och borde inte påverkas av ett kallare klimat. Och glesare boende kan inte heller inverka, barn är lika nära varandra i dagis och i skolor överallt.

Sen drabbar det orättvist. En del barn tycks disponerade och får lus om och om igen trots ivrigt  tvättande och stor försiktighet, medan andra aldrig drabbas.

Jag har i alla fall en känsla av att det inte var så vanligt förr. När jag började jobba med barn i början på 70-talet så var lusangrepp väldigt ovanligt i en barngrupp, men nu är det få perioder under ett läsår som är lusfria.

Någonstans i en artikel eller insändare påstods att lus kunde bekämpas med att tvätta håret ibland med såpa. Det låter rätt äckligt men kanske är effektivt. Någon som vet om såpa funkar mot lus? Och i så fall varför?

Kommentarer
Postat av: Ingmarie

Tror dessvärre INTE att såpa räcker.....En del stoppar kuddar o mössor i frysen har jag hört!

Själv börjar det klia så fort jag hör ordet löss.



Ha det så gött!

Postat av: Annaa M

Hittar inte uppgiften om löss och såpa i debattartikeln du länkar till, men jag tycker hela artikeln är märklig. Ett hopklipp av en massa påståenden där somliga känns tämligen grundlösa och man inte riktigt förstår vart skribenten vill komma utom att sälja sin bok.

2009-08-12 @ 08:57:56
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: åsa

Huvudlöss, jag ryser bara jag hör ordet!

Men, varför skulle det inte fungera med såpa, man använder ju såpa till växtlighet som drabbats av löss...

Tror ju inte, att håret far illa av lite såpa, en biologilärare sa till mig (ja, för mååånga år sedan) att ett hår mår bra av att bli tvättat med diskmedel ibland, att man inte alltid skulle använda schampo..

Ha dé!

2009-08-12 @ 09:15:06
URL: http://tantraffas.blogg.se/
Postat av: Inga M

Ingmarie: Frys tror jag funkar, men inte med hår tyvärr :-)) Eller borde kanske gå om man kunde konstruera en fryskam. Men det lär finnas en elkam som går att döda lössen med.



Annaa: Nej, Du har rätt, jag hittar inte uppgiften heller. Kanske fanns den bara med i pappersupplagan eller också har jag läst det någon annanstans. Därför tar jag bort länken. Det är möjligt att hon vill sälja sin bok, men jag tycker hon resonerar lite klokt om att tänka vardagshygien igen. Min mammas generation var verkligen hygienmänniskor med goda rutiner för städning och rengöring. Det har kanske ändå fått konsekvenser att vi struntar i sånt idag.



Tant Raffa: Det låter i alla fall som om håret skulle bli liksom fett och lite klibbigt av såpa.



2009-08-12 @ 09:41:53
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Trolda

I slutet av 70-talet kom det en ny flicka till min klass som hade huvudlöss. Det var något man i stort sett aldrig hört talas om och det blev stor dramatik med kammande och översyn i allas hem. Flickan fick vara hemma ett tag och fick någon lus-kur (betvivlar dock att grönsåpa ingick i den...) och sen förekom det aldrig mer på den skolan. Men man FICK en kliande känsla under tiden...;-)



Trolda - kramar =D

2009-08-12 @ 12:50:00
URL: http://trolda.blogg.se/
Postat av: Annaa M

Men det där med hygien måste väl ändå ses i ett väldigt kort perspektiv i så fall. Jag är inte alls övertygad om att det skett någon hygienförsämring i västvärlden. Vad finns det för forskningsrön som säger detta? Jämfört med min barndom så tvättas både hår och kläder betydligt oftare nu, jag lovar. Min mamma som fortfarande in på 60-talet "gick hos folk" kunde berätta om "finare familjer" som inte tvättade mer än ett par gånger om året utan lagrade sina stinkande lakan och underkläder. Min lärare på slutet av 50-talet skrattade åt dumma amerikaner som bytte underkläder varje dag och vi var förbjudna både att ta hem våra gymnastikkläder från skolan och att bära underkläder under dem! Duscha efter gymnastiken var det inte tal om.



Jag är uppväxt med utedass och kallvatten, en kultur där det var fullständigt främmande att duscha varje dag. Och tänk bara alla lortiga tygnäsdukar man såg, idag har nästan ingen tygnäsduk att snyta sig i.



Och inte sjutton är det bristen på handhygien som gjort bakterier resistenta mot penicillin! Det är högst privata slutsatser av skribenten. Hennes påståenden om utrotade infektioner stämmer inte heller utom just TBC.



Funderar på det där med såpa. Känner till folk som uteslutande tvättat håret i såpa, det går alldeles utmärkt. Naturmedel mot löss finns det ju också. Men en sak är ju säker; hur lusspridningen började igen är oklart, men inte söker sig moderna löss mer till smutsiga hår än till rena. De skulle i så fall få svårt att överleva i en modern klass!



Vägglössen som också är på väg tillbaka angreps ju förr med hett såpvatten. Men jag undrar om det inte var de riktigt starka bekämpningsmedlen som framförallt tog död på dem. Nu har ökat resande satt fart på spridningen igen, inte bristande städning, även vägglöss lever bra vidare i rena miljöer.

2009-08-12 @ 15:21:15
Postat av: Inga M

Trolda: Känner igen huvudluspaniken från min barndom. Det var verkligen synd om de drabbade för de blev, som i Astrid Lindgrens böcker, utpekade som lortiga. Idag är det inte längre lika lättvindigt att skylla på lort eftersom lusen drabbar alla, oavsett renlighetsgrad.



Annaa: Med skammens rodnad på kinderna får jag tillstå bristen på forskning angående renlighet då och nu. Jag har för att vara helt ärlig bara jämfört min mamma och hennes kvinnliga umgänge med mig själv och fruntimmer i min bekantskapskrets. Och jag har ju aldrig knäskurat golven en gång i veckan, eller paneler och tak varje vår och höst och samtidigt släpat ut all textil för att vädra i solskenet en hel dag och samtidigt skurat garderoberna invändigt osv osv.



Dina synpunkter är absolut intressanta i ämnet och skulle i så fall stämma väl med det faktum att barn i det då kolförorenade Polen hade betydligt färre allergier än svenska barn som växt upp utan koleldning och förmodligen med mer modern hygien.



Som vanligt kan man inte vara riktigt säker.



Vad som däremot är beforskat (dagisundersökning med sprittvätt) och som jag har egen erfarenhet av är att om man har en god handhygien så blir antalet vanliga banala infektionerna färre. Så även om jag inte är ute för att bekämpa TBC och annat livsfarligt så tränar jag mina elever i enkel vardagshygien, både teoretiskt och praktiskt, vilket f.ö. ingår i kursplanen. Därmed tror jag att vi blir lite mindre sjuka både dom och jag, men som sagt det är tro det handlar om, även om tron i det här fallet råkar ha lite forskningsbakgrund.

2009-08-12 @ 19:48:17
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: anne

Det skulle inte förvåna mig om onödiga lusbehandlingar bidragit till mycket resistenta kryp som utvecklat ett starkt försvar mot behandlingarna (precis som mulitresistenta streptococcer). Jag tror inte graden av renlighet påverkar. Såptvätt av hår tar inte kål på löss och gnetter.



Är det något man ska ägna sig åt, så är det noggrann handhygien och att ge tusan i att peta sig i mun, näsa eller ögon under influensa- och vinterkräksjuketider. Damm i hörnen och under sofforna är inte hälsovådligt.



Ev har jag möjlighet att i september lyssna på Bengt Björkstén och en föreläsning i immunologi där han tar upp skillnader avseende allergier, tarmflora etc i Baltikum och Norden. Jag kan ju alltid rapportera då vad som gäller! :)

2009-08-12 @ 20:41:32
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Mia

Att såpvatten skulle vara bra mot huvudlöss är inget jag heller hört talas om. Däremot så har jag läst någonstans att löss har ingenting med smuts / dålig hygien att göra. Men vad vet jag... Min familj har haft turen att aldrig drabbas av huvudlöss!

2009-08-12 @ 21:12:09
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Annaa M

Fullständigt rätt om god handhygien! Influensabakterier kan faktiskt lätt spridas via händer även om viruset är vattenburet, dvs sprids via host och nys. Det fanns ju en banbrytande läkare, jag tror det är han som nämns i inlägget du länkar till, som gjorde upptäckten att man kunde rädda liv genom att läkaren tvättade händerna innan han började skära i folk!



Skurandet känner jag igen, även om inte modern skurade garderober, men man får icke glömma att man hade mer svårstädade material förr. Golvplankor var nödvändigt att skura för att de skulle bli rena även i mellanrummen.



2009-08-12 @ 21:55:36
URL: http://annaama.wordpress.com
Postat av: Inga M

Anne: Du är ju experten här i gänget misstänker jag när det gäller små sjukdomsalstrande varelser och Du har naturligtvis helt rätt när det gäller handhygien och petandet i näsa, mun och ögon. Där saknas skyddsbarriär och medföljande virusar får fäste på en gång.



Jag ser fram emot en rapport så småningom när det gäller tillståndet i Baltikum.



Mia: Jag har också haft tur fast jag rätt ofta drabbas av att det finns lus på skolan.



Annaa: Visst var det så och rekordeliga fruntimmer skulle vår- och höststäda.

2009-08-12 @ 22:04:02
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Jo, det är jobbigt det med huvudlössen so blivit ganska vanliga nu.

När min dotter var på dagis på 70-talet så fick flera av barnen det och även min dotter och jag.

Så det var bara att promenera till Apoteket och köpa medel för det.

Men oj, vad det var obehagligt...



Min mamma berättade att när hon var barn så hade de ättika i håret för att ta dö på lössen.

Men tänker att det måste ha svidit och luktat en hel del.

Kram



2009-08-12 @ 22:09:59
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Suss

Inte fanns det löss i samma omfattning på den s.k. vår tid? När mina barn var små (på 80-talet) var det en del av deras kompisar som drabbades, men aldrig någon hos oss. Jag undrar om de föredrar viss sorts hår?

2009-08-12 @ 23:34:16
URL: http://leontina.blogg. se
Postat av: Inga M

Ingermaryissa: Antagligen var det där med ättika (sabadillättika tror jag det hette?) effektivt och lössen blev möjligtvis inte resistenta heller som de tycks bli av nutida medel.



Suss: Nej jag minns aldrig att jag hade löss och ingen av mina egna har heller drabbats så vitt jag vet. Det kan vara så som Anne säger att lössen har blivit resistenta av lusmedel. Det verkar ju som om de föredrar vissa människor i alla fall, om det är deras hår eller någon annan egenskap hos dem vet jag inte.

2009-08-12 @ 23:38:53
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: britten

Förr i tiden så snvändes ju spa till nästan allt, jagvar att farfars tvättade sitt hr med såpa , men aldrig har jag hört att såpa skulle hjälpa mot huvudlöss ochinte tror jag på det heller.



På kortidshemmet där jag jobbade senast så var det alltid ett par tre st varje höst som drabbades av huvudlöss...och som nån sa här uppe ..det börjar klia när man tänker på det...man kan ju spekulera i varför det blivit så vanligt igen, men jag tror jag avstår...// kram till dig

2009-08-13 @ 08:29:25
URL: http://pyrobritt.blogg.se/
Postat av: Anne

"Upptäckten" av handtvättning och patienter får vi nog tillskriva den ungerske läkaren Semmelweis som på 1800-talet konstaterade att kvinnors död i barnsängsfeber drastiskt minskade om läkaren tvättade händerna mellan obduktion och förlossning... Tänk er bara...



Om jag inte minns fel, blev Semmelweis något mobbad av sina kollegor och dog utan erkännande, innan någon annan lyckades påvisa sambandet.

2009-08-13 @ 09:30:55
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga M

Britten: Rent spontant känns det inte som om såpa skulle vara något trevligt schampo



Anne: Det är alltså dags att återupptäcka Semmelweiss (jag skulle vilja ha två s på slutet där men jag kan ha fel, ). Typisk att vi missförstådda genier alltid ska bli mobbade o få dö utan erkännande!!:-))

2009-08-13 @ 09:55:00
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback