Vi firade moderns 90-årsdag!

Här nedanför följer en beskrivning i ord och bild hur vi firade min mammas 90-årsdag. Det får väl bli lite läsvarning igen då. Det kan ju möjligtvis mest intressera läsare bland släkt och vänner. Men det innehåller också tips på presenter och kalasupplägg för en äldre person. Det blir ju lite speciellt att fira någon som redan har allt och som inte orkar fira så mycket i taget.

Min mamma var i alla fall jätteglad åt sin dag och överväldigad av uppvaktningen. Vi var ju inte så många, bara de närmast. Det blir ju tunt i vänkretsen när man får bli så gammal, det är inte många kvar av de gamla vännerna och de få som finns kvar bor på annan ort. Även en del av barnbarnen bor långt bort och har svårt att ta sig hit.

Min mamma är fortfarande förhållandevis pigg och frisk. Har inga krämpor som plågar henne i vardagen. Hon har lite hjälp med städning och byte av sängkläder och att handla. Dessutom har hon tillsynsbesök varje dag en stund när hemtjänsten kommer in och pratar lite. Det är oerhört viktigt. Det håller henne piggare och förhindrar att hon blir passiv och behöver mer vård.

Det retar mig lite att jag hade kameran inställd på läge för rörelseoskärpa. Den här redan dåliga kameran tar då ännu sämre bilder; gryniga på kort tid. Nu får det bli en ny kamera till jul.

Kommentarer
Postat av: Annaa M

Jag tyckte det var roligt att läsa och se bilderna!
Funderar lite när jag läser om din mammas födelesedag om det är vi, våra mödrar eller våra realtioner till desamma som är mest olika. Och kommit fram till att det nog är en kombination.
Min mor var inte det minsta tacksam för något vi gjorde till hennes 90-årsdag. Hon är fullt klar i huvudet. Jag har inte hört vad hon tyckte om mattan vi gav henne.
Min mamma har för resten ingen hemtjänst. Vet inte om hon skulle få, man tog ju färdtjänsten från henne häromåret för att hon bedömdes för frisk och hade för nära till bussen, framförallt tycker hon sig nog inte ha råd att betala. Jag brukar byta gardiner två gånger om året, eller i alla fall en. Och så noga som jag städade till 90-årsdagen så kommer hon inte att hinna arbeta ned sig till samma nivå som det var innan under sin livstid.

Postat av: Inga M

Annaa: Roligt att Du ville läsa. Jag trodde nog att det bara skulle intressera läsande släktingar och bekanta. Min mamma är en försynt och mycket tacksam människa. Har alltid varit. Men vi har nog inte varit särskilt nära ändå om jag jämför med många andra vänner och bekanta. Vi har en juste relation, den fungerar. Hon glömmer lite nu men är annars klar i huvudet än så länge. Men jag tror att Din mamma skulle kunna få typ städning var tredje vecka eller så via hemtjänsten om inte Du städar förstås. Då får hon inget.
Det är visst normen med var tredje vecka städning, i vår kommun
i alla fall. När människor har passerat 90 så¨är man rätt frikostigt med hemtjänst. Och man behöver inte ta hela kittet, man väljer ju tillsammans med en biståndsbedömare ut det som behövs. och Du blir kallad som anhörig till möte för att diskutera och lägga upp en plan.
Inte så tokigt! Det där med att ge en gammal förälder fönsterputsning i julklapp var inte helt fel tycker jag. Det ingår aldrig i hemtjänstens arbete.

2007-09-23 @ 22:20:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback