Djur o natur igår kväll måndag!


Vi ser väldigt lite älg här runt Liane nu. Konstigt eftersom kalvarna är födda sedan några veckor och havreåkrarna borde locka, men inte. Beror det på att vi är omgivna av vargrevir? Den här fina tjuren, en tiotaggare, såg vi i Harnäs igår kväll, mitt emot vägen in till näset. Han var verkligen cool och stod stilla länge. Basthuden sitter alltså kvar och försörjer hornet med näring fram till brunsten. Då skavs den av mot buskar och träd (fejas) inför årets fajter. Hornet under är egentligen kritvitt men blir grönbrunt av fejandet.

Älgstammen har minskat ordentligt här i kommunen. Förra året sköts bara hälften av licenstilldelningen. Det betyder att den dragits ner rejält i år till 4 djur per 1000 ha; två vuxna och två kalvar. Men i gengäld så har kretslicensen ökats på så den består av 30 djur. Det är alltså licens som kan delas ut till dem som har gott om älg och skjuter fullt på sitt område ("o har kalvarna med", säger gubben flera gånger om dagen när folk ringer och frågar!). 


Vi fortsatte vägen runt Lisslerud och där stod råbocken, en av få som är kvar. Ser vi inte så ofta numera heller.


Vad vi däremot har på  Liane är tranor! 9 stycken just nu.

Kommentarer
Postat av: Pierre

Grann tjur.

Sådana stora ser man inte ofta.

Postat av: Gubben

Det är tydligen dåligt med älgbeståndet lite varstans. Här i trakterna minskar såväl stammen som intresset att jaga...

2008-07-15 @ 14:37:09
URL: http://gubben.webblogg.se/
Postat av: Lotten

Vilka underbara svenska sommarbilder du har på din blogg egentligen. Djuren så nära är nog det enda jag saknar som stadsbo. Sonen skulle bli grön av avund av att se djuren direkt i naturen...

2008-07-15 @ 16:04:18
URL: http://blottenblogg.blogsome.com
Postat av: Inga M

Pierre: Nej, tyvärr inte. Och det är väl ett dilemma med stammen. Små pinntjurar ställer till med ombrunst hos korna och sent födda små kalvar och svaga djur. Var det inte så? Hoppas den här får vara kvar och bli pappa till tidigt födda stora kalvar.Gubben: När det inte finns så mycket att skjuta så minskar intresset förstås. Vargen är en svår konkurrent ¨på älgbeståndet.Lotten: Du får ta en tur till västra Värmland! Jag uppskattar verkligen närheten till djur och natur här.2008-07-15 @ 21:48:23
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Hanneles paradis

Vilka bilder du visar!

2008-07-15 @ 23:01:51
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com
Postat av: Helena

Det var ju fina djur jämfört med ormen.... Nej det är inte så ofta man ser älg nu för tiden.

2008-07-15 @ 23:25:59
URL: http://gutta.blogg.se/
Postat av: Inga M

Hannele: Så här ser det ut hos oss!Helena: Jag saknar detta att se älg och rådjur vandra omkring på åkrarna på kvällarna.

2008-07-15 @ 23:42:03
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Stefan

Blir lite nervös när du skriver vargrevir? Är det något som är "bekräftat". Har du något nytt om vargen i Glaskogen? Har min småviltjakt där så jag skulle vara glad om du har några nyheter.

2008-07-19 @ 19:50:47
Postat av: Inga M

Stefan: Så vitt vi vet finns inget vargrevir på Glaskogen just nu, enbart strövargar. Om det nu är till någon hjälp.

2008-07-19 @ 23:24:42
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback