Om att vara snäll!

Jag skrev en kommentar hos Frk Tjatlund. Hon är snäll och ställer upp för sina barnbarn i sommar. Och jag kommenterade det och kom att fundera över ordet snäll. Kom, medan jag skrev,  på att det har hänt något med själva ordet snäll och dess betydelse. Tänkte ett tag på att byta ut ordet  mot något annat, men lät det stå kvar. Skriver samma sak här nu och passar samtidigt på att fylla på i en sorgligt försummad kategori på min blogg; vardagsfilosofi. 

Snäll. Nu skriver jag det i alla fall fast jag får, när jag ser själva ordet, en känsla av att det är omodernt / otrendigt / fel att vara snäll. Jag gillar det i alla fall och hos mig är det en sann komplimang att vara snäll. På något (orientaliskt filosofiskt?) sätt inbillar jag mig att ens egen själ mår bra av att man är snäll. Åtminstone kan det funka så så länge den tid som går åt att vara snäll inte inkräktar på den tid som behövs för trevliga dåligheter, eller hur man ska uttrycka det.  Asch, det här blev ju bara för djupt filosofiskt. Det var inte meningen. Take it or leave it!

Kommentarer
Postat av: Nina

Håller med dig!

Postat av: anne

Jamen! Har du inte läst Stefan Einhorns "Konsten att vara snäll"? Snäll är inne.Men det är något med själva ordet snäll också. Det är lent och ligger så rart mellan tänderna. Mera snällhet åt folket!

2008-07-10 @ 13:57:13
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Åsa

Jag är uppfostrad att man alltid ska vara snäll och det har jag väl varit också ända tills jag blev "gammal" och bestämde mig för att...visst ska jag vara snäll, men inte på bekostnad av mig själv.

Jag menar alltså att det har funnits de som utnyttjat min snällhet och då blir det ju helt fel.

Har alltid varit ärlig och snäll, är väl det fortfarande, men efter att ha gått på en massa "nitar" så har jag lärt mig att "sålla".

Man brukar ju säga, att "alla är snälla så länge man stryker dem medhårs"...

Ha dé!

2008-07-10 @ 14:54:35
URL: http://tantraffas.blogg.se/
Postat av: Gubben

Visst kommer det från tyskans schnell?

I så fall är det helt OK även om långsamheten också har sin absoluta tjusning!

Snäll är lite det där att "det är inte dom snälla pojkarna som kysser de vackrast flickorna" dvs lite töntvarning...

2008-07-10 @ 15:56:41
URL: http://gubben.webblogg.se/
Postat av: frktjatlund

Jag tror på snällheten. Det är inte samma sak som att vara dörrmatta för andra. Snarare att vara hjälpsam och empatisk.

2008-07-10 @ 17:49:14
URL: http://frktjatlund.blogg.se/
Postat av: Sylvia

Snäll är ett bra ord - inte att förväxla med mesig. Visst mår man bra i själen av att vara snäll - den man först och främst skall vara snäll mot är sig själv! Är man det orkar man ofta vara snäll med andra också

2008-07-10 @ 20:01:10
URL: http://pantersylvia.blogg.se/
Postat av: Trolda

Att vara snäll är snällt för sinne och själ! Jag mår BRA av att vara snäll mot mig själv och andra och jag blir glad när andra är snälla mot mig. Fram för snällhet och därmed ett godare och gladare samhälle! Det är väl ALLTID inne att vara snäll!Trolda - Snäll ;-)

2008-07-10 @ 21:01:48
URL: http://trolda.blogg.se/
Postat av: Helena

Hallå där, jag tycker också att snäll är ett bra ord. det beskriver för mig en egenskap som är osjälvisk men inte mesig för den sakens skull. Någon man kan lita på! Det är alltså bra att vara snäll.

2008-07-10 @ 23:55:34
URL: http://gutta.blogg.se/
Postat av: Inga M

Nina: Bra, då är vi fler snällingar.Anne: Nej jag har inte läst boken, men det kanske vore en idé.Åsa: Det finns en snällhet tycker jag som inte är mesighet och att låta sig utnyttjas. Man ska var snäll mot sig själv också.Gubben: Nu är Du på en intellektuell nivå som överstiger min...:-)Tjatis: Exakt, att vara snäll mot andra men också mot sig själv.Sylvia: Japp, det funkar bäst tror jag också.Trolda: Märker när jag läser inlägget jag gjort att det kan se ut som om jag hyllar snällhet för att man ska må bra själv men så menar jag inte. Bara att det gör något bra med en själv när man är snäll, oavsett om man får något snällt tillbaka eller inte.

2008-07-11 @ 00:00:54
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inga M

Helena: Det är lite mesvarning över ordet snäll och det har nästan blivit synonymt med ordet mesig. Men jag slår ett slag för att vi återupprättar ordet snäll till dess ursprungliga betydelse igen.

2008-07-11 @ 00:03:31
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: LillanInga, efter att ha läst Gubbens kommentar ovan så kollade jag upp ordet snäll i Svenska Akademiens Ordbok på nätet. Väldigt intressant.http://g3.spraakdata.gu.se/saobJag tycker att det är mycket viktigt att vi är snälla mot oss själva och våra medmänniskor. Här i England säger man " a little kindness goes a long way " vilket jag helhjärtat håller med om.P.S. Fick du mitt andra mail som jag skickade härom dagen?2008-07-11 @ 00:42:41
Postat av: Inga M

Ann: Jag har precis nu svarat på Ditt mail och så öppnar jag bloggen och finner en opublicerad kommentar från Dig! Ibland kan man undra över slumpen! Det är märkligt!Jag tittade in på ordlistan och inser att ords betydelse ändrar sig. Fast det där med the snällaste älgar lät väldigt underligt!Jag kan bara hålla med om att "lite snällhet tar en långa vägar"... Vi får mynta ett sånt svenskt uttryck nu när vi är så många beredda att försvara rätten att vara fortfarande vara snäll.

2008-07-11 @ 08:03:45
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Lotten

Hm, jag är också uppfostrad i att det är positivt att vara snäll. Men det är nog så att ordet blivit lite färgat av annat. Numera är snäll nästan också underdånig, självuppoffrande, mesig och annat som inte är "inne". "Snäll flicka" ska man ju absolut inte vara! Att säga "jamen, han är ju snäll i alla fall" är ju inget positivt.

2008-07-11 @ 11:28:14
URL: http://blottenblogg.blogsome.com
Postat av: Inga M

Lotten: Jag upptäckte det när jag skrev ordet, att det kändes nästan förbjudet och nedvärderande att kalla någon för snäll. Men jag behåller min egen höga värdering av ordet.

2008-07-11 @ 23:58:17
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Nicoline på Fädernegården

Om man tänker på motsatsen elak, så föredrar jag att vara snäll vilket man kan vara på många sätt. Det var ett honnörsord i min barndomsfamilj där det betydde att vi skulle vara snälla mot varandra. Jag vill också hellre bli titulerad som snäll farmor än en elak farmor. (hemska tanke)

2008-07-12 @ 07:58:07
URL: http://nicolinefadernegarden.blogg.se/
Postat av: Inga M

Nicoline: Det är kanske vi som har några år på nacken som är medvetna om betydelseförskjutningen i detta ord. En yngre generation använder det knappt.

2008-07-12 @ 09:01:06
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback