Åkrarnas namn - uppdaterat

Nu kommer ett fullkomligt ointessant blogginlägg, för alla utom de människor som har anknytning till Liane och Prästgården. Det är George W Bush och några till! Hans anfäder kom ju eventuellt härifrån.

Åkrarna på Liane och Prästgården heter någonting fortfarande, men det beror enbart på att marken brukats av samma släkt i generationer så att man har kunnat bevar minnet av åkrarnas namn. Jag är lite fascinerad av det och har sökt förklaringar. Visst måste det vara så att åkrarna hade namn förr i tiden. Då när marken brukades med hästar exempelvis så var de tidsödande att ta sig hem för att dricka kaffe på förmiddag och eftermiddag eller eventuellt också för att äta middag. Någon måste komma ut med maten och då måste den ha ett namn.

- Gå till Sönnare Smörhôla med kaffe till gubbarna!

Så kunde det låta och någon av barnen eller någon piga eller dräng fick gå med korgen. Och det blev en trevlig pratstund i dikeskanten i solskenet med kaffe och bullar och skorpor och liknande.

Visst måste åkrarna ha namn och här har de fortfarande namn, men jag inser att de snart är glömda, för ingen efter Roland har anledning att komma ihåg namnen. Ingen kommer mer att skickas ut med en kaffekorg till Sönnare Smörhôla. Med dagens brukningsmetoder så är hela egendomen strax färdigbrukad.

image1803
Äckra heter det mellan vårt hus  och Liane


image1804
Åkrarna  närmast här och upp till höger heter Vänna och där uppe emot skogen heter det Lilycka. En "Lycka" är en liten åkerlapp inne i skogen. Och den här åkern är verkligen rådjurens favvoställe.

image1805
Det här är åkern nord om huset på Liane och den heter Nol om laggårn.

image1806
Här låg den gamla lagårn på Liane, den som var i funktion innan den nya byggdes. Vägen gör ju en respektfull sväng runt om här.

image1807
Här till höger om vägen, nedanför mötesplatsen låg också en byggnad förr för länge sedan. Här låg en gammal lada förr. Här brukade luffarna ta in och övernatta.

image1808
Här är  Söromvägen

image1809
Här är Laggårsjâle

image1810
Mitt i åkern är ett stenrös och åkern heter Brôte, alltså den åker som varit framtagen genom att man har tagit bort mycket sten.  Längst in till vänster om bilden låg en liten åker inklämd i skogen och den hette Etterhôla. Där var det sent i växten, lite skuggigt. "Etter" kan ha betytt "efter".

image1811
Söder om vägen ligger "Smörhôlera", Alltså smörhålorna, de åkrar som hade en god växtmån, det växte bra här. Närmast vägen är Nolare smörhôla, sedan kommer Mellare smörhôla och sedan kommer Sönnare smörhôla. Längst bort ligger den åker som heter Klingeränga. Där växer det lite dåligt, åkern ligger i skuggan och det växer sällan bra här.

image1812
Här vid Smörhôlera ligger Bobergskûel. Det är en skogsdunge mitt ute på åkrarna. Här brukade Nils plocka de första liljekonvaljerna till Anna på Liane. Han plockade blommor till sin fru. Tyvärr så dog hon alldeles för tidigt, Anna på Liane. Vi pratar om henne ibland fortfarande. Hon är legendarisk med sina uttryck och sin slagfärdighet.
Bakom Bobergskûle kan man se Signebyns skola med alla bilar som hamnat där tack vare Spring Väst.

image1813
Nu komer vi över till hemmanet Prästgården. Det vi ser här är Brygghusbacken, åkern upp emot Prästgården. Och skogsdungen runt Prästgården heter Prästeparken.

image1815
Nu är vi tillbaka in på Liane igen och det här till höger är Gropeküel, dvs platsen för en varggop. Här fanns när Roland var barn en djup grop i marken och den fylldes igen på senare år. . För länge sedan  användes den till att fånga varg i, en grop där man satte ett lamm eller liknande för att locka en varg och sedan avliva den. Åkern till vänster här heter alltså Gropejâle.

image1816
Bredvid Gropejâle så rinner Vasabäcken. Den är gränslinje mellan Prästgården och Liane. Fast nu är hemmanen sammanslagna till ett.  Bäcken här vattnar av åkrarna och mynnar ut i Bäcketjärn och Östra Silen, men tyvärrr är nivåskillnade väldigt låg och det innebär att det ofta svämmar över här i vårflod och liknande.

image1818
Här är Sellersänga. Det odlades förr men det ligger så låglänt att det blev mer betesmark. Det är bara 60 cm nivåskillnad härfrån och till Bäcketjärnet där bäcken rinner ut. Men de somrar då det var torrare här så gav den här åkern mycket goda skördar.


image1819
Här är utsikten från vårt fiskehus Brogärdet, det är alltså Sönnare Brojale.

image1820
Här är Nolare Brojâle

image1821
Här är Stalljâle på Prästgården

image1822
Jaha och vad den här stora åkern nerom Prästgården heter minns jag inte alls.Minns någon av bloggläsarna?

Kommentarer
Postat av: Nina på Johangården

det är mycket som försvinner med vårt moderna liv... *suckar lite*

Postat av: Lotten

Hm, undrar om åkrarna där jag växte upp hade namn. Ingen aning! Det var mer namn som "åkern bredvid Johan i Heden" och den stilen om man skulle beskriva tror jag. Sånt är synd att det försvinner med generationerna.
Men så långt våren kommit hos er! Här är det SNÖ...
/Lotten

2008-04-12 @ 11:26:28
URL: http://blottenblogg.blogsome.com
Postat av: Trolda

Härliga bilder! Även om man nu inte heter Bush...;-)

Trolda - Godkväll!

2008-04-12 @ 19:07:36
URL: http://trolda.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback