Brandförsäkringsverket!
Det här var Sveriges äldsta företag. Det skapades 1782 för att få till en försäkring som kunde täcka skador vid brand. Gustav den tredje var fadder till det hela. På den tiden var bränder förödande för människor. Mycket var byggt av trä och man använde massor av eld inomhus, både för värme och ljus. Bränder ödelade människors liv och städer och byar.
Till Brandförsäkringsverket kunde fastighetsägare betala in ett engångsbelopp, alternativt premier under en kort period och därmed försäkra sin egendom mot brand för evig tid. Jo, jag har skrivit rätt, det var verkligen för evig tid; allframtidsförsäkring. Det finns alltså fastigheter som försäkrades i slutet på 1700-talet med ett engångsbelopp och som därmed haft en gällande fullvärdes brandförsäkring fram till nu. Försäkringen följde fastigheten oavsett om den bytte ägare och det genom århundraden. Tills nu! Nu ska företaget avvecklas, gå i frivillig likvidation, vad nu det är. Historiens vingslag susar förbi oss!
Fastigheter som varit försäkrade i Brandförsäkringsverket är exempelvis, Stockholms stadshus, Mårbacka, Eriksbergs slott, Almby kyrka, Haganässkolan i Älmhult, Vallåsskolan i Halmstad. Almby kyrka i Örebro var den första fastighet som försäkrades i bolaget, den har alltså försäkringsnummer 1.
Carl Jonas Love Almqvist arbetade åt Brandförsäkringsverket under några år och hans ansökan finns bevarad. Den lyder så här:
"Högvälborne Herr Överintendent, Riddare av Kungl. Nordstjärneorden, så ock Högvälborna samt Högädla Herrar Direktionen uti Allmänna Brandförsäkringsverket. I djupaste ödmjukhet anhåller jag, att varda antagen till Extra Ordinarie Kanslist vid Ombudsmanskansliet" sen kom en kort meritförteckning och avslut med "Ödmjukaste Tjänare CJL Almqvist"
(Hämtat ur boken ovan liksom övriga fakta om verket)
Utan tvekan förväntades krypande underdånighet av de anställda på den tiden. Och jobbet var väldigt dåligt avlönat. CJL hade för övrigt ett par arbeten till som var helt oavlönade.
Företagets tillgångar, bl.a. fastigheter och konstsamling ska försäljas under en tid av 2 år. Så om någon är spekulant på Strandvägen 19 så är det läge att anmäla det nu.
Hej Inga!Synd att en sådan fösäkring försvinner,men som plåster på såren så får man ju en hel del pengar tillbaka att betala dagen försäkring med.Ha en riktig God Jul kram Bitten
Bitten: Exakt! God Jul till Dig också!
synd på något så gammalt och fint.... att de inte kan behålla det.
Vad jag vet hände det väl att de som tog sådana här kanslist-jobb på den tiden lät ngn annan göra jobbet och gav dem en del av lönen? på så vis kunde de ägna mer tid åt andra skriverier... eller var det bara dem som redan hade en förmögenhet och eg. inte hade så stort behov av arbetet, utan mera att de hade ett registerat arbete liksom?
Apropå sådant som läggs ned - har du hört om Stängselmyndigheten. Inrättades på 70-talet tror jag, har haft ett enda fall, och avvecklas nu.
Men en försäkring för all evighet - vilken dröm!
Josephine: Jag såg ingen bra förklaring till varför man jobbade utan lön. Kanske ansågs det självklart att man skulle leva på en förmögenhet eller på mutor kanske (?)
Lotten: Jag var inne och läste om stängselmyndigheten. Helt fantastiskt! Men jag lyckades ingenstans läsa vad den sysslade med egentligen och vad det enda ärendet handlade om.