Lingonplockning och huggormar!

Nu ska vi till skogen och plocka lingon med min klass idag. Det blir en tur efter lunchen upp mot Katjärn tror jag. Barnen får plocka i muggar, det räcker nog. Och sedan samlar vi i en kasse. Enligt rapporter från området lär vi få kryssa mellan huggormarna, men fobier är till för att bekämpas. Ormkramarna brukar inte försumma något tillfälle att påpeka att det är getingstick vi dör av i Sverige, inte huggormsbett.  Och vi får väl se upp så vi inte skadar dem, de är ju fridlysta. För att skydda hassselsnoken!!! För att en del människor inte ser skillnad på hasselsnok och huggorm!! 

Hallå där uppe i beslutsfattardjungeln!! Hur ofta kan det hända i praktiken?? Det måste rimligen vara sällan som en huggorm riskerar att dödas överhuvudtaget. I så fall på den egna tomten och på tomtmark bor en mycket liten del av landets ormar. Det räcker ju att titta på hur vårt land ser ut geografiskt.  Hur ofta kan det inträffa att en sällsynt hasselsnok dödas därför att någon tror att den är en huggorm??  Inte så många gånger att det på allvar påverkar beståndet av hasselsnok i alla fall. Tala om spel för gallerierna!

Såg ett tv-program för några år sedan hur man skulle bära sig åt för att följa lagen om man ville bli av med en huggorm som bosatt sig på tomten. Döda den var det alltså inte tal om; förbjudet. Man ska istället fånga in den, lämpligen med en kratta och lägga den i en hink. Sedan ska man köra minst ett par kilometer bort och släppa ut den igen. Om den då kommer tillbaka så får man döda den. Men hur ska man veta att det är samma orm som kommer tillbaka? Det förutsätter alltså att man märker den på något sätt!!! Annars kan det vara en helt annan orm och i så fall ska enligt lagstiftaren hela proceduren med frakt upprepas.

Kommentarer
Postat av: Ninni

Ja kära nån hur ska man veta vilken orm som kommer tillbaka??
Hos min ena syster som har sin stuga på en Ö där finns det massor med orm, inget kul att ha intill stugan och mycket barn och hundar är det där också!
Jag tror inte min svåger frågar ormen om den har varit där förut!
Ha en bra dag..kramen

2007-09-12 @ 07:03:27
Postat av: Manon

Vi slipper ormar än så länge! Eller jo, vi såg på sjöbadet förstås, men det är lååångt dit:). JAg är glad så länge jag slipper ormproblem!
Och lingonen - kul det låter:)))! Fast jag ska kanske köpa lingon på affären - 2,90/hg. Koka sylt kanske???

Postat av: Blackout

Jag dödar aldrig orm eller spindel, är rädd om huggormarna för de håller rent från smågnagare och ett spindelhus är ett friskt hus.
Betapred och Aerius bör alla ha i husapoteket, skulle en reaktion uppstå har man gott om tid på sig att uppsöka läkare.

2007-09-12 @ 13:39:52
URL: http://blackout.blogg.se
Postat av: Inga M

Ninni: Tackar, det blev en bra dag!
Manon: Vi har ju diskuterat detta med lingon hos Dig! Jag köper mina egna lingon frysta i affären och kokar vartefter jag behöver. Men för barnen är det bra att få se hur lingon ser ut och vara med och koka. Alla har inte gjort det.
Blackout: Jag får väl erkänna att jag är mer rädd för huggormar än rädd om dem. Och om antalet spindlar är mått på hur friskt huset är så
är mitt hus superfriskt!

2007-09-12 @ 18:22:53
Postat av: Cissi

Måste erkänna en sak... Jag är snart 40 år och har aldrig sett en huggorm... :o)

2007-09-12 @ 20:01:34
URL: http://cissilina.blogg.se
Postat av: Inga M

Cissi: Oj, det måste vara ovanligt. Önskar jag också hade sluppit.

2007-09-13 @ 21:22:22
Postat av: Blackout

Jag brukar rädd ormar genom att bära iväg dem, antingen med hjälp av pinnar eller i tygskynke, men ormfobi är inte att skoja med. En väninna blir så skakig när hon ser en orm att hon inte kan röra sig, kallsvetten bryter ut och ofta måste hon medicinera efteråt. Det är "hennes" ormar jag kånkar ut i skogen...om hon får tag på mig innan de ringlat iväg.

2007-09-13 @ 22:46:24
URL: http://blackout.blogg.se
Postat av: Inga M

Blackout: Jag är alltid tacksam att bli räddad från åsynen av orm, för det räcker att se dem för att jag ska uppleva starkt obehag. Förra året hade vi en orm i våra undervisningslokaler i källarplanet. Att jag inte tvärdog! Men en vänlig kollega fraktade ut den.

2007-09-13 @ 23:27:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback