Lautrec - Warhol !

image1636
(Bilden här har förstås inget med Warhol att göra, jag tog den vid lördagens besök bara för att det var så vackert vid Moderna museet)
Jag vet inte om Moderna Museet och Nationalmuseum konfererade innan, men det finns en point i att ha de här två stora utställningarna samtidigt. Beröringspunkterna mellan Warhol och Lautrrec  är fler än jag någonsin har tänkt på förut men det blir tydligt nu när man ser dem båda på samma dag och i stora utställningar.

Båda levde och skapade i dekandensen, de fanns med i en värld som inte var riktigt accepterad av gemene man; en nöjescirkus med tvivelaktiga inslag. De var kontroversiella och levde sina liv som särlingar, mer med iakttagande distans än med helhjärtat deltagande. Deras skapande rör sig i fältet sensualism, ja till och med utmanande förbjuden sexualitet.  De har också båda nära tlll kommersialismen och reklamen, gjorde bilder  till / av reklam och massproduktion, men på olika sätt eftersom de lever i helt olika tidsåldrar.

Båda utställningarna är värda besök. Och det har många upptäckt. Köerna ringlade sig långa vid biljettluckorna på båda ställena och det internationella inslaget bland besökarna var påfallande.  Utställningar av den här storleken blir uppmärksammande i en stor krets.
 
Jag blev nog mest imponerad av Warholutställningen. Den imponerar förstås främst med sin storlek, här har man verkligen skrapat fram rubbet, ja nästan i alla fall. Här finns hans TV-program att se  och höra, på ett stort antal platser. Jag hann inte sätta mig ner men många tog chansen och såg ut att  ha roligt. Jag har sett några av de filmer han gjort förut och var inte begeistrad då men nu var de suveränt visade. Filmerna visades i en samling mitt i rummet med en mängd slingriga "sittbänkar"  att slå sig ner på om man vill för att kunna se filmerna och med svarta  oregelbundna block i taket för att skapa en helhet, ett "filmrum" bland det övriga. Det var oerhört välgjort och nu fick jag ett helt annat intryck av filmerna än jag fått tidigare när jag sett någon enstaka,  dåligt visad. Det blev massivt just dekadens, sensualism och humor, egentligen väldigt välgjort i  den här genren. Kolla bara transvestiten som äter banan! Här syns Warhols storhet och en eloge även till utställarna som lyckats bra med att visa fram Warhols alla sidor. Det blev  inte rörigt trots att oerhört mycket visas samtidigt på begränsad yta.  Man har lyckats väl med att skapa just helheter av de olika delarna.

Lautrecutställningen var också bra men det är ju svårt att visa någonting väl på Nationalmuseum. Salarna ligger lite här och där och man vet sällan om man lyckats se allt. Man irrar gärna runt utan att veta riktigt var man är, åtminstone om man har mitt minimala lokalsinne. Men det var roligt att få ett grepp om hans konstnärsskap och liv genom en stor utställning. Utställarna är bra på att undervisa oss mindre konstvetande genom skyltar i närheten av bilderna. Fast man skulle ha kunnat göra mer av det där, byggt vidare i inredningen på utställningen med bordell- och bartema på något vis för det var ju i den världen han levde Lautrec. Kanske till och med spridit lite lukt av gammalt öl och dålig parfym i lokalen. Nej det går inte för allergier förstås, men tanken är frestande. Börje har skrivit om utställningen på sin konstblogg, adressen finns här bredvid på min länklista. Och han gör det proffsigt  och bra. Han svamlar inte så här. Läs det!

image1637

Kommentarer
Postat av: Marie

Det är nackdelen med att studera, man hinner inte ut och vidga sina vyer. Det känns som om jag sitter i en liten bubbla innanför väggarna på fd LHS och världen pågår där utanför, medan jag sitter inanför. I sommar blir det mer tid för annat (hoppas jag) och då får vi väl se om det finns ngt av intresse att besöka.

Postat av: Ninni

Längesen jag var på en utställning!

Ha en skön söndag, kram

2008-02-24 @ 10:23:50
URL: http://www.ninni.blogg.se
Postat av: Börje

Tack för berömmet. Har inte hunnit med Warhol ännu. Intressant med beröringspunkterna som du konstaterar mellan Warhol och Lautrec.

2008-02-24 @ 10:46:06
URL: http://hoglander.se/blog
Postat av: Kerstin

Ditt inlägg idag fick mig att sakna tiden då jag besökte olika utställningar med jämna mellanrum.De ingick i min livsstil kan man väl säga.Sedan flytten gick hit,har jag inte ägnat mig så värst mycket åt såna aktiviter tyvärr!Utbudet här är inte så jättestort. Ha en skön söndag!

2008-02-24 @ 14:26:03
URL: http://tankeverkstaden.blogg.se
Postat av: Annaa M

Vad duktig du är som kommer iväg på utställningar... det gör nästan aldrig jag!

2008-02-24 @ 16:50:06
URL: http://www.annaamattsson.blogg.se
Postat av: Cissi

Borde nog skämmas men jag har aldrig varit på någon utställning.. Det hade varit kul att gå och se något men jag är lite dåligt insatt. Men man kan ju lära sig! Tyvärr är inte gubben så intresserad. Museum går vi gärna på däremot..

2008-02-24 @ 18:04:01
URL: http://cissilina.blogg.se
Postat av: frktjatlund

Vi hade planer på Lautrec igår, men avvaktar tills den har några veckor på nacken och inte är lika het.

2008-02-24 @ 19:03:31
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: Helena

Trevligt att komma iväg på utställning. Läste ditt svar på min kommentar hos dig angående skolan. Kände ett behov av att förtydliga mig. Jag tror att genom mer kunskap om t.ex. grupprocesser som man bara kan få genom teori OCH praktik dvs att omsätta kunskaperna i klassrummet. Samma tror jag att man skulle kunna uppnå genom att man erbjöd handledning i högre utsträckning.

2008-02-24 @ 19:51:09
URL: http://gutta.blogg.se
Postat av: Inga M

Marie: Det går fler tåg!

Ninni: Tack det blev det en bra söndag också!

Börje: Jag räknar kallt med att Du kommer att skriva om Warhol också! Det Du skriver om utställningar är väldigt klokt och välskrivet.

Kerstin: Jag tjuvkikar på en del utställningar hos Börje på hans blogg, men det är roligt att kunna gå live någon gång ibland.

Annaa: Särskilt duktigt tror jag inte att det är, har svårt att låta bli för det är så roligt.

Cissi: Jag kan inget om konst och kommer inte från någon konstmiljö. Men jag gillar att se på bilder och figurer. Mina tankar runt utställningar jag varit på är helt amatörmässiga. På konstutställningar numera så finns ofta skyltar som beskriver konstnären och verken, så man behöver inte vara superkunnig i förväg.

Tjatis: Det kan var smart att vänta lite, men får hoppa omkring runt varje bild för att se något och kunna läsa de smarta upplysningsskyltarna som hör till, åtminstone på en helgdag som i lördags. Det är mycket folk än.

2008-02-24 @ 20:19:22
Postat av: Inga M

Helena: Håller med Dig. Teori och praktik hand i hand tror jag också på.

2008-02-24 @ 20:22:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback