Sthlmresan - konst!


Måndagen blev shoppingdag och tisdagen  ägnade jag åt att kolla på utställningarna på Moderna Museet och på Nationalmuseum.  Det blir ju hårt prioriterat, det går inte att hinna så mycket. På Moderna var det en utställning som inte sa så mycket och samlingarna är ju bra som vanligt men inte så uppehetsande att se igen. Utställningen Eklips - Konst i en mörk tid tog upp temat som jag kan hålla med om-. Vi säger oss leva i en upplyst tid, men ur många aspekter är det en mörk tid; om man ser till övervakningssjukan, kulturen, demokratin osv..

Men arkitektmuseum hade en bra utställning om Gert Wingårdh. G W har ritat ambassadbyggnader bl.a. och han gör reklam för rum som är 3 gånger 3 gånger 3 meter ungefär. Kan också vara något större, upp mot 4 meter, men inte mer  och absolut inte mindre. Han menar att med den storleken så är ett rum användbart till allt; sova, äta, laga mat, umgås, ha affärslokal i osv. Och det har genom historien varit ett hållbart rum. Det finns rum i den här storleken i Medelhavsområdet byggda för 1000 år sedan som fortfarande är i bruk  och om man ser så på byggnation så har man råd att rita bra och bygga bra.

Jag gillar hans tanke och kommer osökt att tänka på min skola som har en gammal påkostad del från början på 1900-talet. Den är byggd i sten och järn och kommer att hålla hur länge som helst. Sedan har vi en del som enligt undersökningarna verkar vara ett mögelbo. Det byggdes för bara drygt 30 år sedan och som har läckt in vatten hela tiden och borde rivas. Det är en dyr byggnad med så kort livslängd.

Sen gick färden till Nationalmuseum. Man har fjäskat lite med Pride och bjöd på konst över tid med erotiska / homoerotiska förtecken. Den utställningen gillade jag. Jag har ju alltid hävdat att det kan inte vara en slump att en mängd historiska figurer (änglar och annat )målas av så nakna och i så utmanande ställningar.  Visst var det beställda och betalda måleriet (nästan allt måleri) ofta ren pornografi, den enda dessutom. Bra grepp att visa bilder utifrån det här temat! Det var många besökare och påfallande många samkönade par!

Dessutom hade man en utställning med konst av olika konstnärer från samma tid. Det var lärorikt för en okunnig att se hur de måste ha inspirerat varandra. Tiden var förra sekelskiftet.

Men utställningen om klockor och tid var för mig helt ointressant och bortkastad.


På moderna åt jag den här alldeles vansinnigt goda desserten. Det är kluvna jordgubbar och en slags strösocker smaksatt med lime och basilika tror jag. Gissar jag. Detta är bland det godaste jag någonsin ätit i alla fall. Tog två stycken för säkerhets skull.

Kommentarer
Postat av: Noemi

Åh, jag önskar jag hade tiden för detta. I lugn och ro...Jag tror nästan ni "lantisar" (säger det med glimten i ögat:)) är mer aktiva i Stockholms kulturutbud än vi stockholmare. Nåja, Naturhistoriska är vi frekventa besökare på:). Dinosaurier, du vet:).Äldsta bara suckar över mina intressen...arkeologi och konst...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback