Varför Blondinbella!?

http://www.aftonbladet.se/sofismode/article2062963.ab 
http://www.aftonbladet.se/sofismode/article2072306.ab
Nu tror jag det blir sista inlägget om Blondinbellafenomenet.

Varför har hon 24000 läsare per dag?

Jag kan inte låta bli att spekulera över varför och några skäl tror jag på. Men det behöver inte vara rätt tänkt:

1. Hon vänder sig till unga människor och de utgör den absoluta merparten av människor på bloggen. Mitt ointresse för hennes blogg är nog mycket ett åldersfenomen. Vi delar inte samma intressen. (Men om  drottning Silvia skrev en blogg så skulle jag nog läsa den. Hon är ju också rik och berömd och lever ett annorlunda liv, jag skulle bli nyfiken på hur hennes vardag ter sig och hur hon hanterar sina ålderskrämpor )

2. Hon lever en dröm (rik, snygg, lyckad, framgångsrik, våning i innerstan, fester, kändisliv, efterfrågad, sedd), en dröm som många andra människor har, och  hennes framgångssaga är otrolig för en tjej i den här åldern. Hon inspirerar många andra tjejer att också försöka skriva som hon, det kostar inget att testa. Det verkar möjligt för alla att uppnå (fast det är det inte förstås, men försöka duger, tänker många)

3. Hon delar med sig av sitt vardagsliv mitt i all lyxen och gör därmed läsaren på ett sätt delaktig i framgången.  

4. Hon älskar att shoppa, vilket hon delar med en hel del andra unga och hon kan göra det hur mycket som helst nästan. Och hon berättar om det.

5. Hon gillar kläder, smink osv och det gör de flesta andra ungdomar också.

6. Genom att hon delar med sig av sitt dagliga liv och lägger in förväntningar på nästa dag, nästa vecka osv (viktigt i dramasammanhang!) så blir det spännande att följa hennes liv.  Hur kommer det att gå med intervjun där i soffan och vad kommer hon att tycka om det dagen efter?

7. Hon är trotsig och uppkäftig och det kan många ungdomar identifiera sig med. Hon vill bryta mönster och gör det. Säger som hon tycker och tänker  även om det är knasigt och fel i mångas ögon.

8. Sen tjänar hon pengar på sin blogg och kan därmed ägna den tid, skriva varje dag och hålla uppe intresset. 

Jag ser inget fel i att hon får reklamintäkterna från bloggen och att hon gör bra affärer på blogg. Hon har hittat en nisch och det är bara att gratulera. Det ligger ingen automatik i kopplingen mellan omoral och god förtjänst. Jag hoppas hon har alla papper i ordning och betalar den skatt hon är skyldig att betala och så vidare och då har jag inga invändningar mot hennes intäkter. Det är inte i sig fult att bli rik, först om man når dit  på ohederligt sätt. Och jag kan inte förmå mig till att bli arg på henne för att hon har tiotusentals  människor som följer hennes blogg medan jag har betydligt färre :-))

Däremot så gör hon det som man inte gillar i skribentsammanhang, blandar in reklam i sin text utan att tala om det. Om det  hon gör är olagligt därvidlag så bör hon naturligtvis sluta med det.  Men jag vet inte hur bloggen betraktas i de här sammanhangen. Eventuellt är lagstiftningen oklar, men rent moraliskt är det naturligtvis inte bra. Det är ungefär lika omoraliskt som att en seriös journalist kan ena stunden uppträda som opartisk saklig journalist i sin tidning och i nästa ögonblick ha en blogg knuten till samma tidning med en mängd privata synpunkter hit och dit i samhällsfrågor och politiska frågor.

Kommentarer
Postat av: Marie

Oj, här var det livat må jag säga..;-)). Jag vet egentligen ingenting om blondinbellas blogg, mina barn verkar inte läsa den i alla fall om jag är rätt informerad. Däremot kan jag tycka att det är bra om en tonåring lyckas skapa någonting genom eget arbete..vilket det här faktiskt får ses som. Antagligen har hon ngn stöttande vuxen i bakgrunden, men det gör inte det hela sämre. Jag skulle inte ha någonting emot att stötta mina döttrar så att de kunde tjäna en massa pengar genom eget och "innovativt" arbete. Däremot skulle inte JAG vilja att de blir så exponerade som blondinbella blir, men det är en HELT annan historia. Jag ser hellre att ungdomarna "jobbar" än sitter och gnäller på att de vill ha än det ena eller det andra. Tjejen blir ju självförsörjande på det här viset, någonting som kan vara svårt i hennes ålder och med tanke på att man behöver gedigen utbildning för snart vartenda jobb. Tänk istället om fler ungdomar kunde få möjlighet att tjäna pengar på någonting som de dessutom tycker är roligt...jag tycker inte det är mycket att hetsa upp sig för snarare tvärt om..det finns så mycket annat som är mer värt att lägga ned energi på!

Postat av: Bloggblad

Jag skrev ett lååååångt inlägg längre ner, men det verkar inte ha kommit med... eller har du sån kontrollfunktion påslagen?

2008-03-17 @ 16:05:57
URL: http://bloggblad.blogspot.com
Postat av: Bloggblad

Nu ser jag att du har en sån funktion!

När jag sökte på "Blondinbella" på Nyligen, ser jag att flera stycken andra bloggare pingat sin blogg med det namnet... snacka om trick för att få läsare...
Jag kanske ska pinga som Inga... :)

Jag hittade alltså inte blondinbellas blogg, men kanske har jag inte missat nåt...

2008-03-17 @ 16:09:29
URL: http://bloggblad.blogspot.com
Postat av: Dennis

Vad roligt att du skriver om Blondinbella så mycket... :P Hoppas att du lyckas fundera ut varför hon har Sveriges största blogg. :)

Ha det bäst!

http://www.dennism.se

2008-03-17 @ 17:18:39
URL: http://www.dennism.se
Postat av: Gisan

För bara några veckor sedan bodde denna faschionabla unga dam hemma hos pappa och styvmor trots att det visades upp en helt annan sida på bloggen. "Falsk marknadsföring" som uppenbarligen funkar. Kramar...

2008-03-17 @ 18:19:49
URL: http://gisan.blogg.se
Postat av: Lotten

Det jag funderar mest på är varför "vuxenvärlden" så ihärdigt plockar fram henne, hon får vara med i Debatt (!?), Expressen, DN osv osv. Jag har kikat in på hennes blogg och finner den fullständigt ointressant. Ändå återkommer jag i hopp om att hitta något som förklarar (och bidrar då till statistiken). Det som fascinerar mest är att hon ena stunden är värsta divan med later och andra stunden kläcker saker som faktiskt låter kloka (om hon nu inte däremellan kläckt idiotiska saker).

Givetvis är jag mer än dubbelt så gammal som hon, men gillar också att läsa bloggar där man skriver (fyndigt!) om mode, shopping osv!

Men det måste ju ändå vara så att som alla bloggare så väljer hon vad hon ska skriva. Jag menar att den bild man visar i en blogg sällan kan avspegla hela ens personlighet, det finns det inte utrymme för. Och då återkommer man till - varför väljer hon att skriva så som hon gör?

2008-03-17 @ 19:46:39
URL: http://blottenblogg.blogsome.com
Postat av: Cissi

Lite tråkigt bara att många av läsarna får en lite taskig syn på saker och ting...
Jag hade kunnat tänka mig reklam i bloggen om jag hade fått välja själv, om det var något jag stod för. Men det är väl ingen risk.. :o)

2008-03-17 @ 20:07:19
URL: http://cissilina.blogg.se
Postat av: Inga M

Marie: Kan bara hålla med det Du skriver. Det är inget bekymmer att hon tjänar pengar på sitt skrivande om det är hederligt och lagligt skött. Det där med att blanda reklamen i blogginläggstext är lite skumt och bör naturligtvis redas ut.

Bloggblad: Nja, jag har en funktion på bloggen som gör att jag kollar alla kommentarer först innan de publiceras. Via länken i mitt inlägg kom Du inte till Blondinbellas blogg utan till artikeln som handlade om den.

Dennis: Ja, det är märkligt med de höga läsarsiffrorna hos henne, så jag kan inte låta bli att fundera. Jag har inga ambitioner att härma henne för att få fler läsare :-))

Gisan: Aj aj aj! Där ser man! Är det kanske en av förklaringarna till läsarsiffrorna; hon ljuger på bloggen om sitt liv?

Lotten: Håller med, hennes blogg är i sig helt ointressant, åtminstone för mig, men jag kan ju inte låta bli att bli fascinerad av läsarsiffrorna. Och det måste vara den häpenheten hos fler än mig som för henne till TV-sofforna.

Cissi: Nja, jag undrar om inte Blondinbella kan välja sin reklam själv, fast jag vet inte förstås.

2008-03-18 @ 05:04:03
Postat av: Gisan

Jag tycker att det är tragiskt. Inte missunnar jag henne pengarna. men lyckan sitter inte i pengar och det får hon inte möjligheten att lära sig. Spara till något man gärna vill ha. Den lyckan när man äntligen kan köpa den saken... Jaja, det är inget att göra åt. Jag tycker som sagt synd om henne. Kramar...

2008-03-18 @ 11:10:39
URL: http://gisan.blogg.se
Postat av: Inga M

Gisan: Jo men visst är det så, hennes liv och blogg andas en enda stor tomhet och den måste fyllas med något och detta något är ett slags pseudoliv med shopping exempelvis.

2008-03-19 @ 06:47:31
Postat av: Hans Carlsson

Hej Inga!
Jag blev intresserad av Blondibellas blogg i samband med ett tv-program, som leddes av Stina i Debatt. Jag gick då in och tittade, och fann en otroligt proffsig gjord blogg. Jag gick också in på en annan sida, som ifrågasatte hela hennes blogg och ställde frågan. är detta en fake?
Om du går in på bifogad adress, får du svar på en del av dina frågor:
http://www.fotolasse.se/index.php/samhalle/blondinbella-under-falsk-flagg.htm
Som du kan se. är det nog inte en flicka vid namn Isabella Löwengrip, som sköter bloggen, fast det kan man ju se enbart på den proffsiga designen!
Ha det bra och sköt om dig och de dina!
Med vänlig hälsning
Hans Carlsson

2008-04-16 @ 08:41:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback