Vansinnig resehandbok om Sverige!

Vansinnig resehandbok om Sverige!
Att en resehandbok kan förorsaka så mycket skratt hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Den här hade för  så där 20 Euro och den innehåller drygt 600 sidor ambitiös infomation om SVerige för tyskar. Vi läste ur den igår kväll söndag efter att vi hade ätit den goda älggrytan och vi skrattade så tårarna trillade. Det fanns flera galenskaper i boken men avsnitten om älg tar alla pris!

 Jag har översatt  en del tillsammans med våra tyska vänner så gott vi kan.

"Älgar, trots alla fördomar tämligen sluga, är allätare och gillar de unga skotten på träden till förtret för skogsindustrin. Med endast svag  synförmåga  vågar de sig - lockade av sophögarna - fram till utkanterna av städerna. Ett exemplar kom på så sätt att bli ofrivillig passagerare på färjan över till Danmark.  Lokala turistbyråer ordnar knappt med älgsafaris men  med hjälp av lite spårsinne är det möjligt att få se älg i vilt tillstånd, åtminstone i Småland, Västergötland och Värmland"

"Alla älskar den (älgen) - turisten eftersom den inte finns där han bor, naturbeskyddaren eftersom den motstått alla utrotningsförsök,  jägarna eftersom det utan den (älgen) knappast går att hitta någon bra förklaring på varför man vill sitta i skogen klockan 5 på morgonen höstmorgnar och dricka snaps, vilket är förbjudet och läckergomen eftersom den (älgen) passar så bra till rödkål och mos!"

Författaren tror också att svenskarna överdrivet älgförekomsten och de skryter alla om hur mycket älg de har men
"Om man nu verkligen får se en älg vid vägkanten då kommer svenskarna i skaror och blir helt tokiga som om de aldrig sett en älg förut i hela sitt liv"

Det beskrivs också hur 150.000 älgar varje år "faller offer för höstens skjutgalenskapen" .

Och älgar är alltså enligt författaren allätare dvs äter både kött och växter:

"Tro det eller inte: Skyggheten för den enda fienden (människan) är verkligen  så ringa att de av och till  verkligen förirrar sig till städernas soptunnor. En gång skall en älg precis ha hunnit ombord på färjan till Danmark innan spärren slog igen bakom honom" .

Det finns väl inte så mycket mer att tillägga om skogens konung efter denna uttömmande beskrivning!?

Kommentarer
Postat av: Annaa M

Det där tyckte jag var riktigt roligt! Och nog sjutton var det väl mycket sanning även om författaren tycks han blandat ihop älgen med isbjörnarna på Svalbard eller så. Särskilt gillade jag avsnittet "alla älskar älgen".
Och tänk om han har rätt, författaren, att älgen är allätare, tänk om det inte alls är räven som äter upp våra katter och vargen som kniper hundar utan självaste älgen!
Mina flickor var som små övertygad om att deras far skulle bli uppäten av en älg, de såg från fönstret hur den kom och ställde sig bredvid och såg på när han byggde hylla på gräsmattan. Men den valde fyllan i stället, länsade ett äppelträd på det som Modern just skulle tvingat oss alla ut och skörda. Mannen var rätt skakad av upplevelsen.

Postat av: Inga M

Annaa: Ja, om den här författaren verkligen velat imponera med sanna beskrivningar av älgar och deras beteende så kunde han ha brett på med fylleälgarna. Det är ju alldeles sant: Att älgar äter äpplen och blir ordentligt berusade, till och med liggande helt hjälplösa och ibland aggressiva (som tvåbenta fyllehundar utan horn också kan bli).

2007-09-03 @ 20:48:27
Postat av: Cissi

Jisses! Inte undra på att det går att sälja älgbajs på burk!

2007-09-03 @ 22:11:13
URL: http://cissilina.blogg.se
Postat av: Inga M

Cissi: Jag har en kollega som gör jättefina halsband och örhängen av torkad älgbajs. De går att söka efter på min blogg.

2007-09-04 @ 20:46:33
Postat av: Smulan

Ja, nog vet man att tyskarna är som "tokiga" i älgar, men att kunna skriva sån smörja om skogens konung är huvudlöst. Finns de inga redigerare i Tyskland? Inte konstigt att tyskarna köper älgbajs på burk också...

2007-09-05 @ 06:00:41
URL: http://smulansblog.blogspot.com/
Postat av: Inga M

Smulan: Älgen har en magisk dragningskraft på tyskar, jag vet inte varför, för man har ju nästan lika stora vilda djur där; kronhjortarna. Det är kronhjort man äter med potatismos och rödkål!

2007-09-06 @ 04:56:11
Postat av: smulan

Ja, det är ett märkligt fenomen med tyskarnas älgintresse. För några år sedan hade vi ett flertal gästjägare från Tyskland - de kom varje år i över 25 års tid. Naturen och älgar var huvudintresset. Jag minns hur lycklig en av dem var när han sköt sin första älg!
Jag har hört att vägskyltar med älgar är en attraktiv souvenir - de bara försvinner....

2007-09-07 @ 09:07:55
URL: http://smulansblog.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback