Rasism tillåten i svenska skolor?

http://www.expressen.se/ledare/1.1137917/080426-varning-for-asiktscensur#comments

Rektorn som försökte stoppa ett politiskt parti med odemokratiska och rasistiska inslag i sitt partiprogram har fått på moppe av JK. Han måste släppa in dem i skolan.( Stor PR-seger för ND!) Eller rättare sagt rektor  får inte hindra dem med hänvisning till just detta, samtidigt som han släpper in andra partier.  Däremot är han inte skyldig att släppa in några politiska partier i skolan alls om han bedömer att undervisningen kan bedrivas på ett bra sätt utan deras närvaro förstås.  Risken är då att det kan bli kärvare för alla de andra, mer demokratiska, partierna att komma in i skolan. Det vore trist eftersom  skolan alltför väl behöver få in omvärlden inom sina väggar.

Jag utgår ifrån att de här partierna faktiskt inte får bedriva rasistisk propaganda under sina eventuella skolbesök. Det kan inte vara tillåtet för någon om jag tolkar lagen rätt. Lika lite som man får nedvärdera någon utifrån trosuppfattning, kön osv.

Det här är inte så lätt. Jag känner i alla fall en viss vämjelse mot beslutet. Det är lite typiskt svenskt mesigt att inte våga säga nej till det här.

Kommentarer
Postat av: Marie

Ja det är i alla fall ett problem, den saken är klar. Tyvärr är jag inte tillräckligt insatt i frågan..själv förstår jag inte riktigt ...det är trots allt yttrandefriheten vs hets mot folkgrupp....och yttrandefriheten vinner som jag ser det, för jag anser att de rasistiska inslagen i ND borde gå under hets mot folkgrupp...även om gruppen blir ganska stor. Detta har alltid förundrat mig, men tydligen inte tillräckligt mycket för att sätta mig in i frågan... det inser jag nu.

Postat av: Anonym

Stämmer det du säger./persiljeland

2008-04-26 @ 19:28:31
Postat av: Lotten

Hm, det är en sån där sak som jag är kluven till. Ryggmärgen säger som du, att man borde våga säga nej till det. Men sen börjar jag fundera på vem som drar gränsen. En rektor kanske är moderat och säger nej till vänsterpartierna. Eller vice versa. Alltså, det borde finnas tydligare riktlinjer så man kan säga nej utan att bryta mot yttrandefrihet och sånt. Nej, jag kan nog inte lagar o regler så bra här märker jag...

2008-04-26 @ 19:34:11
URL: http://blottenblogg.blogsome.com
Postat av: Helena

Det är väldigt svårt det där med demokrati tycker jag. Efter senaste valet så var det ju många kommuner som tampades med hur man skulle förhålla sig till att Sverigedemokraterna tagit sig in i våra beslutandeförsalmlingar. VI pratade en hel del om det här hemma. Till slut kom vi fram till att det nog inte är så smarkt att exkludera dem utan i stället låta dem ta ansvar för att vara med och fatta beslut i olika frågor. Blev de uteslutna skulle de bara rida på den vågen och emna att man inte släpper in dem. När det väl handlar om att ta sig an vardagliga problem är ju inte världen och politiken så svart och vit som odemokratiska krafter ibland gör gällande. Svårt är det i vilket fall som helst.

2008-04-26 @ 22:58:06
URL: http://gutta.blogg.se
Postat av: Inga M

Marie: Ja, det är svåra frågor. Dels vill man att det ska finnas en öppen debatt i de här frågorna, dels vill man skydda barn och ungdomar för den här typen av "enkla lösningar" som de här partierna företräder.

Persiljeland: Tror det.

Lotten: Gränsen borde ju i så fall gå vid det vi har lagstadgat när det gäller diskriminering; typ främlingsfientlighet, rasism, kön, religion, osv. Det får ju i så fall inte bli godtycke.

Helena: Väldigt kloka tankar har Du i det här sammanhanget. Det finns en risk i att ignorera och utestänga i de vanliga politiska fora som vi har. Men i just skolan så kolliderar deras budskap med skollagen som säger att undervisningen ska vila på demokratisk grund och lika behandling oavsett ras, kön, osv.

2008-04-27 @ 07:05:47
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback