9A idag tisdag 11 /3

Så har det gått ett program till i serien om 9 A. Kvällens tema och tydliga budskap var följande:

DET ÄR ALLDELES FÖR SENT ATT BÖRJA INFORMERA I SLUTET AV HÖGSTADIETIDEN OM VAD SOM KRÄVS FÖR ATT KOMMA IN PÅ GYMNASIET OCH VILKA LINJER SOM FINNS OCH HUR MAN BERÄKNAR POÄNGEN!   Det borde ju ske mycket tidigare, ja, kontinuerligt under hela skoltiden. Allt annat blir fel, speciellt för elever som har föräldrar som inte kan eller som inte bryr sig. De ambitiösa föräldrarna skaffar nog information till sina barn ändå, men det borde ju inte enbart vara föräldrarnas ansvar, särskilt inte som man borde få in fler ungdomar från studieovana hem till gymnasiet.

Jag jobbar ju i skolans värld men hade ingen aning om att det kom in så sent med studie- och yrkesvägledning. Det kan inte vara lätt att ta igen flera års försummelser i studierna  på bara några månader inför ett gymnasieval. Och de flesta eleverna verkade ju tro att det skulle gå att ta sig in på attraktiva linjer med betydligt lägre poäng.


Satsning på SYO och kontinuerligt under flera år verkar vara klokt.


Kommentarer
Postat av: Josephine i Bryssel

internetproblem >>
ah - jag önskar jag kunde ha ett netmeeting med dig, (= ta över kontrollen av din PC från min PC) och kolla dina internet-inställningar, mail-server-inställningar osv...
*ler*
De första hittar du under "tools" "internetoptions" "connections" -
de andra under control panel - "mail".

Har du ngn helpdesk att ringa till? din internetleverantör ska kunna ge dig det - även om du kanske måste betala 1.50 / minut...

Postat av: Josephine i Bryssel

en av mina bästa kollegor i Värnamo var/är SYO. Jag tror hon började informera i åttan, men jag är inte säker.

2008-03-12 @ 13:53:21
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: Annaa M

När jag var på mitt första infomöte om gymnasiet i nian häpnade jag över föräldrarnas okunnighet. Hälften verkade inte ha en susning om något. Behövde totalt grundläggande info. Och då pratar jag om den fina skolan i det fina villaområdet med 95 procent väletablerade i många fall högutbildade vita föräldrar som hade alla möjligheter i världen att själva ta reda på saker!

Informationen är åt helvete för sen för eleverna. Vår värsta syo, på den jättestora skolan inne i stan med många problemelever, började ett par månader innan ansökan med att eleverna fick spela rollspel om sina framtida drömmar. Sedan skulle hon så smått börja tala om för dem vad gymnasiet var, för det har de ingen aning om, sa hon till oss häpna föräldrar på föräldramötet.

På den fina skolan fanns det ingen syo alls! De hyrde in två stycken som kom hösten i nian och hade en genomgång med varje klass, sedan enskilda samtal, sedan iväg.

Nu hade jag en dotter som var jäkligt på hugget själv, tog reda på allt, kunde intagningspoängen till alla relevanta skolor utantill. Hon var förstås också till god hjälp för sina syskon.

2008-03-12 @ 15:40:08
URL: http://www.annaamattsson.blogg.se
Postat av: Lotten

Högskoleverkets chef har skrivit en debattartikel helt nyligen (tror det var en Göteborgstidning?, länken fanns på Högskoleverkets hemsida) om hur valet i 6-an formar om man kan läsa vidare eller inte, vilket gör att det blir ännu mer segrerat på högskolan. Hur kan det bli så egentligen?

2008-03-12 @ 18:37:39
URL: http://blottenblogg.blogsome.com
Postat av: Inga M

Josephine: Tänk om Du jobbade i Sverige istället!

Annaa: Jag har aldrig tänkt på att detta måste bidraga till snedrekryteringen till vidare utbildning. Med tanke på hur många som utbildar sig till fel saker, dvs sånt som de inte kommer att jobba med sedan, så vore det väl god samhällsekonomi att satsa på bra och tidig SYO.

Lotten: Märkligt att man inte gjort något åt det här om man vetat om det länge!!

2008-03-12 @ 18:58:30
Postat av: Annaa M

Lotten och Inga; det känns ibland som det ingår i strategierna, att några ska falla ifrån redan i sexan genom att t ex välja bort modernt språk och bara läsa svenska och engelska.

Mellan har just förlorat kampen om att få fortsätta med spanska i trean på gymnasiet, hon lyckades sno åt sig en kurs i tvåan, men ingen i ettan. Engelskan lyckades hon inte få mer än en A-kurs. En irriterad syo fräste åt henne; "Det är faktiskt inte meningen att ni som går hantverk ska läsa språk, har du inte fattat det!" Det fanns utmärkta kurser i rackettspel att välja i stället.

2008-03-12 @ 19:55:49
URL: http://www.annaamattsson.blogg.se
Postat av: Inga M

Annaa: Det verkar som om någon borde ta tag i detta på allvar. Det finns ingen anledning att politiskt godta att landet förlorar ett antal studiebegåvningar bara för att SYOn är för torftig och för sent påtänkt. Och att man stänger dörrar helt i onödan. Det måste till ett nytt tänk när det gäller gymnasiet och högstadiet i den svenska skolan.

2008-03-12 @ 20:41:42
Postat av: Cissi

Hos oss fick vi väldigt sent i 9:an reda på att dotterns poäng kanske inte skulle räcka.
Det är inte lätt att ta in ett/två års grundläggande kunskaper på ett par månader.
Problemet var också att skola inte tyckte de hade resurser att hjälpa till
Jisses vad jag rörde upp i skolan. Men så fick vi hjälp också..

2008-03-12 @ 20:49:08
URL: http://cissilina.blogg.se
Postat av: britten

Ja jag försöker också tänka kring bloggen precis som du...den fyller ännu en funktion på det viset.

Ha det gott

2008-03-12 @ 21:24:16
URL: http://pyrobritt.blogg.se
Postat av: Josephine i Haag

what! inte behöva läsa språk bara för att man går hantverk??
det var samma med 2-årig social på min tid - min bekante fick kämpa för att kunna läsa ngt mer än bara svenska och engelska och t.ex. fortsätta med sitt B-språk från högstadiet.

och Inga - jag jobbar delvis för Sverige - mitt nya företag är multinationellt och de ville ha mig just för att kunna supporta sina svenska kunder :-)
Men jag tar samtal från allt engelsktalande (UK, sydafrika, Indien t.ex.) till holländska (Nederländerna + Belgien) och svenska
:-)

Jag hoppas du kan få hyffsad hjälp att fräscha upp dina nätverksförbindelser snart, let us know!

2008-03-12 @ 21:56:43
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: Annaa M

Inga; du har så rätt. Jag har i lätt desperation när det på fina gymnasiet i stan inte verkar finnas någon syo alls frågat mitt ex som är gymnasiesyo i förort sedan 30 år. Och inte kunnat få svar på de mest basala frågor. "Hon får väl kolla på hemsidan", typ. Tack.

Josephine; det är särskilt vansinnigt eftersom det är en textil designlinje och marknaden där onekligen är internationell, även vad gäller
utbildning. Men syon har inte förstått det, hon fortsätter pränta in i hantverkseleverna oavsett linje att det viktigaste för dem är att göra bra ifrån sig på praktiken för att kunna få jobb där sen! I stort sett samtliga på hennes linje gör praktik inom områden som kräver vidareutbildning...

Och vad vill då vår skolminister? Jo avteoretisera de yrkesinriktade programmen ännu mer!

2008-03-12 @ 23:13:20
Postat av: Inga M

Cissi: Jag förstår att Du kämpade för Ditt barn. Bra att Ni fick hjälp. Jag minns att när mina barn gick i skolan så hade jag stenkoll på alla utbildningsvägar, men jag antar att det går inte idag när det är så många alternativ att välja på. Frågan är om inte de eventuellt positiva effekterna av det här stora urvalet slår tillbaka genom att vara omöjligt att överblicka också. Speciellt som skolans studievägledning verkar bli allt mer summarisk.

Annaa: När det gäller de yrkesinriktade linjerna p gymnasiet så skulle jag vilja se en god yrkesutbildning först och främst, eventuellt under 2 år (eller 3) med mycket praktik. Sedan generösa möjligheter till extraår, med teoretiska studier för dem som bedömer att de behöver det i sitt yrke. Det kan vara entreprenörskunskap för dem som vill bli egna företagare inom sitt yrke, språkstudier eller helt enkelt grundläggande högskolebehörighet. Då kunde var och en få en skräddarsydd yrkesutbildning som är proffsig. Det vi har idag med obligatoriska studier för högskolebehörighet måste ändå vara ett slöseri med dyrbar tid och dyrbara resurser och de skrämmer många från gymnasiet tror jag.


Britten: Bloggen är het som diskussionsämne i media och det är roligt att följa debatten.

2008-03-13 @ 05:46:28
Postat av: Inga M

Josephine: Hantverksbranschen uppfattar jag som internationell på olika sätt och då
borde det finnas möjlighet till språkutbildning där. Angående det där med datorn så måste jag ta itu med det så fort som möjligt.

2008-03-13 @ 05:50:56
Postat av: Telefonissan

Jag började gråta när 9A hade sin SYO-information i TV. Hon var verkligen en parodi på en enfaldig SYO-konsulent! Och snacka om att dra ner elevernas självbild. Man kan bara föreställa sig hur hon är vid enskilda samtal...

Visst. Det krävs förkunskaper och att man kan plugga om man skall hänga med på Naturprogrammet. Men hade hon helt missat att 9A ingick i ett projekt som syftade till att höja självkänsla och arbetsmoral?

2008-03-13 @ 09:51:41
Postat av: Noemi

Läser och begrundar. Har ju inte kommit så långt än.

Håller med. Den syon vi hade på vårt högstadium gav inte så mycket heller. Jag fattar inte syftet med syorollen är?

Min stora säger att de ska börja få betyg i femman, men bara enkla, typ godkänt eller inte...måste kolla upp det där. Föräldrasamtal snart...

2008-03-14 @ 07:04:35
URL: http://bokklubbens.blogg.se
Postat av: Inga M

Telefonissan: Ja, jag håller med Dig, hon var verkligen en parodi på sig själv på något sätt. Så där talar man inte till barn eller ungdomar, ja inte till några.

Noemi: Nej, det kanske är fel att klaga på SYO-folket. Det kan ju vara så att bristerna finns högre upp med för lite resurser och för dåligt intresse, för dålig kunskap om vad det hela syftar till och hur det slår.

2008-03-16 @ 08:17:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback