Stavros gör rätt - säger fel!

Jag skrev för några blogginlägg sedan att Stavros i 9A gör helt rätt saker som lärare i klassen när han bygger upp ett förtroende till var och en av eleverna i klassen och samtidigt är tydlig och ställer krav. Han försöker inte vara kompis utan uppträder som vuxen.

Men han sa helt fel saker i en intervju i TV i kväll måndag. Så här var det om jag fattat allt rätt:

TV hade beställt en attitydundersökning för att få veta huruvida svenska folket har förtroende för lärare eller inte. Utan att direkt lida av konstaterad förföljelsemani så kan väl misstänkas att man ville späda på budskapet från 9A-serien; det är dåligt i skolan för att lärarna är dåliga och det vet svenska folket.

Men nu visade det sig att många, 80 % tror jag, har stort förtroende för lärarna och allra mest förtroende har de som har barn själva i skolan, till och med 90 % eller nåt sånt.  Kanske inte det resultat man väntat sig men det får vi aldrig veta. 

 Nu måste man naturligtvis ställa skeptiska frågor ändå till någon expert om det här skumma släktet som har hand om svenska folkets barn under en stor del av dagen och då frågade man Stavros, han som verkar veta hur en slipsten ska dras i ett klassrum. Han måste ju sitta inne med lösningen.

Och då säger Stavros helt fel saker. Mellan raderna så är hans budskap precis det som TV verkar vilja förmedla.

Bara lärarna  engagerar sig tillräckligt och betraktar sitt jobb som ett kall så kommer skolan att bli bra igen!!

Att ingen hör hur puckat det låter!! Skolan måste kunna fungera med alldeles genomsnittliga lärare som har ett alldeles genomsnittligt engagemang och en alldeles genomsnittlig utbildning. Om inte det fungerar så måste man leta efter felet på annat håll: I organisation, i regelverk, i resursfördelning, i lärarutbildning eller något annat! Specialinkallade superpedagoger kommer inte att kunna lösa problemen i svensk skola! 

Jag väljer att tro att Stavros blev nerklippt för att man skulle kunna få ut det budskap som man önskade och inget annat mer nyanserat. Ser fram emot ett nytt avsnitt av 9A i morgon kväll tisdag.

Kommentarer
Postat av: Telefonissan

Hörde Göran Hägg uttrycka dina åsikter (i princip) i morgonprogram. Han efterlyste en tydligare läroplan också med tydliga mål.

Fast jag tror att Stavros _är_ en äkta eldsjäl som ser jobbet som ett kall. Det hade han säkert gjort om han så var bagare eller något annat. Så i detta utgår han väl från sig själv.


På tal om lärarnas egen språkbehandling: Svenskfröken i 9A kommenterade en pojkes "kapsyl". Hon menade förstås hans keps. Ett lite festligt fel. Har hon bott & jobbat i ett engelskspråkigt land tidigare?

2008-03-04 @ 16:36:42
Postat av: Telefonissan

Alltså, menar att Göran Hägg brukar ju vara vettig och tydligen har ni kommit till samma slutsats :-)

2008-03-04 @ 16:41:36
Postat av: Marie

Det var ju tråkigt om han har den inställningen...vi får hoppas att det bara var så atti intervjun vinklades i den riktningen!

Postat av: Inga M

Telefonissan: Jag skulle nog drista mig till att säga vi har väldigt gott om mål i läroplaner och kursplaner men de går stick i stäv mot varandra och saboterar därmed skolarbetet i praktiken.

Marie: Vi får se, det lär väl komma fler intervjuer.

2008-03-06 @ 05:33:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback