Bird spotting!!??
Är det det jag håller på med? Bird spotting??
Ungefär på den nivån är det väl det här att registrera en massa fåglars ankomst. Man vet ju att de kommer varje år, precis som den i våra ögon galne engelsmannen vet att tåget kommer. Ändå registrerar vi och funderar och undrar. Varför, när var, hur?`
Fast jag har hållit på med det här hela mitt liv tror jag. I mitt vuxna liv har jag alltid haft koll på fåglarna i närheten. I min uppväxtfamilj var de olika vårfågelarternas ankomst självklara samtalsämnen. Vem såg de första? Var ? Hur många?
Här fortsätter det alltså: BIRD SPOTTING!
Svanarna är kvar även idag fredag, Vi gick till badbryggan med hundflocken; Jazz, Leta och Oskar. På norlare Smörhôla såg vi svanarna idag igen. Bakom dem, på mellare Smörhôla stod två tranor. Dessutom fanns här så där 15-tal kanadagäss, en flock kajor i träden på Prästgården, glädjande nog också 5-6 tofsvipor. Tofsviporna såg vi singla runt i luften som stora konfetti. Nu hoppas vi att det blir flera par som stannar. De ser ut att slåss i luften, undrar om de hävdar revir? En liten falk såg vi också, samt en starflock.
Bakom fåglarna syns Signebyns skola. Där jobbade jag mellan 1972 och 1982. Då hade vi barn i fem åldersgrupper tillsammans ( 5- 9 år) och barnen kunde exempelvis lära sig läsa när de själva ville mellan 5 års ålder och 9. Vi hade under de 10 åren här inte en enda elev med läs- och skrivsvårigheter. Alltså funderar jag ibland om inte det är så att skolan skapar bekymmer för barnen istället för tvärtom, att barnen skapar bekymmer för skolan. Vi kanske inte är tillräckligt lyhörda.
Isen är idag för första dagen svart. Man säger att isen "ruttnar". När den blir svart så är den på väg att bli porös och tina. Våren kommer till slut. Idag var det + 13 grader i solen på skolan.
Isläget nere vid bryggan!"
Så här mycket öppet vatten har vi just nu.
Det här är en enträgen hane av gåsfågelsläktet. Det ´är inte en kanadagås fast han konkurrerar med en kanadagåshane om en kanadagåshona. Men kanadagåshanen som uppvaktar honan låter som morrningar omväxlande med vanliga kanadagässtjut. Den här hanan låter på ett helt annat sätt och vi sitter en stund och kollar. Han ger till slut upp ser det ut som. Vi undrar som det kan vara en salskrake eller en vitkindad gås? Jag vet inte fast jag kollar i fågelboken. Fågelboken var en av de första böcker jag fick i mitt liv. Vi tittade ofta i fågelboken i min uppväxtfamilj. Den var framme hela tiden. Fast den här fågeln liknar mest av allt en salskrake. Fast varför en salskrake ska utmana en kandagås vet jag inte.
Hemväg är det här. Mannen i mitt liv. Efter så många år tillsammans, så är han fortfarande nurmmer ett, alla kategorier. Vi är ofta tacksamma för att vi har fått ett gott liv!
Du, vi kunde väl inte undgå att bli indoktrinerade? I alla fall flockades hela min familj vid fönstret och vi barn blev pepprade med de olika fåglarna som satt utanför och åt. Ett tag hade vi en tam talgoxe som hette Pelle.
Jag minns när far var i extas över en stenknäck, idag tror jag inte jag skulle känna igen den utan att konsultera fågelboken.
Efter en lång vinter är varje ny flygande "primör" en sensation även för mig. Nu går jag och spanar efter den första ärlan, som brukar komma hit den 14 april. Spänningen stiger....
Suss: Det kanske var så hos alla på den tiden? Med fågelintresse menar jag. Jag är nog otidsenlig som framhärdar med Bird spotting
LL: Du har koll alltså! Vet att den brukar komma 14:e april. Du måste berätta när det händer i år.
"Bird-spotting..." =D Det är väl som en bekräftelse på att Våren verkligen ÄR här...En bekräftelse på att allt rullar på, ett kretslopp som aldrig tar slut...En bekräftelse på att allt är som det SKALL vara...En bekräftelse på LIV! Dessutom är ju våra Vingförsedda Vänner så fantastiskt VACKRA att se på och så kan de ju FLYGA!!! =D Helt fanatstiskt.
Och så hoppas jag du finner en vacker dörrkrans söderöver ;-)
Trolda - önskar fortsatt fin helg =D
Nu har jag tagit mig tid att kommentera, solen har gått i moln och det blåser kuling så innomhusverksamhet är ok. Gåsmysteriet? Salskraken är i svart och vitt men mycket mindre än en gås. Den vitkindade är lite mindre än kanadagåsen och har svart och vitt. Jag anar lite bruntoner på den mystiske, där ute på isen. Gravandshanarna har samma storlek som de vitkindade och har en del rödbrunt på bröstet som vuxna. Ungfåglarna har inget brunt. Minns du några färgskiftningar? De ska helst vara i närheten av havet men en ung hane kan flyga fel och ta miste på partner. Har "ett pipigt vinande ljud" under frieriet.
Jag undrar om "dina" svanar trott att de slagit sig ned vid en mossekant och när snön försvinner, så är de på ett stort fält. Ingen bra häckningsplats!
Har du fått igång dina elever på Bird spotting?!!??
Något exklusivt måste de ha med sig i bagaget i jämförelse med 08-barnen. Min syster och jag spelade Fågelspelet, där man skulle samla fåglar i familjer. Pedagogiskt minsann, redan på 40-talet.
Nya ord för gamla företeelser. Det är väl så man får nya anhängare. Så saluför Bird-spotting!
Fåglar, blommor osv. Vem ska föra den kunskapen vidare till nästa generation? Inte jag, men ändå vill jag att barnen ska kunna...
Trolda: Jag ska verkligen leta efter en fin dörrkrans. Vintervarianten har tjänat ut nu!
LL: Då är det nog inte en salskrake. Gubben trodde på en vitkindad gås när vi satt där ute. Den var i samma storlek som Kanadagässen eller något större till och med. Den hade ljust huvud och som ett mörkt band från ögat och bakåt- uppåt.
Svanarna har nog flyttat ner till tjärnet nu tror jag, de har inte varit på åkern på ett par dagar.
Mina elever har varit ute med sin So/ no -lärare på vårteckenjakt och det har blivit en del bird spotting också. Sånt ska de ha med sig tycker jag.
Lotten: Jag blir bara så fascinerad av att jag är lika entusiastisk varje år! Det pirrar i magen av förväntan på varje fågelart och samtidigt vet man ju att de kommer. Lite fånigt egentligen.