Modärna kvinnor! (Stavas så!)

Vid mitt besök på Nationalmuseum så hade jag inte tänkt se något mer än Lautrec men råkade ramla in på något som jag tror heter Kupolsalen och där fanns en fin liten utställning med bilder om kvinnors samhällsställning sedd genom konsten: Modärna kvinnor.  Den var intressant  och jag gick nog tre varv runt och läste de kloka reflektionerna vid bilderna.  Här fanns kvinnor som vågade ta för sig och skapa självständigt, men också kvinnor som tillbehör, typ Zorns och som inredningsdetaljer typ Carl Larssons.  Kvinnorna som var professionella modeller betraktades ibland som bytesobjekt mellan konstnärer. I informationen berättas att kvinnliga konstnärer ute i Europaunder en tid inte hade rätt att använda nakenmodeller, fast här var Sverige ett förgångsland. Om Ni ändå går på Lautrec så gå gärna hit också.

Kommentarer
Postat av: Mia

Ja, dessa båda utställningar låter mycket inressanta, onekligen. Ska se om jag kan få in det... jag ska åka till Tallinn vid påsk, frågan är om jag kan göra ett dygns uppehåll i Sthlm. Kanske, kanske inte...

Tack för tipset!
Mia

Postat av: Lena Bennet

Har du slagit på Dagny Juel? Kvinnemuséet i Kongsvinger ligger ju nära där du bor. En av de kvinnor du skriver om skildras där. Att vi varit flitiga besökare där beror på att det är Jans farmors mor. Vad man får veta! och vad som förtigits!... i långeliga tider . /Lena

2008-02-24 @ 20:15:23
Postat av: Inga M

Mia: De är värda besök och man ska inte ha bråttom utan gå runt och tillbaka flera gånger. Jag har ofta lite tid i Stockholm men jag brukar spara tid genom att åka taxi hejvilt. Promenera kan jag göra hemma.

Lena: Måste kolla det Du skriver om, Dagny Juel. Spännande att ha en sådan släkting! Hoppas Ni har det bra, Du och Jan, jag tänker på Er ibland och är lite avundsjuk.

2008-02-24 @ 20:25:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback