Vårdnadsbidrag har man beslutat...

...om i vår kommun idag på kommunfullmäktige, 3000 kr per månad. Det är finansierat genom att man beräknar spara in 11 barnomsorgsplatser så det ska inte drabba kommunen i det ekonomiska krisläget. Hur det blir får väl utvärderas men en bra idé att testa i alla fall.

Det är på ett sätt orättvist för alla har inte råd att utnyttja det och stanna hemma, men en hel del kommer säkert att trixa så gott det går för att i alla fall få lite extra tid hemma med sina små barn. Och blir det helt fel så får man väl ombesluta.

Sen är det besparingar förstås på olika områden. Kommunen får skatteprognoser som säger hur mycket inkomst man kan förvänta sig och med högre arbetslöshet (nu uppe i 5 % totalt i vår kommun!) så blir det mindre pengar som flyter in. Då måste man rätta munnen efter matsäcken och minska på utgifterna för att få ihop budgeten.

Alla sektorer drabbas förstås men lite fler på barnomsorgen som enligt ekonomiska analyser har haft god personaltäthet och goda resurser  jämfört med andra kommuner. Det blir omfördelningar och sänkning av ambitionsnivån i den kommunala servicen på fler områden. Man kan väl bara vara glad att just vår kommun tidigare haft rätt gott ställt med låg arbetslöshet och låga socialbidragskostnader så det blir i alla fall en bit kvar till smärtgränsen. Det planeras dessutom ett nytt stort köpcenter vid gränsen och det kommer att behöva anställa mellan 100 och 200 personer. Gränshandeln frodas nu i lågkonjunkturen.

Det känns ju alltid fel att man drar in på vård, skola och omsorg som verkligen behövs, men samtidigt kan ju en kommun, lika lite som en privatperson, spendera mer pengar än man får in. Vad som däremot kan kritiseras är om pengar försvinner helt i onödan och i dålig planering och förbiseende eller, i ett krisläge som nu, till sånt som inte oundgängligen måste göras.  Jag tänker på detta med fotbollshall i Töcksfors. Den hoppas jag att man skippar.

För att visa solidaritet med dem som drabbas så ska kommunfullmäktigeledamöterna inte ta ut någon ersättning för sina möten en tid framöver. I praktiken är det inte mycket pengar, mer en gest av som sagt medkänsla.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback