Polishämtning vid skolk - nej!

Jag är väldigt förtjust i att alliansen vågar se skolans problem och försöker göra något verkligt åt dem, inte bara tillsätta utredningar. Men jag tror inte på betyg i grundskolan och polishämtning vid skolk. Vi diskuterar detta på Alltiallons blogg också, länken till henne finns här bredvid.

Jag tror att de familjer där barnen skolkar från skolan oftast också finns med i ett utanförskap, ett utanförskap som omfattar dåligt boende, arbetslöshet, dåliga språkkunskaper osv. Därför kommer föräldrarna inte att kunna göra något och eventuellt inte bry sig om polishämtning. De har liksom inget mer att förlora.

För eleverna / ungdomarna så kan det här bli en sport istället för att verka avskräckande.

Jag tror mer på snabbare insatser gemensamt soc / skola i form av skoldaghem avskilt från den vanliga skolan, i en lugnare miljö med specialutbildad personal och en tillrättalagd miljö. För skolan har vare sig kunskap eller resurser att hantera dem. Vi som lärare är utbildade till att undervisa inte bedriva terapi eller vård. Att försöka hantera de här eleverna inom ramen för den vanliga skolans stora klasser är dömt att misslyckas. De förstör bara för sig själva och andra.

Jag tror också på en bättre koll på skolket, att föräldrar genast ska veta och att det ska finnas krav på att den enda giltiga frånvaron är den som är föranmäld och godkänd av förälder när barnen går i grundskolan. Skolkande gymnasieskoleelever bör fråntas studiebidrag och senare stängas av. Det är ju en frivillig utbildning.

Kommentarer
Postat av: Kerstin

Polishämtning låter drastiskt,de har väl nog att göra ändå. Däremot fick 3 familjer här betala böter förra året för de inte fick iväg sina ungar till skolan.Minns inte exakta summan men vet det var en hel del pengar.Detta var ungdomar som satt i system att skolka och gjort så under hela högstadiet.Ha en skön söndag!

Postat av: Lotten

Alltså spontant känns det alldeles för extremt. Men så har jag ju en förmodligen naiv tro på att man aldrig ska ge upp i "förhandlingar". Men jag tänker också på sånt som grannar etc, hur uppenbart det blir om polisen kommer. Kan det vara bra för barnen?

2008-02-10 @ 17:01:52
URL: http://blottenblogg.blogsome.com
Postat av: Inga M

Kerstin: Det var en nyhet för mig men fullt logiskt egentligen. Det är ju föräldrarna som har ansvaret för barnen. Fast hur slår det när förädrarna inte har någon makt över barnen och de kanske har flytt hemmet till och med?

Lotten: Ja, det är ingen lätt fråga, allt handlar ju någonstans om varför barnen inte går till skolan. Ett barn som vägrar gå dit för att skolan inte kan få bukt med mobbning exempelvis kan man ju inte polishämta heller.

2008-02-11 @ 06:52:21
Postat av: Kerstin

Ja föräldrarna har ju ansvaret att se till att skolan sköts och så.Om deras barn är bortom all kontroll söker de förhoppningsvis hjälp av skolkuratorn först som sen kan hänvisa dem hjälp eller så. I dessa fall där föräldrarna blev ålagda att betala vite pga allmän skolplikt,så skrev de aldrig omständigheterna i familjerna eller varför det skolkats.Man undrar lite hur det kunde bli så?Har inte hört talas om andra såna fall. Ha en skön eftermiddag!

2008-02-11 @ 16:12:35
URL: http://tankeverkstaden.blogg.se
Postat av: Annas pytt

Nä, jag tycker inte heller betyg i grundskolan. / Anna

2008-02-11 @ 19:18:23
Postat av: Inga M

Kerstin: Tack, det görs inte många knop här! Nej detta är ett grannlaga dilemma med polishämtning av skolkande skolbarn. Men eftersom det är ett lagbrott så borde det väl kunna bli böter för föräldrarna åtminstone om det inte finns förmildrande omständigheter.

2008-02-11 @ 20:01:06
Postat av: Mia

Mycket kloka synpunter, tycker jag. På raions P1 hade de litet diskussion i ämnet och framförde ungefär likadana synpunkter som du gör här ovan. Jag tyckte det låter logiskt. Att göra det till en "vana" med polishämtningar av barn som redan är så utsatta tror jag inte bådar gott inför deras framtid. Dessutom instämmer jag i Kerstins fundering här ovan... polisen har väl annat att göra. Skolkande ungar ska inte lämnas i sticket, men det måste finnas en bättre lösning på problemet.

Det som är positivt med den här debatten är att någon konkret användbar lösning kan poppa upp. Problemet synliggörs och det är alltid sunt!
Mia

2008-02-12 @ 07:13:58
Postat av: Inga M

Mia: Det är superbra med ett TV-program som ger allmännheten och politiker en bild av hur skolan är idag på riktigt. Jag är rädd att de flesta har en rätt diffus och rätt idylliserad uppfattning om hur det är och det mesta hämtat från sin egen skoltid ett antal år tillbaka i tiden.

2008-02-12 @ 19:03:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback