Könsskillnader i vården - oacceptabelt!

Kvinnor får vänta längre på att komma till vårdcentral för vanliga besök där. Vi får också vänta längre än männen i operationsköerna.

Kvinnor får oftare livsstilsråd och piller, medan män får fler undersökningar för att kolla upp felet.

Kvinnor får oftare äldre och billigare läkemedel än män. De  får istället utskrivet de nyare, dyrare och mer effektiva.

Mediciner är oftast utprovade och säkerhetstestade på män, inte på kvinnor.

Vi kvinnor drabbas oftare av biverkningar eftersom vi oftare äter fler mediciner än män och alltså mediciner som inte är utprovade på oss .

Skillnaderna avslöjades för flera år sedan, men inget är gjort åt dem! Var finns viljan och åtgärderna inom vården?

Kommentarer
Postat av: Alltiallon

Jag som började mitt liv med ett gäng enormt förutfattade meningar, för att sedan låta livet motbevisa mig gång efter annan...hade naturligtvis den förutfattade meningen när det gällde vården att det inte handlade om att man var kvinna utan att det gällde ngn form av snedkommunikation. Livet hoppade in, som sig bör, och motbevisade mig något gruvligt....jag har själv blivit "behandlad" efter att jag varit kvinna vilket ledde till att jag hade en näst intill outhärdlig smärta i drygt två år. När jag slutligen hittade (och jag hade verkligen letat) en läkare som både lyssnade och trodde på mig så visade det sig vara ett mycket enkelt litet problem som hade gått att bota på en vecka..... så visst är det könsskillnad...!

Postat av: Nina på Johangården säger

Visst är det så många gånger. Jag har en bra husläkare "trolldoktorn" som ger mig det bästa och det som män brukar få i medicinväg om jag behöver någon medicin. Som migränmedicinen och allergimedicinen t ex. Det uppskattas av mig.

2007-09-08 @ 11:33:13
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: Ninni

Va..vad är det du säger hade jag ingen aning om...är det sant??
Ha en skön helg..kramen

2007-09-08 @ 11:46:40
URL: http://ninni.blogg.se
Postat av: Inga M

Alltiallon: Bra exempel på det som forskningen visar! Vi borde inte vara så snälla och tro att det är vårt fel jämt.
Nina: Det gäller att hitta en egen doktor tror jag. Här där jag bor har vi av någon outgrundlig anledning nästan bara stafettläkare.
Ninni: Jo, så lär det vara.

2007-09-08 @ 23:27:00
Postat av: Mia

Ja, jag blir "trött" av att detta får fortgå än idag. Såg det här i media under veckan, hade tänkt blogga om det, men så blev inte. Svarar på ditt inlägg istället.
Precis som du nämner är det konstigt att detta får fortgå fastän det säkert är minst tio år sedan man fastslog problemet. Forskningen räknar inte med oss kvinnor... :-(
Mia

2007-09-09 @ 08:48:15
URL: http://miatankar.webblogg.se
Postat av: Manon

Jag vet,. Jag blir lika illa berörd varje gång. Bara det där med hjärtinfarkt. Kvinnors och mäns kroppar funkar olika, har jag förstått med tiden. Symptom på samma sak kan vara olika.
Den doktor jag var hos som tog sköldköretlprov, socker od...det är en kvinna. Jag tror det är därför hon var så grundlig. Och gav mig "krycka" i form av sömnpiller...

2007-09-09 @ 10:26:40
URL: http://manon.blogg.se
Postat av: Inga M

Mia: Förstår inte heller att man inte tar itu med problemet utan bara låter allt fortsätta som vanligt.
Manon: Det är verkligen guld att hitta en bra läkare. Jag måste ta mig samman och hitta någon vettig privatpraktik någonstans i närheten. Det går inte längre med det här stafettläkeriet hos oss. Vi har en privatläkare här hos oss men han håller på och trappar ner så det blir till att få en annan lösning på sikt. Jag orkar inte springa hos olika läkare för småkrämpor.

2007-09-09 @ 22:51:01
Postat av: Annaa M

Läste någonstans att det där med att utgångspunkten för alla sjukdomar är en medelålders man är en av vår tids "vandringsmyter". Men jag vet inte. Eftersom min djupa erfarenhet av sjukvårdens baksidor är det som drabbade min cancersjuke man och min whiplashskadade son i Göteborg så är jag i det här fallet inte lika upptagen av könsskillnader som jag brukar vara... När det gällde Mannen handlade det ju om det klassiska "du är egentligen inte sjuk", han kände sig så avvisad av vården att han inte hade lust att söka när han verkligen blev sjuk, för Pojkens del handlade det om otroligt långsam handläggning så att prover och röntgen var inaktuell när resulateten nådde hans läkare så att man alltid fick börja om från början igen. Hittills efter 4 år har vården i Stockholm visat sig bättre än den i Göteborg. Mina sköldkörtelproblem har tagits snabbt på djupaste allvar, men där vet jag att erfarenheterna är olika!

2007-09-09 @ 23:52:32
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Inga M

Annaa: Det jag skriver om i mitt blogginlägg var refererat från en ganska ny undersökning i någon dagstidning, men jag minns inte vilken tidning och vilken dag så det finns ingen referens.Men det lär i alla fall vara mer än vandringsmyter. Hur som helst så finns det säkert skillnader i behandlingen mellan personer i alla fall oavsett kön. Vi kan ju alla hamna hos puckon i den medicinska världen. Och här blir vi ganska slentrianmässigt behandlade numera med alla dessa stafettläkare.

2007-09-10 @ 05:46:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback