Maffia!

image1688
Det är nog ett udda intresse, det här med maffian. Jag har ju just läst boken om den svenska maffian, skriven av ett par journalister. Den var väldigt intressant. Det ligger lite i tiden också om svensk maffia. Enligt Aftonbladet idag den 14:e mars så har vi en våg av bankrån över Sverige "under de svenska maffiagängens styre". Det sker ett rån varannan dag i genomsnitt i landet. Man har flyttat över sin verksamhet från värdetransporter till banker, men kommer över så lite varje gång att man gör många fler rån istället. Enligt tidningen är det organiserad brottslighet med anknytning till mc-gäng som är inblandade.

image1689

Idag kom en kollega på skolan C, med en bok som hon ville låna mig. Den handlar om maffian i Italien. Hon är Italienfrälst och trodde länge att hon skulle bo där och hade mycket kontakt med landet. Men avskräcktes bl.a. av de begränsningar som låg just i det nätverk av lojaliteter som finns i landet och infiltrerat i det också den organiserade brottsligheten.

Den här boken till vänster, beskriver en verklig händelse. Den om den ensamme domaren som tog upp kampen mot maffian i Italien, som vann men som själv blev mördad. Mordet på honom upprörde en hel nation och det gjorde att maffian förlorade många anhängare bland vanligt folk och mycket goodwill. Domarens död blev kanske viktigare än hans livsgärning för att sticka hål på Cosa Nostra.
 
Den andra boken säger C är väldigt bra och den måste jag läsa. Jag ska göra det också, jag undrar om jag läst boken tidigare eller kommit i kontakt med den på annat sätt. Jag har en känsla av att jag känner till storyn; han som föddes på en bordell och levde vind för våg, var för evigt sammanlänkad med henne som föddes samma dag som han osv.

Kommentarer
Postat av: Nina på Johangården säger

Vallgrens bok har jag läst... den var verkligen både och. Bitvis bra och bitvis seg, men det är min åsikt.

Postat av: Bloggblad

Jag har läst den högra - den var väldigt omtalad när den kom ut. Jag tyckte inte att den levde upp till sitt rykte.

2008-03-15 @ 22:37:19
URL: http://bloggblad.blogspot.com
Postat av: Rutan

Carl-Johan Vallgrens bok är en av de bästa böcker jag har läst. Han har ett helt underbart språk!

Han gör väldigt fin musik också.

2008-03-16 @ 02:13:39
URL: http://rutan.blogg.se
Postat av: Inga M

Nina: Ok, jag ska läsa den så småningom och får se vad jag tycker.

Bloggblad: Hmm nu är Ni två som inte gillade den!

Rutan: Ja ha, så är Du kärringen mot strömmen som tycker boken är bra. Det ska bli spännande att läsa den. Men jag brukar också vara svag för böcker som har ett bra språk. Det räcker länge.

2008-03-16 @ 08:09:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback