"Tusen svenska kvinnoår"


Nu har jag läst den, boken om kvinnornas historia i Sverige de senaste 1000 åren. Jag hittade den på länsmuseet i Örebro när jag var där och kastade mig genast över den.

Kvinnornas historia har fascinerat mig sedan jag läste historia på universitetet och en liten bit av de studierna var just om kvinnor. Det märkliga var att det fanns så lite litteratur i ämnet, bara någon enstaka bok. Resten var rapporter, avhandlingar och dammiga uppsatser. Jag återkommer ibland till dem och läser lite här och där, bl.a. Birgitta Saywer (stavningen?).

Den här boken, liksom mycket annat som skrivits om kvinnors villkor i samhället, handlar om att det inte varit sämst för länge sedan  och sedan blivit bättre och bättre. Det verkar tvärtom vara så att kvinnans ställning under "den mörka medeltiden"  och tidigare, inte var så mörk. Om man enbart ser till lagarnas text så ser det illa ut förstås och man ska akta sig för att idyllisera, men om man studerar praktiken så verkar det ha varit så att kvinnor ändå har haft mycket mer utrymme än de borde ha haft formellt sett.. De har kunnat ärva, haft egna företag, kunnat svara för sig juridiskt,  haft någon slags ekonomisk trygghet i form av morgongåva och hemgift osv. Praktiken tycks inte ha följt lagarna.

I det medeltida samhället var rollerna i arbetslivet (jordbruket) givna; kvinnor hade sina arbetsuppgifter och männen sina. Båda bidrog till familjens överlevnad och hade därmed i grunden en viktig samhällsroll, det kan ha gjort det svårt att bortse från kvinnors krav. Under  1600-talet växte det fram en tjänstemannasektor och ett högre utbildningsväsende som båda var förbehållna män och det kom att diskriminera kvinnor rejält fram till  1900-talet.

Synen på sexualitet är ett exempel: Ett förhållande under vikingatiden och medeltiden ansågs etablerat när man var trolovade och hade "legat tillsammans", inte när kyrkan hade välsignat det hela med äktenskap. Vid trolovningen skrevs ekonomiskt avtal mellan släkterna som skulle bindas samman. Det var mannen som straffades med skadestånd till kvinnans far vid "lönskaläge",  dvs förbindelser utan trolovning, inte kvinnan. Senare kom fördömandena över utomäktenskapliga förbindelser att bli hårda (kyrkan!) och kvinnor fick ta allt större ansvar för männens sexualitet. Mannen kunde svära sig fri från sitt ansvar, medan kvinnan stod där med en svällande mage som knappast gick att förneka. Det hela verkar ha startat på 1600-talet  (bl.a. häxprocesserna) och kulminerat i början på 1800-talet som i praktiken kan ha varit den allra mörkaste tiden i kvinnornas historia. 

Under 1900-talet erövrade kvinnor långsamt den någorlunda jämställda roll som vi lever med idag. Sett i ljuset av historien så är det mycket bättre idag, men visst fattas en del än, inte enligt lagtexterna men i praktiken, när det gäller lönesättning och karriärmöjligheter exempelvis.

Himla intressant ämne och det är roligt att läsa om hur kvinnors villkor sett ut. Det är lättare att förstå det som händer idag i ljuset av historien. 

Kommentarer
Postat av: Marie

Okej, detta är nog en av de få böcker som jag ska läsa mitt i en termnin..jag hoppas att den finns att köpa även här...

Postat av: Suss

Inga, väldigt intressant att läsa om sexualitetn och hur det var förr. Jag säger som de gamla reaktionärerna: "Det var bättre förr". Detta med kyrkans makt över vår sexualitet har allitd gjort mig halvt vansinnig, i vissa "läger" är vi fortfarande kvar på 1800-talet. Detta skrivet med risk att få på skallen av somliga, men det kan jag ta. Jag tror jag får gå till museét och köpa den där boken, verkar klart läsvärd! BRA att du tar upp sånt här på bloggen. Kram!

2008-10-25 @ 12:01:31
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Inga M

Marie: Kanske finns på något museum även hos Dig.



Suss: Det är onekligen intressant läsning och slutsatserna är inte alls de vi tror, därför är kvinnohisoria intressant. Under kvinnornas kjolar kommer sedan barnen och deras historia är förfärlig. Jag vet inte ens om jag orkar läsa den. Från utsättning under jägartiden till barnarbete och barnaga osv! Det kan vara för mycket. Det finns nog inte mycket i den avdelningen heller, men det börjar komma misstänker jag.

2008-10-26 @ 00:31:16
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: anne

Varför skulle inte en bok som denna finnas til försäljning på fler ställen än på museum? Nog tror jag att det skulle finnas en stor målgrupp för den.



Jag ska hålla den i minnet när jag är på jakt efter ny läsning, låter både viktigt och intressant.

2008-10-26 @ 09:12:11
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga M

Anne: Jag vet inte om den finns i vanliga bokaffärer, det är möjligt. Jag hittade den i alla fall på museet. Museer har ofta trevliga köpställen och matställen.

2008-10-26 @ 12:09:03
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Ulf

Boken går att beställa hos Bokus ( http://www.bokus.se ) Den kostar 176 kronor

2008-10-26 @ 12:55:17
URL: http://vildhunden.blogspot.com
Postat av: Inga M

Ulf: Tack för tips!

2008-10-26 @ 16:47:11
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Kenny

Härligt att kunna känna att det faktiskt var svensk arbetarrörelse som tog kampen för kvinnans rättigheter. Jag är stolt, men ännu inte nöjd, och kan även säga att kvinnans kamp är hennes egen! :)

2008-10-30 @ 21:40:55
URL: http://kennysvensson.wordpress.com
Postat av: Inga M

Kenny: Försöker Du travestera Per Nuder med Ditt uttryck "Stolt men ännu inte nöjd"?



Det vore djupt tragiskt om kvinnans kamp enbart vore hennes egen. I så fall ställer Du halva befolkningen mot den andra halvan.! !



Vi hade hoppats att träffa Ömer den här helgen för att få en bra förklaring på socialdemokraternas prasslande till vänster och höger (läs miljöpartiet!) men han är i Washington och bevakar valet när vi gästar Stockholm! Annars brukar vi ha trevliga diskussioner med politiska förtecken.



2008-10-30 @ 23:05:32
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback