Gratulerar Kosovo!

http://www.expressen.se/nyheter/1.1050720/i-dag-blir-de-fria
Idag verkar ju bli dagen då det självständiga Kosovo utropas. Jag kan bara gratulera alla som är berörda. Jag jobbade under ett par år av mitt lärarliv med flyktingbarnen och de flesta var ju från det forna Jugoslavien, så jag följde katastrofen i landet under några år. Jag fick också åtskilliga gånger höra ögonvittnesskildningar av hur förtrycket och kriget påverkade enskilda människor. En av dotterns mycket goda vänner M utbildade sig till läkare med inriktning obducent, eller vad det heter, och var med och grävde ut massgravarna i det forna Jugoslavien. Det var oerhört. En av våra goda vänner var i FN-tjänst i landet och var med när kvinnorna kom tillbaka utan sina män vid den hemska massakern som FN inte kunde förhindra. Det var en svår upplevelse även för härdade FN-soldater.

Hoppas bara att självständigheten markerar en slutpunkt på landets bedrövelser och att man nu äntligen kan få frihet att börja bygga upp sitt land. För färdigt är det förstås inte, bara en början på något nytt. Att bygga landet Sverige tog ju några århundraden och hur var det man sa; "Landet ska med lag byggas"


Kommentarer
Postat av: anna

deta är inte rolit.Det är inget att gratulera dem tag land som är inte deras

2008-02-17 @ 21:25:39
Postat av: Inga M

Anna: På ett sätt har Du rätt. Om jag inte kommer ihåg fel nu så hörde det här landområdet Kosovo till Albanien men togs därifrån som något sorts krigspant och slogs till forna Jugoslavien. Det innebar att merparten av invånarna var albansktalande och muslimer, men tvingades in i ett land där majoriteten talade slaviska språk och var kristna. Landet Jugoslavien blev en smältdegel av folk med olika språk och religioner och olika ursprung men hölls ihop av en sträng diktator och en kommunistisk regim. När denna föll så började delarna falla isär. Oroligheterna startade, om jag återigen minns rätt, av EU som alldeles för tidigt och alldeles för klumpigt orutinerat gick och erkände en av de här delstaternas självständighetsförklaring. Tror att det var Macedonien. Detta godkändes inte av bl.a. Serbien och det
blev tändstickan till det krig som bröt ut så småningom. För Kosovoalbanernas del, men även för andra, var det en grym tid med förföljelser och
tragedier. Många tvingades fly till bl.a. Sverige. Jag kan inte föreställa mig att det finns någon annan lösning på detta än att bygga upp nya länder där man kan utgå från en någorlunda gemensam kulturell bas och försöka lägga historien bakom sig. Det här området, forna Jugoslavien, ligger ju i en gräns mellan kristet och muslimskt, mellan slaviskt och västeuropeiskt, mellan det forna kommunistiska östblocket med diktaturer och det europeiska med demokratier.
Det har alltid varit fyllt av konflikter som involverat inte bara länder i konflikt med varandra utan också ofta inbördes hat mellan mindre gupperingar. Man ska
inte glömma att allra lägst på skalan har den
stora andelen romer
stått. De har rätt så ohöljt förtryckts av alla. Men jag hoppas att detta blir en nystart för det här landet och att man nu kan börja arbetet med att bygga ett land. Det kommer inte att gå över en natt. Mycket är skadat av strukturer och behöver byggas från grunden: lagstiftning, rättsutövning, demokratiformer, politiska fora, ekonomi, arbetsmarknad osv.

2008-02-17 @ 22:34:30
Postat av: Blackout

Jag hoppas att det kommer att gå bra och jag tror som du att man måste börja någonstans, men sebiska extremister kommer förmodligen inte att släppa ifrån sig en bit av stor-kakan, de tycker att de redan förlorat så mycket. Okunskap, förtyck och religion föder tyvärr hat och hämndbegär.

2008-02-19 @ 21:34:48
Postat av: Inga M

Blackout: Det finns mycket hämndbegär mellan olika grupper i det forna Jugoslavien och mellan enskilda människor till och med. Hoppas att det här håller nu och att man får utveckla vidare.

2008-02-20 @ 06:19:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback