Åldersdiskriminering eller No bullshit-time!?

Ser på ett väldigt bra Stina-program om åldersdiskriminering. Jag skrev om det för inte så länge sedan. Sverige är det enda landet i EU som ännu inte har en lagstiftning som förbjuder åldersdiskriminering i arbetslivet. USA har också redan en lag. Man kan alltså i Sverige fortfarande anställa och avskeda folk med ålder som enda skäl: gammal eller ung.  (Sen kan ju äldre /yngre  diskrimineras på många andra sätt också men det är en annan femma)

Amelia Adamo pratar också om "No Bullshit-time". Det är åldern närmare 60 än 50, då kvinnor känner att nu har man  inte tid längre att hålla på med låtsas, med omskrivningar, med spel för gallerierna. Nu är det hög tid att säga som det är, rakt på; No bullshit!  Det lär vara ett uttryck myntat av Jane Fonda. Amelia menade att det är därför kvinnor i den här åldern blir bortdiskriminerade. De säger som det är och uppfattas som besvärliga. När man ska anställa en kvinna för att det krävs av jämställdhetsskäl så anställer man inte en kvinna som är i No bullshit-time- åldern, utan en ung, gärna söt, kvinna som en äldre man kan behandla lite som en maskot. 

Intressant diskussion var det!

Kommentarer
Postat av: Gisan

Det låter som ett mycket intressant program. Vi var några stycken som för bara en vecka sen diskuterade just diskrimineringen när man söker jobb. Både när det gäller ålder och kön. Kramar...

Postat av: Kerstin

Va synd att jag missade det programmet! Dags att något blir gjort åt problemet med åldersnojor...Tänk att du också anammat lite med feng shui, gillar när energin får flöda fritt i rummen, men det är inte alltid så lätt att få till. Plocka russinen från kakan blev min paroll och det kommer jag väldigt långt med! Dags snart för min vår-make over här hemma...Ha en trevlig kväll och en skön helg!

2008-03-07 @ 18:46:52
URL: http://tankeverkstaden.blogg.se
Postat av: Trolda

Det är synd att åldern skall vara det primära vid en eventuell anställning! Men tänk vad arbetsgivarna missar i kunskap, kompetens och livserfarenhet på att INTE ta 60-åringen...

Trolda - ha en fin helg!

2008-03-07 @ 18:53:07
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Marie

Jag såg aldrig programmet, det var faktiskt lite synd, Stina brukar göra bra program!

2008-03-07 @ 21:18:20
URL: http://www.alltiallon.se
Postat av: Inga M

Gisan: Det är tankeväckande att det går så sakta med att förändra attityderna.

Kerstin: Det blir någon sådan utrensning ibland här hemma.

Trolda: Det är märkligt och handlar mer om känsla än om saklighet.

Marie: Stina gör ofta bra TV, ja.

2008-03-09 @ 08:58:38
Postat av: Peter

MANPOWER ÅLDERSDISKRIMINERAR ÖPPET. Prova att söka jobb på Manpower, du måste ange person-nr för att ens få skicka in ditt CV. Snart blir dett förbjudet i Sverige (som tur är). Men vad jag funderar på är om man redan nu kan dra ManPower Sverige inför EU-domstolen eftersom det finns ett tydligt direktiv som Sverige inte har infört.

2008-03-24 @ 22:14:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback