Våldet i skolan!

http://www.expressen.se/nyheter/1.1139475/allt-vanligare-med-hot-och-vald-mot-larare

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1187373.svd

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=764814

I DN idag på debatt skriver Metta Fjelkner, Lärarnas Riksförbund om hur det enligt en undersökning blir allt vanligare i skolan att lärare trakasseras och hotas.  Var femte lärare känner obehag inför att gå till sin arbetsplats.  När lärare tvingas ge upp så är många barn oskyddade. Det är få incidenter som anmäls. Våldet i skolan verkar ha nått en nivå av allmän acceptans både av dem som utför det och av dem som drabbas.

Skolan är på väg att bli ett reservat för elakheter och dåligt uppförande.

I skolan kan barn och ungdomar uppträda på ett sätt som inte är acceptabelt på andra platser i samhället eller i hemmet och ändå vara välkomna dag efter dag. Man kan säga saker och göra saker som inte skulle vara accepterade bland släktingar, vänner, grannar, på en arbetsplats eller i en idrottsförening exempelvis.
 
Det måste finnas en bortre parentes för detta. Det är, som sägs i artikeln, viktigt att lärare har en säker arbetsplats men jag tänker nog mest på alla barn som blir utan skydd när det inte längre finns någon vuxen som har makt att stoppa trakasserier och elakheter. Det är inte rimligt att våld ska mer eller mindre accepteras i skolmiljö.

Kommentarer
Postat av: Noemi

Jag vet. Har tänkt på det! Varför accepteras dåligt uppförande så pass mycket ändå i skolan? Antagligen för att man måste gå dit? Nej, jag vet faktiskt inte. För att det är barn och de inte vet bättre? Urskuldar man bar mera? Gränser?

Postat av: Gisan

Du har bra tankar om våra barn som växer upp! Kramar...

2008-04-28 @ 09:40:29
URL: http://gisans.blogspot.com/
Postat av: Marie

Vi närmar oss alltid den amerikanska kulturen..så även i skolorna som det verkar. För mig är det ett skräckscenario att vi också ska behöva övervakningskameror och väktare i skolorna...det blir "fängelsebetonat" över det hela. Själv har jag inget svar på vad det är som fattas, för någonting måste det vara eftersom våldet ökar. Jag har heller inget svar på vad man skulle kunna göra för att stoppa det, men utvecklingen måste stoppas....annars har vi Amerika här...

2008-04-28 @ 14:31:19
URL: http://www.alltiallon.se
Postat av: Hanneles paradis

Man får inte göra vad som helst i skolan heller.
Tråkigt att det bara skrivs om dåligheter, inte om de bra eleverna, det finns mycket att säga

2008-04-28 @ 19:17:25
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: Lotten

Ja, det där är otäckt, främst för barnen men också för er lärare som ska verka i den miljön (och motverka den). Man tycks ha tappat greppet att verkligen förhindra våldet, kanske av rädsla att själv råka illa ut. Du skriver klokt, har inte mycket att tillägga. Det handlar väl om det du skrivit om tidigare, att våga säga ifrån, att våga ställa krav. Det genomsyrar hela skolsystemet, och även postgymnasiala utbildningar, att det har blivit svårare att ställa krav.

2008-04-28 @ 21:38:20
URL: http://blottenblogg.blogsome.com
Postat av: Inga M

Noemi: För att det handlar om barn, för att de är försvarslösa och för att de är tvungna att gå dit! Nu genomsyras verkligen inte alla skolor och alla klasser av våld, men min invändning är att det är slumpen som styr huvuvida barn drabbas eller inte.Det finns inga hållbara verktyg för gränssättning.

Gisan: Jag delar mina tankar med många kollegor.

Marie: Jag vet inte hur det är i amerikanska skolor, men det Du säger låter inte bra som förebild. Jag hoppas att vi slipper komma dit hän.

Hannele: Nej man får inte, men om det inte finns någon gränssättning som håller emot så spelar det ingen roll vad man får och inte får. Det finns natuligtvis allra mest bra och duktiga och ambitiösa elever i skolan och de förtjänar bättre än att bli överröstade av andra krafter.

Lotten: Det måste vara möjligt för en vanlig lärare med en vanlig lärarutbildning att undervisa i en vanlig klass. Skolan och lärarutbildningen måste organiseras så och få mandat till det. Det får inte hänga på vilka enskilda elever som råkar finnas i klassrummet eller vilken lärare som råkar ha en tjänst.

2008-04-28 @ 22:37:51
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Alf

Jag har en enkel och billig lösning. Utnyttja den nya tekniken. Släng upp en webbkamera i varenda klassrum. Föräldrarna får inloggningsuppgifter och möjlighet att via internet följa lektionerna hemifrån. Svenska skolan skulle förvandlas på ett kick.

Skulle vilja se den skitunge som vågar säga "jävla hora" till läraren då.

Jag tror just detta är det stora problemet. Föräldrar som inte har en aning om hur deras barn beter i skolan.

Jag är fullkomligt allvarlig. Tycker inte det är något integritetsproblem. Endast föräldrarna får inloggningsuppgifter. Skolan ska inte vara någon fristad för barnen där de kan göra vad de vill.

2008-04-29 @ 23:29:53
Postat av: Inga M

Jag skulle inte ha några problem att jobba med webkamera i klassrummet. Jag är gravt medelålders och trygg i min lärarroll. Men så känns det nog inte för alla så jag föreställer mig att det skulle funka om läraren hade möjlighet att slå av och på kameran vid behov, inte ha den på hela tiden.

Det har ju talats om integritetsproblem när man satt upp kameror i skolor för att bevaka korridorer
och upphållsrum. Det är oftast där mobbning och våld mellan elever finns. Men de elever som drabbas upplever
bevakningen som en trygghet. Det ger dem i alla fall några fredade zoner att välja på där de kan slippa undan.


Men det är himla trist att det ska behövas en sådan här bevakning. Det känns som den absolut sista utvägen när inget annat hjälper.

2008-04-30 @ 07:02:35
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Alf

Visst, det finns ett problem med både osäkra elever och lärare som påverkas negativt av kameror. Jag tror dock att det är mycket övergående. Efter en tid kommer alla ha vant sig.

En variant kunde vara att ha ett "föräldrarum" i anslutning till lektionssalen med ett fönster som man bara kan se igenom från ett håll. Eleverna vet inte om det för dagen sitter en förälder i rummet och tittar på dem, men bara vetskapen om att risken finns skulle göra att de uppförde sig.

Denna variant skulle vara bättre på många sätt men givetvis alldeles för kostsam att arrangera.

Jag tror ändå att jag är på rätt spår. Föräldraengagemang är nyckeln till problemet. Inte sällan är bråkstaken en fullkomlig ängel hemma. Att på något sätt låta föräldrarna få insyn i skolan skulle även överbrygga språkbarriärer och bristande förtroende som ibland utgör hinder mellan lärare och föräldrar.

2008-04-30 @ 11:51:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback