Brukshundträning - prov!

image1605
Vi var alltså med våra tyska goda vänner och tittade på ett internt prov i Årjängs Brukshundklubb. Vi sysslar ju mest med jakthundar, viltspårprov och sånt så detta var en delvis ny värld.

Först var vi med på spårdelen, den som går ut på att träna hunden att söka av ett bestämt område och bete sig på ett visst sätt när den hittar en människa. Träningen går ut på att hunden ska få ett visst sökmönster så att ett bestämt område blir avsökt så snabbt som möjligt och att den ska markera när den hittat en människa.

Området var hundra meter brett och vi gick på en stig i mitten. Hunden skulle då på kommandeo söka c:a 50 meter åt ena sidan, komma tillbaka till föraren, söka 50 meter åt andra sidan, komma tillbaka till föraren och så går man framåt en liten bit vid varje sök. När hunden funnit en människa ska den ta en rulle i munnen, den rullen hänger om halsen på hunden, och sedan låta sig kopplas och leda föraren till den funna människan. Ett annat alternativ är att hunden stannar kvar vid människan och markerar med skall. PÅ det här provet hade man gömt två människor ute i terrängen. Innan provet genomfördes så vallades skogen, flera människor gick igenom området så att hunden inte skulle kunna spåra opp den som var gömd. Vitsen är att hunden ska lära sig ett sökmönster, inte att spåra.

På bilden ovan är det ett prov som ingår i lydnadsdelen av provet. Här ska det liggas still på kommando. Till vänster är våra tyska vänners Buffalo, en svart schäfer.

image1606
En provdel är hopp

image1607
Ett annat delprov är att hämta givna föremål, dels tunga föremål, dels metallföremål.

image1608
En annan del var att krypa på kommando. Detta var vi imponerade av. Det är svårt att lära en hund, men här har vi en svensk och norsk champion. Han kan också klättra i öppen stege, helt suveränt. Han kan också gå framför föraren och hålla ett bestämt avstånd på c:a 30 meter utan lina. Det här var roligt att se och hundarna var hela tiden så glada och lyckliga i arbetet. De ville verkligen lyckas. Belöningarna var bollar och leksaker av olika slag och de gavs efter varje moment.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback