Nya torget i Årjäng snart färdigt!


Nu är trollet på plats i sin helhet vid det nya torget i Årjäng, framför hotell Norlandia.  På plats är också stenbänkar, plattor, hästskulpturer... Invigning blir det nationaldagen.

Det ser ut att bli snyggt som en helhet. Stenskulpturerna är fina.  Det röda gamla trähuset passar bra bland det nya moderna. Vore fint som turistbyrå eller nåt sånt.  Trollets profil avtecknar sig snyggt mot himlen bakom och det blev klockrent jämfört med den förra placeringen inklämt i gyttret på gamla torget.

Ser dock lite knepigt ut att hästarna vänder rumpan åt torget! Ska det innebära att de symboliskt vänder sig från det nya torget och tar avstånd, eller ska det ses som att de vänder sig mot de styrande i kommunhuset? Och det ger ett underligt intryck att de här stora tunga figurerna ser ut att stå utan fundament på en liten gräsmatta. Ska de vara utsläppta på grönbete? Egentligen lär de stå på något betydligt stadigare än gräs, men intrycket blir lite märkligt. Man får en känsla av att de måste välta när som helst. Och är de verkligen så stadiga att barn kan leka på dem?  Hoppas trollsvansenrutschbanan kommer tillbaka, den gillade barnen verkligen.

Glassiosken som inte syns på bild men som står framför hotellet är inte så prydlig. Men den är ett provisorium från GB-glass. Det ska komma dit en snyggare nästa år från Rustik....Och en flaggstång snart. Vi åt lunch här på hotellet idag efter att gubben hade varit här och överlämnat namnlistorna till Kjell Ericsson från Sillerudsborna angående detta med bensinmackarna. Vi såg inslaget i Värmlandsnytt men tyckte det var synd att de inte tog med något om planerna på att göra en drive i Norge också.

Kommentarer
Postat av: Tessan

Hihi du och jag hade samma tanke idag. Jag gick förbi förut och hade kameran med mig men Angelina var otålig så jag tog aldrig några bilder...

Postat av: Inga M

Tessan: Det är lite spännande att se det nya torget växa fram! På fredag ska det ju vara klart för invigning!

2008-06-03 @ 04:11:54
Postat av: Gisan

Jag readerade direkt på att hästarna står med rumpan mot torget. Men jag trodde att de antingen inte var placerade rätt än eller att det ska symbolisera att de "drar" torget framåt... Kramar...

2008-06-03 @ 07:19:45
URL: http://gisans.blogspot.com
Postat av: Gubben

Hoppas namnlistan ger effekt! Men vi ska kanske vara glada att vi slipper tunnelbanor mellan våra torg. Så är det ju nyttigt för hälsan att gå och cykla.PS

Trevlig bild på fröken :)

2008-06-03 @ 09:09:02
URL: http://gubben.webblogg.se/
Postat av: Plogflickan

Vilka fina hästar på torget!

2008-06-03 @ 14:34:52
URL: http://plogflickan.blogg.se/
Postat av: marie

Hej Inga

Du behöver inte vara orolig att hästarna ramlar över nån, det är gjutna klackar med stag som håller dem på plats, den stora hästen väger ca. 4 ton, sen finns det hästar som går på grönbete, har jag alldeles för mig.Hästar är mer än travhästar, anledeningen till att de vänder sig mot kommunhuset är ett önskemål från konstnären då ljuset speglar deras ansiktsuttryck på allra bästa sätt.

2008-06-03 @ 16:04:22
Postat av: Inga M

Gisan: Rent spontant ser det ut som om de inte ännu är placerade tycker jag utan bara ditställda i avvaktan på att placeras på allvar på det stenlagda torget med hotellet som en ren snygg bakgrund att framträda mot. Men det var ju en variant att de ska ses som dragande detta omdebbaterade Clara torg framåt här i världen! Det finns säkert några som skulle vilja ha torget draget all världens väg. Man flyttar inte ett torg ostraffat! :-)) Opnionen hittills har inte varit nådig men jag tror den är på väg att vända nu när alla ser hur snyggt det blir här jämfört med det gamla.Gubben: Det blir uppmärksamhet i alla fall om frågan och vänta bara tills vi kommer till Norge! Då tror vi att det blir lite grunning.

Tack för vänliga ord om min "frökenbild" Den tilltalar mig! Den gammaldags skolmiljön var hemtrevlig och gedigen, passar gamla kärringar.Plogflickan: Hästarna är absolut kanon!Marie: Ja, ungefär så förklarade Roland att hästarna var förankrade. Min fundering handlade mer om att man inte ser fundamentet och att det ger ett spontant märkligt intryck med de här tungt massiva stenfigurerna rakt ner i en liten gräsmatta på något sätt. Den första reaktionen är; oj tänk om de ramlar!?Konstnären har absolut rätt i att man ser ansiktsuttrycket bättre när de vänder åt det här väderstrecket där ljuset kommer i från oftast. Synd bara att man då måste befinna sig på kommunhusets parkering (!) för att se det eller inne i kommunhuset. Från torget ser man inte ansiktstuttrycket utan just bara rumpan. Fast den här placeringen kan säkert ge näring åt den folkliga humorn när det blir dags att få ett skämtsamt vardagsuttryck för de här pållarna.

2008-06-03 @ 19:31:32
Postat av: Noemi

Vda roligt med konstverk som barn kan leka på! Mina skulle älskat detta.Kenpigt med rumpan mot torget? Kanske finns en tanke bakom, vad har den franmför nosen?

2008-06-04 @ 10:25:01
URL: http://bokklubbens.blogg.se/
Postat av: Inga M

Noemi: Det verkar som om hästarna redan blivit döpta: Kjell, Weine och Olle efter 3 tunga politikerna i kommunens AU!

2008-06-04 @ 21:14:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback