Kronhjort från Gärdesta!

Vi  har sparat och klämt på de fina stekarna från Gärdesta, de som vi fick av H v E och fru D när de var här.

Idag var ett lämpligt tillfälle och lagom storlek för c:a 5 personer. Vi är inte vana att tillaga hjort så jag var lite tveksam hur jag skulle göra. Såg att det var ett ytterlår och var fundersam om det skulle gå att göra stek av. köttbiten Tänkte ett tag göra en gryta.

Men bestämde mig till slut för att försöka göra en traditionell stek i ugnen av den för att så mycket som möjligt av den naturligt goda smaken skulle komma fram och inte döljas av andra råvaror.Det är alltid ovant och spännande med nya köttsorter. Nu tinade vi den långsamt i mikron, jag gned in den med soja och ett gott rödvin. Kryddade lite med örtsalt, vitpeppar, svartpeppar grovmalen, timjan och rätt generöst med finhackad vitlök. Sedan in i stekpåse och in i ugnen på  175 grader. Hade gärna haft lägre temperatur, men då skulle den inte hinna bli färdig till gästernas ankomst. Den skulle ha stått inne till 72 grader men det blev lite för mycket någon grad till. Det går snabbt på slutet och jag var inte med riktigt. Men smaken blev helt ok. Nöjd är jag med första försöket på Kronhjort.

Till köttet gjorde jag en sås på skyn som blev i stekpåsen och brynte mycket kantareller. Resten av såsen utgjordes av ett gott rödvin och lite timjan, men blygsamt med salt och peppar. Skulle ha kunnat vara lite choklad i såsen tror jag. Det var läckert sträv mot den vilda köttsmaken och det stämde.

Till det blev det kokt potatis, gröna bönor och en sallad med hackad lök och vitlök i, samt tomater och Bostongurka. I salladen en dressing med vinäger, peppar, salt, olja, vitlök finhackad, senap och örtkrydda,  lite ärtor och majs.

Det var ok och köttet var väldigt smakrikt.

Desserten blev en klassiker i huset; konserverade fikon som stektes i panna med mellanmalen svartpeppar,  mycket smör, sedan i med rejält med honung och konjak. När det är upphällt i skålen rör man i lite Grand Marnier. Den här blandningen serverades med Tofu vanlijglass förstås.

Vi babblade länge för att vara oss, en bit efter midnatt. I morgon blir det en kanonjaktdag för gubben. Solsken och spårsnö. Han ska upp kl 6 och börja med harjakten. Jag ska vara lat och ta hand om tvätten. Sen på kvällen åker vi till Karlstad och hälsar på Rolands mamma.

Kommentarer
Postat av: Hanneles paradis

Haft lyckan att bli bjuden på hjort.

Postat av: Ninni

Lät smaskigt..men den hackade löken i sallad kan jag hoppa över!

Vilka vackra bilder det var här nedanför...och taxen Oscar är såå söt!

Ha en skön söndag..kram

2008-02-03 @ 10:58:11
URL: http://www.ninni.blogg.se
Postat av: Cissi

Lät otroligt gott det där. Kronhjort har jag aldrig ätit, däremot dovhjort. En som jag skjutit själv till och med.. :o)
Vilt och kantareller, det hör liksom ihop. Goda smaker blir det.

Härliga bilder du har här nedanför!

2008-02-03 @ 21:05:23
URL: http://cissilina.blogg.se
Postat av: Inga M

Hannele: Inte fel!

Ninni: Tack!
Här vräker vi i både vanlig lök och vitlök i salladen!

Cissi: Flott! Du har alltså skjutit en dovhjort! Det var imponerande! Då smakar det ännu bättre tänker jag. Kantareller passar perfekt till viltsmak, likaså det sträva i vinsåsen.

2008-02-04 @ 22:53:13
Postat av: Josephine i Bryssel

MeN vad gott!!! snalvattnet rinner till...
vad är en stekpase? (berätta hos mig ;-)

2008-02-09 @ 18:02:02
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: Inga M

Josephine: Ha ha, nu hinner jag knappt svara på Dina kommentarer, de kommer in lika fort som jag skriver. Jag ska svara på det där med stekpåse hos Dig.

2008-02-09 @ 18:04:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback