"Sunt liv" igen då

Jag har tidigare skrivit om enkätundersökningen som vankas på jobbet.  Den skulle inte göras på nätet utan på papper. Enligt försäkringsbolagets, som är inblandat, försäkringar innebär det att  jag "......är anställd i en organisation som beslutat att satsa på de anställdas hälsa och arbetsmiljö".  Inför detta beskäftiga påstående  känner jag hur det rycker lite i mungiporna.

Det här är en standardundersökning som säkert många har gjort och kommer att göra på olika typer av arbetsplatser. Karolinska institutet och AFA är inblandade. Alltså inte specifikt utformad för min kommun.

Sen försöker jag reda ut vad detta är och vilka syften som finns inblandade, alltså vilkas ärenden de här enkätuppgifterna går. Vid en första snabb genomläsning förefaller ju alla inblandade plötsligt ha drabbats av en alldeles otrolig omsorg om just min lilla hälsa.  Men riktigt så enkelt är det förstås inte, som vanligt. 

* Där framgår att "organisationen" där jag jobbar ska få en anonym sammanställning. Och det är klart jag undrar vilka nu organisationen kan vara? 

* Likaså ska även "medarbetarna på gruppnivå" få en anonym sammanställning. Jag undrar ju vilka de är också förstås på en skola som min?

Arbetsmiljösyfte: Syftet med den här "anonyma återkopplingen" ska tydligen vara att jag tillsammans med övriga medarbetare i min arbetsgrupp ska komma fram till hur vi kan åstadkomma förbättringar i den egna hälso- och arbetsmiljö.  Ska det tolkas som frejdiga diskussioner om våra alkohol- och skrattvanor bl.a?

(Det står inte en stavelse om att syftet med resultatet är att det  ska användas av arbetsgivaren för att åtgärda brister i arbetsmiljön = exempelvis lokaler, organisation, resurser, osv)

Personligt hälsosyfte: Sen kan jag om jag uppger personnummer (och namn och adress förstås) få en personlig hälsoprofil mig tillsänd, alltså uppfyllandes ett syfte om att jag ska bli medveten om mina hälsomässiga tillkortakommanden och leva sundare (till arbetsgivarens  och försäkringsbolagets fromma antar jag) . Varför personnumret måste vara med där förstår jag inte, det står inte på min brevlåda, krävs alltså inte för att jag ska kunna ta emot profilen och syftet var ju bara att informera mig.  Eller? Personuppgifterna ska lagras i tre månader och därefter makuleras. Varför ska de behållas alls då? Eller ens redovisas av mig? Det borde räcka med enkätnumret.

Forskningssyfte: Jag deltar i forskning om ohälsa och sjukdom genom att fylla i enkäten. Den kommer avidentifierad att användas i en databas för att öka kunskapen om dessa områden.  Varsågod kära forskningen! Men min fråga blir ju, vem ska använda forskningen och till vad?

Det här är ett smart koncept när man studerar det så här.  Enkäten fyller alltså flera syften:

1. Arbetsgivaren kan  visa på att man satsar på arbetsmiljön för de anställda genom att betala för det här. För det antar jag att man får göra. Det är säkert inte gratis. Däremot är det  säkert betydligt billigare att köpa det här enkät-köret än att göra verkliga insatser för att förbättra arbetsmiljön för de anställda.

2. Karolinska institutet som gör blanketten kan ju få ett fantastiskt underlag för sin forskning och till en billig penning antar jag.

3. Försäkringsbolaget hoppas säkert på friskare människor = lägre kostnader.

4. Och jag som enkät-ifyllare, arbetstagare, "mutas" med att erbjudas den personliga hälsoprofilen om jag ställer upp och lämnar ut allt detta om min kropp och själ tillsammans med vidhängande personnummer.  För det vet man  är svårt att få någon att ställa upp på frivilligt annars, just detta att lämna ut så mycket av sitt privata tillsammans med personnummer och utan sjukvårdens tystnadsplikt.

Här ska alltså, som några bloggläsare antydde, redovisas väldigt mycket av det ytterst privata i människors liv: sömn, vakenhet, vikt, blodtryck, kolesterol, diabetes, detaljerad humörbeskrivning under olika omständigheter, (om o i vilken grad  jag tappat intresset för mitt utseende !? :-))  om jag skrattar o hur mycket i så fall, allt om rök och snus och alkohol in i minsta centiliter. Fnissar  lite när jag kommer till alkoholavdelningen. Den är lagd sist så att man ska ha blivit härdad av andra, mindre laddade, frågor av privat karaktär. Och där är till och med flaskor och glas avbildade så att det inte ska råda någon tvekan om definitionerna. Man ska då detaljerat redogöra för hur mycket och hur ofta. :-)) Samma sak med "feta måltider", de är för övrigt klart definierade = fläskkorv, smör, pommes, choklad, bakelser osv. 

När jag läser det så får jag först ett infall att höja min hippfaktor lite när det gäller röka och kröka. Jag röker inte,  konsumerar ju nästan ingen alkohol och borde kanske normalisera det hela genom att lägga till lite lagom. Fast sen surnar jag till,  trotsåldern gör sig påmind, och tänker att det vore kul att dra till med ett par helrör i veckan + en massa pommes  + några snusdosor per dag för att  se vad som dimper ner i brevlådan med den personliga profilen.

Tidsinställt munlås som bara öppnar sig en lite stund i samband med måltider?
 Alkomätare för hemmabruk?
Nikotinavvänjningskur på distans?

 

Kommentarer
Postat av: En liten tant

En klarsynt analys av vad det är frågan om!
Jag skulle aldrig släppa ifrån mig personnumret ens på papper, i ett sånt sammanhang.
Vore intressant att veta vad undersökningen kostar.

Postat av: Evis

Det påminner väldigt mycket om det jag fick fylla i i samband med min utredning om sjukersättning (som inte är klar än, eller: utredningen är det, men försäkringskassan har inte hört av sig). Fast det var inte så mycket mat och mer om droger. Men just det där me dom man tappat intresset för sitt utseende var med.

2008-02-05 @ 19:18:55
URL: http://omstil.blogg.se
Postat av: Annaa M

Ibland känns det oerhört skönt att inte ha någon arbetsgivare!

2008-02-06 @ 01:51:29
URL: http://www.annaamattsson.blogg.se
Postat av: Inga M

Tant: Saker och ting är inte alltid vad de vid första anblicken ser ut att vara. Mmm det vore intressant att veta.

Evis: Det där med utseendet var en ovanlig vinkling.

Annaa: Du menar att Du inte saknar den här omtanken om Din hälsa? Tänkte lite på Dig när jag satt här med pappersbunten
och föreställde mig vad Du skulle ha sagt i mitt läge!

2008-02-06 @ 06:46:28
Postat av: Annas pytt

Haha...ja visst kan man bli galen på såna här enkäter där man ska vrida ut och in på hela sig själv. För ett tag sen vet jag inte riktigt vad som hände här, för det ringde massor av folk och skulle fråga en massa grejer, plus att det kom tjocka luntor på posten att fylla i. Till slut ringde jag å kollade vad som var fatt och fick då förklarat för mig att jag vara uttagen av SCB och därför var det så här. Jag fick säga ifrån på skarppen två ggr innan det slutade komma papper å ringa. Ha det gott/Anna

2008-02-06 @ 07:12:18
Postat av: Sylvia

En sund skepsis och analys. Kejsarens nya kläder kallade vi såna här jippon på in tid i arbetslivet. Förstår inte höga vederbörande att vi anställda faktiskt inte är idioter utan kan tänka själva.

2008-02-06 @ 20:14:34
URL: http://pantersylvia.blogg.se
Postat av: Anonym

Anna: Man kan alltså slippa ur SCBs garn om man undanber sig! Bra att veta.

Sylvia: Den beteckningen har jag inte hört förut!

2008-02-07 @ 06:58:28
Postat av: Noemi

Nä, jag skulle inte vilja sätta dit mitt personnummer alls...

2008-02-07 @ 11:10:24
URL: http://noemis.blogg.se
Postat av: Lotten

Vi har enkätundersökningar på jobbet om arbetsmiljö pga klagomål. De är fullständigt värdelösa av andra skäl. De är anonyma (om nu inte uppgiften att man är kvinna, 40-50 år på den avdelningen är avslöjande som i mitt fall...), frågorna är dåligt formulerade, ingen återkoppling. Det enda syftet känns det som är att peka finger åt cheferna och sen notera att man "gjort något". I ert fall tycks man gått ett steg längre och försöker "rättfärdiga" på ännu fler sätt. Tveksamt! Jag brukar också lockas till att fylla i så där lite lagom överdrivet. För att liksom se vad som händer...

2008-02-09 @ 17:20:56
URL: http://blottenblogg.blogsome.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback