Klass 9A den 22 april

Nytt avsnitt av klass 9A i kväll igen. Det var en häftig dag för min del fram till kl halv tio i kväll;

Först vanlig arbetsdag med eleverna, sedan direkt ett möte med kollega. Direkt efter det (5 minuters ätande) Rörisutbildning i skolan dvs dubbla gympapass med instruktioner. Sedan hem och kastade i mig en varm korv, på med gåkläderna och iväg med gubbe och hundar till Norane för Spring Väst. Idag var det 8 kilometers rask promenad med guidning i Norane - Kvarntorp. Roligt att få sakkunnigt sällskap av Y i Norane och så gubben förstås. Efter dusch var det dags för TV och klass 9A. Lite hektiskt, men jag blir pigg.

Åter till 9A. Jag har ju undrat hur de ska lösa detta med att betygen och proven enbart mäter faktiska kunskaper och inte den ansträngning som ligger bakom. Man löste detta med att dela ut Nobelpris på fin middag till de elever som lyft sig själva i håret den här terminen. Jag blir ju tårögd när Ala äntligen lyckas komma iväg på gympan och få Nobelpriset i idrott. Det var ju bara sååååå rätt.

På Rörisutbildningen  ("Rörelse i skolan") idag så talade man om barnen med "platta fötter". Man har upptäckt att det finns barn som avviker från andra barn redan tidigt genom att sakna frånskjut och spänst i sina fötter. De går och rör sig enbart med platta fotsulor. Senare upp i skolåren så rör de sig allt mindre och lägger ofta på sig allt mer kilon. De blir ofta klumpiga och stora. Kan man göra något för dem tidigt för att förhindra den här utvecklingen? Jag försökte se om Ala hade "platta fötter" Man pratade också om att flickor har en gyllene ålder för att öka sin benmassa och förebygga benskörhet och det är i årskurs 3 och 4. Då ska de helst hoppa och röra sig mycket. Pojkarnas motsvarande period kommer inte förrän i högstadiet.

Intressant!

Trist i alla fall att jag inte fick se min favvokille Ala ta emot Nobelpriset. Han skulle ha hållit ett mycket välformulerat och spirituellt tal. Han är otrolig verbalt. Och väldigt bright!

(Om Norane runt får jag återkomma. Det blir lite mer intressant än förra gången då jag helt saknade guide!)

Kommentarer
Postat av: Anonym

Att uppmärksamma det som funkar, bekräfta och uppmuntra, det ger effekt.

Postat av: Marie

Vad jag funderade på med gårdagens avsnitt var det att din lilla favorit..;-)), inte varit med på gymnastiken den här terminen heller. När det bara är ett par veckor kvar bestämmer han sig glädjande nog för att vara med...men det jag undrar över är hur det kommer sig att han kan ligga på gränsen mellan G och VG..? Behöver man inte arbeta på alla lektionerna i skolan eller är det helt ok om man bara är med de sista veckorna för betyg? Jag tyckte att det verkade jättekonstigt..då skulle man kunna "tenta" av kurserna i grundskolan också..eller... Jag vet när Medi inte ville vara med på gympan då var det sådan väldans liv...tänk om ngn hade talat om för henne att det dög om hon bara var med den sista månaden. Då hade även jag blivit glad...

2008-04-23 @ 15:36:56
URL: http://www.alltiallon.se
Postat av: Inga M

Persiljeland: Tror jag också!

Marie: Jag har ju sluppit sätta betyg annat än undantagsvis och det är jag glad för. Det Du tar upp är intressant! Gymnasiekurser kan man ju tenta av. (Kunde åtminstone). Men gäller det samma för grundskolan? I så fall skulle väl rätt många strunta i att gå upp på morgonen och gå till skolan och enbart dyka upp på slutet av läsåret för att visa att man kan.

Det lustiga är ju att skolan betonar mål, måluppfyllelse och jag har tolkat det som att betyg ska mäta om / vilka mål som uppnåtts, inte något annat. Och då borde det ju gå att tenta av. Men samtidigt så finns det ju mål om samarbete, värdegrund osv.

Detta är nog inte utrett :-))

2008-04-24 @ 04:48:55
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Noemi

Bra inställning, Inga! Om skolan betonar mål så måste det gå att tenta av!

Jag har dåliga erfarenheter av gympa själv. (harklar mig) jag gick inte dit på en termin. Trpkigt fantasilöst. I dag tränar jag! Tycker faktikst inte att sådant ska vara betyg i, det handlar mer om hälsa än prestation. Eller borde vara...i skolan i alla fall!

2008-04-24 @ 17:16:56
URL: http://bokklubbens.blogg.se
Postat av: Inga M

Jag skulle ju hellre vilja se ämnet idrott som en helhet med hälsa och kost och konsten att leva bra. Dvs helt befriad från obligatoriska tävlingsmoment, men med avslappningsövningar, koncentrationsövningar, kanske meditation, dans, rytmik, simundervisning förstås och stresshantering t.ex. Och det är ju svårt att betygssätta. Borde nog vara betygsfritt.

2008-04-24 @ 17:55:30
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback