Snyggare skola upptill!Vår skola ser i alla fall snyggare ut nu än den gjorde förut. Det har blivit ett riktigt tak över det hela och med den där lilla avskärningen på mitten så blev det prydligt. Nu ska det luta utåt och vattnet ska inte längre rinna inåt mot byggnadens mitt och rinna ner i ett rör där (Vilket aldrig har fungerat utan en del har läckt in i huset i drygt 30 år!). Det extra taket ovanpå det gamla platta har också medfört att det inte är så hett inne i klassrummen längre. Förr om åren så har hettan såna varma dagar som vi haft nu varit olidlig. Det har knappt gått att vistas inomhus och fönstren går inte att öppna. Men nu är det riktigt normalt inne även om det är hett ute och vi hoppas slippa frysa också till vintern så som vi har gjort tidigare.


Rinner utåt gör det med besked. Det saknas ju avlopp för det här vattnet eftersom det inte gjordes något när huset byggdes. Allt skulle ju rinna inåt istället. Men det här kommer barnen att gilla, tänk såna här vattenfall vid varje entré runt hela byggnaden! 

Fasaden här nertill är gammal och väldigt sliten. Skulle väl ha sett ännu prydligare ut om den också blivit utbytt. Den ramlar av här och där och är väldigt murken.


Det som gjorts med nytt tak ovanpå det gamla och lite målning här och där invändigt och att man sätter skivor på de gamla kissiga träväggarna på toaletterna kommer säkert att kallas "en stor investering" på Silbodalsskolans låg- och mellanstadium.  Jag kallar det att man i elfte timmen genomfört en liten del av 30 års eftersatt underhåll. Golvbeläggning och sanitetsporslin och övrigt är kvar sedan huset byggdes på 70-talet och är väldigt slitet. Hur många av oss har kvar den utrustningen hemma? Med golv som ska bonas varje år?

Lokalerna är heller inte ändamålsenliga utan vi arbetar i provisorier bla.a en stor modul på skolgården med ett fritis och ett klassrum. (Om jag inte är felunderrättad så kostar den modulen c:a 30.000 kr per månad i hyra.)  Det är för lite utrymmen och fel utrymmen så varje år har vi en omflyttningscirkus när det gäller lokaler och arbetslag. Det tär på trivseln och arbetsron både hos personal och hos barnen. Och, antar jag, tär också på  driftbudgeten eftersom det brukar kosta pengar att ha det oroligt på en skola.

Nu ska det tas mögelprover i väggarna för att se hur stora skadorna är efter så många års vattenläckage. Tänk om man finner att det är så illa att huset borde ha rivits? Det ter sig märkligt att först kosta  på nytt tak, sedan ta proverna.

Vi glädjer oss självklart åt att andra skolor i kommunen får permanenta lösningar med tillbyggt och ombyggt när man tillför nya verksamheter eller barnantalet ökar. Men vi som jobbar här på Silbodal undrar förstås hur länge kommunens största skola ska tvingas leva med  trängsel  och provisorier.  Det har pågått i många år nu.

Kommentarer
Postat av: En liten tant

Grattis till taket! Känner att jag nog borde tipsa min bostadsrättsförening om detta. Särskilt med tanke på att det inte blir lika varmt inne.

Se'n blir det ju knäppt när inte hela skolan rustas utan förfaller nertill. Påminner om när kungen besökte vår stad på eriksgata och det kommunala lyckoruset tog sig proportioner likt "Kunglig toalett" av Lars Molin. Besöket innehöll bl.a. en kort visit på en av gymasieskolorna. Den målades om invändigt i trapphus och korridorer - upp till det högsta våningsplan kungen skulle komma till... Resten skulle få behålla sitt förfallna utseende. Efter protester målades även resterande ytor.

Postat av: Inga M

Tant: Ha ha, det blir rätt kul ibland med hyckleriet. Jag har en bok av Tage Danielsson tror jag det är. I den beskrivs problemet med kungligt avträde vid kommunbesök. Det är på samma nivå.

2008-06-17 @ 23:40:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback