Sugen på banankött!

Gubben var alltså på länsstyrelsen i Karlstad i går och deltog i planläggningen av skyddsjakten på varg (han ska inte vara med själv och jaga!. Lika bra jag säger det direkt så att inte de militanta vargvännerna bemödar sig med trakasserier av oss helt i onödan).

På hemvägen ringde han och undrade om vi inte kunde äta den där gamla maträtten med kött och bananer. Och om vi inte kunde säga till D och G i Harnäs att komma och äta med oss. Klockan var då 4 på eftermiddagen och jag hade i ärlighetens namn knoppat in efter en tuff vecka på jobbet.  Han ringde och väckte mig. Men varför inte.

Han handlade det vi behövde på hemvägen och jag började långsamt vakna till liv. Banankött gör man ungefär så här:

Bryner älgköttgrytbitar rätt rejält, saltar och pepprar.  Kokar dem sedan i vatten med buljongtärningar i en 20 minuter.

Skär under tiden purjolök i ringar, röd och grön paprika (fast jag brukar inte ta grön paprika, gillar inte den), och skivar banan.

Silar ifrån buljongen när köttet är färdigkokt. Tillsätter rätt mycket vispgrädde till buljongen samt varsin tesked paprikapulver och curry, reder av med lite vetemjöl, drar ifrån plattan och låter två paket Philadelfiaost smälta ner i såsen.

Breder ut kötten och grönsakerna o bananen i en stor form eller långpanna om man gör mycket, häller såsen  över och in i ugnen en halvtimme.

Om man vill göra såsen ännu mer smakrik så kan man bryna lite på paprikan och curryn först i smör och sedan tillsätta vetemjöl och göra en bottenredning. Att bryna kryddor tar ofta fram mer smak ur dem. De kommer upp i högre temperatur.

Till detta serveras ris och sallad förstås

Nu blev det inget älgkött igår eftersom vi inte hann tina upp något sånt utan vi gjorde på fläskfilé istället.  Inte riktigt så gott men ok. Och salladerna till blev mesiga när det var så brått. Men D och G kom och vi hade en trevlig kväll tillsammans. De förbereder sig för att gå med på älgjakten båda två och jag ska kolla om jag hittar mina gamla benholkar till G. Hon vill låna dem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback