Hot mot allemansrätten?


Kanoter och paddling! Är detta ett hot mot allemansrätten?
Ja,  om vi inte kan hantera ett nytt fenomen i sammanhanget.


Först lite historik:
Kanotturism har varit stort i Årjängs kommun eftersom det finns otaliga sjöar, stora och små. Många av dem är sammanbundna med vattendrag och dessutom finns förbindelse för en hel del av dem ut till Vänern via Dalslands Kanalsystem. När jag flyttade till Årjäng i början på 1970-talet  så var det lite vild turism, med missuppfattningar av allemansrätten. Det höggs ner timmer som gjordes till flottar, det plockades hallon i trädgårdar, det förorenades och trampades ner. Sedan blev det mer ordning. Kommunen byggde rastplatser med toa, vindskydd och vedförråd och anställde tillsynsfolk. De lokala entreprenörerna hyrde ut kanoterna, de informerade och utbildade i vildmarksliv och erbjöd guidade turer för ungdomsgrupper. Kanotismen blev stor,  de lokala turistföretagen  informerade allt bättre och höll koll på sina kanotister.
Det har fungerat rätt bra sedan dess.

Men nu står vi inför en ny kanotturism som vi inte är riktigt förberedda på och den är helt frikopplad från lokalt inflytande.
Turistföretag i Tyskland har specialiserat sig på kanotturism i Sverige. De säljer alltsammans som paket till den enskilde. Grupper av kanotister körs hit, får allt med sig från Tyskland: mat för en i förväg bestämd period, kanoter, tält, kartor exempelvis. Gruppen körs till en plats i sjösystemet, lämpas av där att klara sig på egen hand som grupp eller för var och en att paddla på egen hand. De hämtas upp igen efter exempelvis en vecka i samband med att en ny grupp fraktas hit.

Detta får konsekvenser:

- Genom den här typen av "paketerade" resor så får vi hit ett rätt stort antal människor som är oerfarna när det gäller att klara sig i naturen och de släpps av ute i sjösystemet att klara sig själva utan någon att fråga till råds. Reseföretagen har ingen lokal personal.

- Det blir ökade kostnader för iordningsställande av rastplatser, för renhållning, kontroll och räddningstjänst. Vem ska betala för det när ingen, vare sig kommun eller lokala entreprenörer, får intäkter av den här typen av turism?

- Allemansrätten utnyttjas till max och det kan bli svårt att få acceptans bland markägare,  lokalbefolkning  och svenska turister när det blir för mycket av negativa konsekvenser. Riskerna för skogsbränder, drunkningsolyckor och nedsmutsning ökar dramatiskt när så många oerfarna människor försöker leva vildmarksliv utan att egentligen veta vad de ger sig in på och det saknas handledning.

I slutänden kan alltså allemansrätten, som vi känner den idag, vara hotad när den utnyttjas på det här sättet av turistföretag som inte tar ansvar för verksamhetens konsekvenser.  Jag vet inte om man kan lagstifta om detta och samtidigt skydda allemansrätten, eller om man enbart ska gå den frivilliga vägen, förhandla med turistföretagen i fråga och lita på att alla är seriöst långsiktiga i sin verksamhet.

(I går skjutsade vi några tyska kanotister med packning från affären till sjön och de berättade hur nedgrisat det var längst ute på Harhalsen just nu och så kan det inte få fortsätta. Vi anmälde till turistkontoret och de kommer att städa upp!)

Kommentarer
Postat av: Blackout

Jag anser inte att allemansrätten ska gälla när det gäller organiserad verksamhet som detta. Vi har samma problem här nere, fast naturligtvis inte i den omfattningen. Markägarna är inte glada och det förstår jag mycket väl.

Postat av: Blackout

Rättelse: jag anser inte att allemansrätten skall gälla UTLÄNDSK organiserad verksamhet, och bara inhemsk organiserad dito om maximal hänsyn tas till djur och natur.

2008-07-31 @ 01:24:16
URL: http://blackout.blogg.se/
Postat av: Inga M

Jag tror det är svårt att göra skillnad på svensk och utländsk verksamhet rent lagtekniskt. Men jag kan annars hålla med Dig.

2008-07-31 @ 09:49:57
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Hanneles paradis

Tja, lustigt att där det verkligen finns plats och där man kan fortfarande hitta en helt egen ö för sej själv, börjar man oroa sej för kanotister... Är det organiserat, så blir det ju bättre städat efteråt än om en svens kastar ölburkar efter sej.

2008-07-31 @ 10:03:33
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: Mia

Jag tycker att Sverige ska satsa på turismen, ta vara på det intresse som visas oss. Det finns säkert även pengar att tjäna, så det borde vara intressant. Regler kan förstås skärpas till att organiserade resenärer inte får lämpas av på det sätt du beskriver. Det ska kanske finnas regler som säger att alla sådana resor ska samordnas med svenska arrangörer.



I Vietnam med flera andra länder måste det finnas med en inhemsk guide. Jag besökte nämnda land för några år sedan, vi hade en svensk och en vietnamesisk guide. Förstod inte riktigt varför till en början. Fick sedan förklaringen att inga turister får guidas om inte en inhemsk guide är avlönad och finns med på resan. Kanske en idé att plocka något korn ur!



Allemansrätten är så speciell för vårt land och lockar många turister. Istället för att försöka stänga dem ute, tror jag det gäller att bjuda in, men begränsa.

2008-07-31 @ 10:20:41
URL: http://miatankar.webblogg.se/
Postat av: Gisan

Vill bara titta in och säga hej med tankar och kramar...

2008-07-31 @ 15:49:09
URL: http://gisans.blogspot.com
Postat av: Cissi

Allemansrätt i all ära men det är viktigt att vara rädd om naturen. Detta gäller alla, både vi som bor här och turister.



När det gäller kajak så är det en sak som måste provas om man kan. Jag har alltid trott att det är väldigt vingligt men så är det inte. Lite varsam får man vara men har man väl provat vill man göra det igen och igen. Helt ljuvligt!

2008-07-31 @ 19:29:02
URL: http://cissilina.blogg.se/
Postat av: frktjatlund

Det är trist när bra saker utnyttjas. De kund åtminstone handla maten i Sverige.

2008-07-31 @ 19:39:03
URL: http://frktjatlund.blogg.se/
Postat av: anne

Du har så rätt! Vem ska finansiera denna utländska organiserade naturturism? Det blir fotspår i ekologin, och hur ska den kompenseras för utan skattemedel eller andra avgifter?



Gud på en Harley Davidson läste jag för över 10 år sedan, då den var nyöversatt och jag tyckte så mycket om den, och gav den till många i present. Men köpte ingen till mig själv.Jag började läsa den på tåget, och nu tyckte jag att den kändes litet naiv, men jag har inte kommit så långt än. Boken handlar om en kvinna som får rätsida på sitt liv, större tilltro till sig själv, mer ödmjukhet samtidigt som hon blir mer andlig, vill jag minnas. Jag är absolut ingen new age person, men detta var en feelgood-bok, därför ville jag ha tag på den igen.

2008-07-31 @ 21:00:17
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: anne

Författare är just jämt vad jag vill bli!!!

2008-07-31 @ 21:01:06
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Blackout

Allemansrätten är en ny och modern rättighet och den skall vi vara rädda om. Just därför bör man granska organiserade verksamheter och fördela turisttrycket. Det är inte en självklarhet att få röra sig fritt, det inser snabbt den som rest runt i världen. Man behöver inte komma långt från Sverige för att se PRIVAT-skyltarna, murarna, inhägnaderna och vakthundarna.

Det är fint i Vietnam, och visst vill de tjäna pengar på turisterna, men de inhemska guidernas funktion beror på att landet än idag är minerat; det

ligger kvar spillror av olika kemiska medel, odetonerade handgranater och annat sprängmedel ute i terrängen.

2008-07-31 @ 22:32:15
URL: http://blackout.blogg.se/
Postat av: Inga M

Hannele: När det gäller den oorganiserade turismen tror jag inte det blir så stor skillnad på svenskar och utlänningar men när det gäller att organisera såna här paketresor med oerfarna och ofta unga människor så blir det bekymmer. Egen ö eller inte.



Mia: Jag här till dem som uppskattar att vi får turister hit från andra länder och jag hoppas att det kan fortsätta, därför vill jag värna allemansrätten i någon form åtminstone. Det här med obligatorisk inhemsk guide kanske vore nåt?



Gisan: Välkommen hit! Ha det gott!



Cissi: Det ser väldigt rangligt ut med kajak.



Tjatis: Om någon lokalt tjänar på det hela så går det alltid att motivera att det blir mer skatt inbetalt och då blir det resurser till att öka på tillsynen och städningen. Helt rätt!



Anne: Du får skriva mer om boken när Du kommit längre i läsningen. Du får testa att börja skriva själv.



Blackout: Jag gillar inte detta med privatskyltar och hoppas att vi ska slippa det i vårt land. Tur att vi inte har några minor och sånt, men någon form av utbildning, naturkörkort eller annat kanske skulle krävas om man vill vistas i vår natur på egen hand. Eller någon form av eget ekonomiskt ansvar om det uppstår behov av sanering eller det blir behov av räddningsinsats.











2008-08-01 @ 00:38:28
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Tess

Det påminner verkligen om sådana All-inclusive resor där destinationen och lokalbefolkningen mest utnyttjas.

2010-07-15 @ 18:54:12
URL: http://highlandertess.blogg.se/
Postat av: Inga M

Tess: Exakt så ja

2010-07-16 @ 09:48:50
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Glenn Ljung

Nyss hemkommen från Stora le, Foxen. Högsäsongen börjar nu men mer blir det under sommaren. Det är redan nu för mycket folk, ca 90-95% tyska ungdomsgäng utan erfarenhet. Grupper om 8-10 kanoter

drog omkring och letade nattlogi, alla lägerplatser var redan upptagna av andra tyska grupper. Uppskattningsvis var det ungefär dubbelt så många tyska grupper mot antalaet lägerplatser.

Det blir mycket folk och slitage.

De saknade oxå sjövett, att med en kanadensare korsa

dessa sjöar i blåst, regn och åska. Konstigt att det inte händer mer olyckor.



En gammal tråd men ack så aktuell.

2011-07-11 @ 12:18:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback