Långfredag 2008 fler bilder!

image1697

image1698

Årets första påskkärring kom redan på Långfredagen och det var lilla söta Julia från närmaste grannhuset. Hon slängde traditionsenligt påskbrev till oss. Det är en påskbild vikt så här med godis i. Barn som är större blir jagade och infångade och bjudna på godis.

image1705
Det var snöstorm på långfredags förmiddag och på väg till kyrkan träffade vi Maja och pappa E. De var i gång med snöröjning.

image1699

Vi var på ett par besök i Konstrundan som anordnas här varje år över påskhelgen. Här besöker vi Gerd Wahlströms fina butik  med konsthantverk. Den ligger i Svensbyn. Vi var också på Strand och hos guldsmeden i Karlanda. Lunch intogs på Hotell Norlandia och där träffade vi överraskande en god vän från Karlstad / Skillingmark, Eskil,  med dotter och hennes familj. Det blev en trevlig stund med många goda skratt. En del människor är bara så där naturbegåvat slagfärdiga och gemytliga. Jag vet inte om det har med ursprunget från Skillingmark att göra men vi har haft mycket roligt tillsammans genom åren i olika sammanhang.

image1700
Gudstjänsten i Silleruds kyrka besökte vi idag långfredag. Kyrkan är en vacker skapelse, ritad av arkitetkten Langlet som också ritat byggnader i Oslo. Kyrkan är 8-kantig tror jag, den har i alla fall inget långskepp och torn som en traditionell kyrka har och ligger högt uppe på kullen här. Som synes hade vi snöstorm på morgonen så det såg ut så här. Våren har kommit av sig. Matilda höll i gudstjänsten som gästande präst. Hon är ungefär 30 år, uppväxt här i Sillerud. Det är roligt att någon som vi sett växa upp här, en liten tjej, nu plötsligt kommer hem och är präst. Matildas släkt har en speciell anknytning till kyrkan. Hennes anfäder har i flera generationer varit kyrkvaktmästare i församlingen och alltså bott alldeles bredvid kyrkan.

Matilda genomförde gudstjänsten helt suveränt! Hon hade en mild auktoritet i sitt framträdande, talade med en ljus vacker röst och höll en lysande predikan. Den bästa av de tre som hon har haft här i hemförsamlingen sade någon som hört alla. Långfredagen är ju en mörk dag i kyrkoåret, firas till minne av korsfästelsen. Matilda valde att tala utan skrivet manus över temat "Gud låter aldrig mörkret och det onda segra" och hon hämtade inspiration från både altartavlan i kyrkan och  egna upplevelser.  Dramaturgiskt fångade hon lyssnarnas totala uppmärksamhet genom att tala lugnt och med pauser ibland för eftertanke.

Den här gudstjänsten så spelades inte orgelmusik utan det var en koralkör istället. Det lät bra och Matilda sjöng den vackra, men sångmässigt inte så enkla, litanian säkert och med vacker stämma.

Vi hoppas att hon så småningom kan komma tillbaka till Sillerud som tjänstgörande präst.


image1702

image1704
Långfredagskvällen var vi på bygdegården Tjolitta på påskfest med mat och dans. Här träffade vi bl.a. den här söta tjejen som vi är faddrar till, dotter till ett par av våra bästa vänner. 

image1703
I dansens virvlar fanns också ett antal släktingar förstås. Det är ju så  på landet med flera generationer på samma fest. Här är en släkting  på ingång om några veckor. Den blivande mamman är äldsta dotter till Rolands dubbelkusin, hon blir alltså tremänning till våra barn och nykomlingen här inne blir fyrmänning till våra barnbarn. Så lyckades jag reda ut det. Kul mammakläder tyckte vi och jag förstår inte att den blivande mamman orkade bugga så mycket utan att nedkomma direkt, men det gick bra.

Det var en trevlig fest och god mat. Vi stannade längre än vi tänkt men till slut blev ljudnivån för hög för oss gamlingar så vi lämnade över till en yngre generation att fortsätta. Roligt att bygdegården finns kvar, är fin  efter flera års renoverande och nu med nya bord efter penninggåva från Travklubben och Idé och Hantverk.

Till slut avrundade vi kvällen med att ta en sväng till Hol och prata en stund med Andreas och Ulrike och dotter Pia som kom med flyget från Tyskland idag.

Kommentarer
Postat av: majsan67

åååh vilken underbart söt liten påskkärring ;)

Postat av: Marie

Det var den gulligaste lilla påskkärring jag har sett..;-))).

Jag hittade en blogg från en "kille" som varit rektor i Broängsskolan som inte ligger alltför långt från där jag bor. När han tog över skolan var det en ren katastrof där, men han lyckades vända utvecklingen och den fungerar bra idag. Han har kanske inte direkt ngt traditionell syn på undervisningen och om jag minns rätt så har han en stor förkärlek till it och datorernas möjligheter i skolan. Jag tänkte att du kanske kunde ha ngt utbyte av hans tankat, jag hittade bloggen
häromdagen så jag kan inte gå igod för att han inte "spårar ur" mellan varven, men han har ideer som i alla fall då och då kan vara beaktasvärda. Här kommer länken om du vill ha den: http://www.jeppesenblog.blogspot.com/

2008-03-22 @ 07:38:16
URL: http://www.alltiallon.se
Postat av: SolSkuggan

Oj vilken söt liten påskkärring som kom på besök. Och sen hajade jag till när jag läste ortsnamnet Svensbyn, vi har en by ett par mil härifrån som också heter så.
Kyrkan ser verkligen vacker ut och vilken fin väg fram till den, där den inramas av den härliga trädallén. Ha en fortsatt fin påskhelg.

2008-03-22 @ 09:18:31
URL: http://solskuggan.blogg.se
Postat av: Trolda

Härliga bilder! Och konstvandringar är så trevligt...KANSKE blir en här också...GLAD PÅSK!

Trolda - Glad Påsk och Kram =D

2008-03-22 @ 10:23:43
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Gisan

Det var den sötaste påskkärring jag någonsin sätt! Kul tradition att barnen får bli jagade. Jag riktigt kände pirret i magen :-) Kramar...

2008-03-22 @ 15:33:19
URL: http://gisan.blogg.se
Postat av: Inga Magnusson

Majsan: Hon är söt både när hon är påskkärring och annars!

Marie: Stort tack för tipset! Vilken trevlig blogg! Jag har redan varit inne och läst och kommenterat.

Solskuggan: Det är en fin kyrka. Vet inte om det kallas centrumkyrka när det inte finns något långskepp + torn.

Trolda: Konstvandring är en trevlig påskföretéelse. Hos oss har det redan blivit tradition.

Gisan: Vi står bakom gardinen och lurpassar när de kommer. En del vågar inte öppna dörren utan det får mamma eller pappa göra. I år var det laddat med snöbollar också!

2008-03-22 @ 19:39:09
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Mårten

Lustigt vad en sökning på "Skillingmark" kan leda, Eskil, det är Eskil Simonsson det va? :) träff du på han mer får du hälsa från Brita Rhöses pojk. Vi har stuga granne med Eskils mor upp i Högsäter

2008-12-06 @ 21:09:25
URL: http://svammelsurium.blogg.se/
Postat av: Mårten

Hej igen här e lite jag skrivit inan i bloogen om skillingmark

http://svammelsurium.blogg.se/2008/september/semestra-som-forr-overklighet-idag.htmlOch Astri, Eskils mor, härlig krutgumma

http://svammelsurium.blogg.se/2008/august/lite-mer-bekanta-i-bygden.htmlhttp://svammelsurium.blogg.se/2008/july/litt-fra-marken.htmlhttp://svammelsurium.blogg.se/2008/july/en-tripp-mot-skillingmark.html

2008-12-06 @ 22:39:38
URL: http://svammelsurium.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback