Pensionseländet!

Inte nog med att det kommer ett orange pensionskuvert som är deprimerande, det kommer ett vitt också med något som sägs heta tjänstepension. Det kuvertet med innehåll orsakade dagens skrattanfall.

Först började jag fundera över de siffrorna som stod där. Jag kan inget om ekonomi och siffror. Mitt "hemmakontor" är bredvid de vita strumporna på en hylla i linneskåpet. Det består av två pappershögar, den längst ut är obetalda räkningar och den längst in är de som är betalda. Räkningar betalas med viss vånda fast nästan alltid i tid. Men ibland är det roligt att se på siffror och försöka tyda dem.  Som kuriosa! Fast det är svårbegripligt och motsägelsefullt:

Min arbetsgivare har alltså snällt betalat in premier på 11.000 kr någonting under det gångna året i något som kallas tjänstepension. En får tacke!!  Och de pengarna har alltså pensionsbolaget KPA pension placerat "långsiktigt" och "försiktigt" med "fokus på att" jag "ska få en garanterad pension". Av siffrorna kan jag utläsa att av de där drygt 11.000 kr som betalats in, så har c:a 3000 kr spekulerats bort av pensionsbolaget så "summa intäkter" under året blir bara 7.800 kr drygt. Det där låter ju inte speciellt tryggt så jag letar i texten efter någon bra förklaring, speciellt som man har mage att ta ut en förvaltninsavgift på 359 kr och dessutom en årsavgift på 48 kr för besväret man haft med att försnilla mina pengar. Det kunde jag ju ha skött om alldeles själv annars. Avgiftsfritt!!  Sånt kan jag!  Göra av med pengar alltså!

Nej, det finns ingen bra förklaring till att  nästan en tredjedel av inbetalade pengar bara försvunnit ut i tomma intet  från min tjänstepension. Bolaget  hoppas väl att folk inte ska läsa siffrorna så noga och märka nåt. Det brukar ju vara så.  

(Senast jag läste en ekonomirapport noga var för 25 år sedan som revisor i fackets lokalavdelning och då uppdagades att kassören förskingrat 9000 kr ur föreningskassan och att svindeln pågått i tre år. Folk som kan sånt här behöver inte läsa noga. Men jag som inte kan måste ju. Efter det har jag vägrat  att vara revisor!) 

Så man halkar liksom förbi det hela, vill inte säga nåt rakt ut. Men det står lite kryptiskt i texten att ".......vi medvetet placerat dina pengar försiktigt. Det har tillfälligt påverkat din avkastning, men har mindre betydelse för storleken på din slutliga pension"  Hmmm!  Det står också  lite längre fram ".......vi skapat förutsättningar för bättre avkastning framöver".   Jag tycker kanske att ett minus på 25 - 30 % var överdrivet försiktigt, det är inte så rasande långt kvar till pension för min del.  Väldigt kort tid att ta igen så stora bakslag.

Inte nog med att pensionsbolaget tar rejält betalt för att långsamt förskingra mina pensionspengar, staten ska sko sig också. För, hör och häpna, trots att avkastningen är minus c.a 3000 kr så måste jag betala skatt på förlusten!! Skatten är 400 kr fast det hela har gått 3000 kr back!.  Min gubbe som är företagare förstår inte det här heller och han brukar begripa såna där siffror med plus och minus framför. Han konstaterar bara belåtet att han inte har någon sån här minuspension att skatta för.

Sen vill pensionsbolaget förklara vad pensionspengarna nu sysslar med medan de växer, eller ja om man ska vara petig; "medan de krymper", och det väljer man att illustrera med den här jättebilden i A4:

image1685

Gud bevare mig! Har de placerat mina stackars kvarvarande pengar i försvars / krigs -industrin???? Det är den första tanke som dyker upp i min hjärna när jag ser den här bilden.  Jag gillar inte krig! 

I texten under bilden så försäkras dock att man placerar pengarna i företag som värnar om mänskliga rättigheter, mot korruption och för en bättre miljö. Det kanske är hos någon militant miljöorganisation som det hela hamnat, vad vet jag???  Bomba mjölkkorna för ett bättre klimat??!!  De fiser ju så förskräckligt!  Hoppas i alla fall att de  inte hamnar  hos de rovdjursentusiaster som brukar trakassera mig på bloggen. I så fall räcker det inte med att jag spärrar kommentarerna för att freda  mig i fortsättningen. 

Frågan är vem som har avlönat reklambyrån. Är det KPA pension ur vilkas besked jag hämtat  bild och textutdrag här ovan eller är det  värsta konkurrenten??

Kommentarer
Postat av: Helena

Ska man skratta eller gråta? Jag skrattade i alla fall lite åt dina funderingar. För vad ska man göra? Mystiskt är det i alla fall. undrar hur det hade blivit om de varit mindre försiktiga. Eller milda matilda ännu mer försiktiga. Hade du fått betal in extra avgift i så fall?

Postat av: Inga M

Helena: Ja, det kanske blir så i livet som pensionär, att man får betala istället för att få ut pension. :-)

2008-03-12 @ 22:57:36
Postat av: Marie

Hahahaha...där fick jag mig dagens skratt! Hahaha....ja världen är galen..hahaha...

2008-03-13 @ 08:06:46
URL: http://www.alltiallon.se
Postat av: Kerstin

Hahahaha...ett gott skratt förlänger livet! Tack, nu fick jag ett riktigt gott skratt, kan jag säga!hahaahaha Det var det värsta jag hört på länge,hahaha Är det ett skämt eller?
Instämmer med Marie till 100%! Världen ÄR verkligen galen!!!Hoppas du återhämtar dig från det här och har en fortsatt bra dag!

2008-03-13 @ 15:15:32
URL: http://tankeverkstaden.blogg.se
Postat av: Inga M

Båda: Ja, man kan ju undra vilken image ett företag strävar efter egentligen. Här blir det lite tveksamt och en ordentlig miss av reklambyrån tycker jag. Budskapet är för krångligt och blir det motsatta eftersom de flesta nöjer sig med att titta på bilden och inte läsa texten.

2008-03-16 @ 08:14:19
Postat av: Mia

För inte alltför länge sedan blev jag uppringd av något företag som pratade om just pensionssparandet som görs åt oss. De spann på dålig avkastning osv... och att de var redo att hjälpa mig till bättre placeringar...

Jag frågade... och det vill ni ha betalt för? Ja, blev svaret från dem och mitt svar kom direkt... "Tack det är jag inte intresserad av".

Det här med pensionsfonder som staten gör åt oss antingen vi vill det eller ej är jag väldigt kritisk mot. Jag har inte gjort några medvetna val - tycker att det borde vara upp till var o en om vi vill spekulera med de medel som avsätts till våra pensioner eller ej. Däremot väljer jag bort dem som "vill hjälpa till" att minska på pensionspengarna än mer....
Mia

2008-03-21 @ 10:48:11
URL: http://miatankar.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback