Claras torg invigning - nationaldagsfirande


Det blev nationaldagsfirande i Årjäng. Vi startade i kyrkan med vacker sång av en tysk kör, tydligen med någon av dem god vän till Christer Fransson på Sommarvik, återkommande sommargäster. Kören gör ett framträdande i Västra Fågelviks kyrka också. Sjöng gjorde också Maria E förstås som hastade hit från Grinsbyn. Hon sjunger så vackert solo att skinnet knottrar sig. Det var fanborg också och gubben var med och bar kommunfanan från kyrkan upp till Claras torg. Det var väl minst 30 grader varmt och gassande solsken utan minsta vindpust så de bärande såg rätt tagna ut när de avverkat sträckan som är en kilometer ungefär. Synd tyckte vi om hemvärnet som pustade på i kamouflagemönstrad stridsuniform.


Sen var det tal, invigning av det nya omdebatterade torget, Claras torg, och sedvanlig sång som hör till.


Svansenrutschkanan var tillbaka med sand under. Suveränt för barnen.
 

De stora fina stenhästarna var också uppskattade leksaker. Så ska statyer vara, så att de inbjuder till att leka med. Det var lagom höjd för barnen att klänga på och breda nog att stå på och inte halkiga.  De är gjorda av Christina Monti. Det hade varit spännande att höra henne berätta hur hon tänkte när hon tillverkade hästarna av bohusgraniten. Sedan fanns ytterligare en del lekredskap i sanden.


Bra med en gräsmatta uppe mot det röda gamla huset. Det kom att fungera som en skuggig sittplats, lite upphöjd nu när det var så hett nere bland bänkarna.  Stenbänkarna framför trollet var också fina extra sittplatser. Stora fina blomsterarrangemang var det. På plats fanns scenen förstås och Moskoselkåtan som användes till att servera gratisbit av jättetårta.

Torget blev jättefint och jag tror att de flesta som varit kritiska förut, kapitulerar inför anblicken av det nya Claras torg.

Sen återstår som sagt att ge torget en själ och lite liv. Det finns ju inga affärer runt här som kan ge liv och rörelse. Hittills är det bara hotellet med den fina uteserveringen och trollet med leksaker. Men med en turistbyrå i det gamla röda huset, glasskiosk och diverse evenmang här så kan det bli riktigt bra. Trollbrickan går ju bra att använda till mindre framträdanden.  Och hotellets uteservering med fullständiga rättigheter innanför kedjan är fin.

De som har jobbat och slitet med att skapa det här torget ska ha en eloge tycker jag, det blev så här långt lyckat. Något vi kan vara stolta över i Årjäng.

Vi avslutade firandet med att äta en god middag på hotellet.

Sen drog gubben, A i Hol och sonen med flickvän ut på sjön. Det var superfint väder till det!


Kommentarer
Postat av: Mia

Det låter som ett trevligt firande... Säger en som inte firade alls, däremot njöt av vår vackra sommar.

Postat av: Årjängstrollet

Text ifrån Wikepedia; "Torg kallas en planerad öppen plats centralt i en tätort. Torget erbjuder den "luft" i bebyggelsen som behövs för att kompensera den täthet som uppstår när bebyggelsen är kompakt."

Hur fint det nya Torget än blev så kan det självklart inte ersätta den funktion som det gammla torget fyllde.

Och tänk om våra politiker visade samma omsorg om att göra exempelvis vår nerslita Silbodalsskola fin och trivsam för elever och lärare, men till sådana ändamål finns det ju aldrig pengar. Men det klart, dit tar inte vårt kommunalråd Landshövdingen eller Kungen på besök...

2008-06-07 @ 12:43:18
Postat av: kicki

Va trevligt ni verkar haft det...ja en resa till Årjäng får det bli ni sommar, till Klaras cafe.

Ha det gott..kramen på dej

2008-06-07 @ 19:59:07
URL: http://kickilettenstrom.blogg.se/
Postat av: Inga M

Kicki: Ja, gör det! Du kan väl slå en signal när det sker så kan vi ses över en fika kanske. Jag tror att gubbarna känner till varandra åtminstone. De kan väl prata jakt! Så kan vi diskutera bloggen!

2008-06-08 @ 00:04:05
Postat av: Helena

Det är ju ofta så att förändringar föder en del diskussioner. Vi har svårt med det vi människor. Förändringar alltså. Tur är det att vi då och då kommer över den där rädslan. För hur hade det annars sett ut?

2008-06-08 @ 08:07:29
URL: http://gutta.blogg.se/
Postat av: Gisan

Åh, svansen skulle jag vilja åka trots att jag är för gammal för sånt. Men troll och rutschbana blev alltför lockande för att suget skulle kunna stås emot. Kramar...

2008-06-08 @ 09:30:44
URL: http://gisans.blogspot.com
Postat av: Inga M

Gutta: Förändringar som man kan påverka är ofta lättare att acceptera och när det gäller torget så har planerna varit öppna för invånarnas åsikter. Förr låg Årjängs torg där "Smedtorget" är idag, sedan utanför Claras konditori och nu alltså¨uppe vid E18, vid det nya hotellet. Så visst förändras även en liten ort som Årjäng.Gisan: Du är välkommen till Årjäng!

2008-06-08 @ 12:29:59
Postat av: Inga M

Årjängstrollet: Jag debatterar gärna sånt som händer och sker i Årjäng på min blogg. Jag är ibland kritisk till fenomen inom min kommun (skola, fastighetsunderhåll), men ibland också positiv (torget, näringslivspolitiken). Det är sällan som något här i välden är enbart svart eller enbart vitt. Jag försöker att vara nyanserad och lyckas kanske ibland.Men jag är inte beredd att upplåta vare sig inlägg eller kommentarer till ren personförföljelse eller partipolitisk propaganda. Du har framfört en del allvarlig kritik mot Årjängs kommunledning utifrån sånt som Du "har hört" eller "från sakkunnig person". Jag kände en viss tveksamhet att publicera kommentarer av den typen, men valde ändå att göra det. Det känns motbjudande att censurera.Den senaste kommentaren innehåller återigen anklagelser mot samma person och nu är de ännu allvarligare. Kommentarplats på min blogg är inte rätt forum för dem därför väljer jag att inte publicera dem. Jag föreslår att Du, i den mån de har en saklig grund, vänder Dig till en juridisk instans som har kompetens att hantera frågan.

2008-06-08 @ 22:46:20
Postat av: Inga M

Mia: Jag tog bort en kommentar och då försvann det jag skrev. Man måste ju inte fira nationaldagen och firandet är väl lite nytt i Sverige än, vi har inga traditioner på området. Det kan ju vara en skön ledig dag ändå.2008-06-09 @ 06:50:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback