Black höst?

Black höst?
Bilden är tagen nere vid sjön, alltså vid Tjärnshaget ut emot Bäcken över Bäcketjärn.
Nu är det höst och höstfärgerna kommer mer och mer för varje dag. I början på älgjakten brukar det vara som allra vackrast. Men jag tycker att färgerna är blacka i år. Det sprakar inte så där i gult och rött som det brukar göra. Det är mer brunt alltsammans. Men så kan det väl inte vara? Höstfärgerna är väl alltid likadana? Jag måste ha fel och inbilla mig.

Kommentarer
Postat av: Kirsti

Färgerna kanske fördelas till olika delar av landet under olika år? :)
Våra Boden-björkar har varit bländande gula under flera veckor..och en kavalkade av allt mellan rött och orange har sprakat i andra lövdungar.. Kan inte minnas en lika färgglad höst!
Trevlig söndag!

Postat av: Inga M

Jag undrar om det har att göra med om det fryser på ordentligt innan träden hunnit dra åt sig sitt klorofyll? Asch jag kan ju inget om kemi!

2007-09-30 @ 10:06:50
Postat av: rut

Lugn vilar sjön. Så sjöng vi i skolan eller var det mamma,hon hade en rik repeteroar. Otroligt vacker vy.Eja, vore jag där!
Jag tror att det ska till lite frost om de sprakande höstfärgerna ska komma fram.

2007-09-30 @ 10:29:43
URL: http://www.rut.blogg.se
Postat av: Mia

Tror inte du har fel... Visst kan det skilja på färger, naturen och klimatet förändras, varför inte färgerna också. Tror jag, utan att ha några som helst vetenskapliga belägg för det... :-)

2007-09-30 @ 11:24:10
URL: http://miatankar.webblogg.se
Postat av: Josephine i Haag

ah...
jag vill ladda ner i stort format som skärm/skrivbords-bakgrund!
Jag undrar om färgerna kan ha ngt att göra med temperatur? Här i Haag har de inga "Norska lönnar" som vår vanliga lönn heter (Noorse Esdoorn) - marken ska visst vara lätt sur för att den ska trivas. F.d. trädexperten som jag städar hos berättade att det finns en radda planetade vid Wassenaar där marken är lämplig. De enda vackra röda färgerna jag ser annars är ett fåtal buskar (inte mycket vin), en och annan pyttliten Japansk lönn och en viss amerikansk ek i Zuiderpark.
Platanerna är supertråkiga. Och fåglarna tycker inte heller om dem eftersom barken är för slät och inte lämpar sig för bo-bygge. Men de är tåliga i stadsmiljö. :-P
tack och lov finns Ardennerna inte långt härifrån...

2007-09-30 @ 11:37:36
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: Ninni

Nej jag håller med inte alls så färgsprakande!
Ha en skön söndag.kram

2007-09-30 @ 11:48:10
URL: http://ninni.blogg.se
Postat av: Lena Bennet

Visst är det så, som du också säger att det är frosten som gör löven sprakande. Det kan skilja bara lite på trädens placering för att det ska märkas. I skyddade lägen blir de bleka och gulbruna. I utsatta lägen röda och orange. Lite olika förstås, beroende på trädslag. Ha en skön höst utan snuvor... Jag undrar lite hur du pallar att jobba på ett sätt du egentligen inte tror på. Är det ont om jobb i Värmland eller varför byter du inte skola? Kollegorna tycks vara de som håller dig uppe./Lena

2007-09-30 @ 16:04:40
Postat av: Inga M

Rut: Ja visst är det fint! Jag har fått fler tips om att det är frosten som ger färgen så Du har nog rätt i det.
Mia: Verkar vara frosten det hänger på.
Josephine: Roligt att Du gillar bilden. Om Du inte har så fina färger hos Dig i Holland och det sprakar i norr så styrker det ytterligare tesen om frosten.
Ninni: Vore väl typiskt Karlstad att ha färgsprakande träd också och Sveriges mesta solsken. :-)
Lena: Jag har föstått att det är frosten, fast mina kemikunskaper räcker inte till att fatta varför. Roligt att höra från Dig, det var länge sedan sist. Det var roligt att komma till Dig och se praktisk matte, hoppas att det fortsätter hos Er.
Angående jobbet så undrar jag också förstås själv hur jag pallar att jobba på ett sätt som jag inte tror på. Får väl betrakta resten av tiden fram till pensionen som överlevnad jobbmässigt. Har ändå turen att jobba med mycket bra kollegor närmast mig och himla fina ungar och stöttande föräldrar. Att byta skola har hittills verkat omöjligt, vi har överskott på lärare och eventuella vakanser finns inte bland de yngsta barnen i grundskolan. I andra kommuner runt om ser det likadant ut och det blir lång resväg. Får vara nöjd med de utvecklingsprojekt jag ändå haft förmånen att få göra i mitt lärarliv. Hoppas du har det bra med lägenhetsboendet och att Ni mår bra för övrigt, Du, man och kollegor!

2007-09-30 @ 16:35:06
Postat av: Nynna

Yes. En riktig frostnatt ett bra tag innan löven faller, gör de starka höstfärgerna.
Det har jag fått lära mig av skogsfolk.
Så, vissa år får man bara brunt och gult i princip.
Förutom på vackra växter som Vildvin då.... som är underbara i sin rödhet.

2007-09-30 @ 17:41:00
URL: http://nynnas.blogg.se
Postat av: Inga M

Nynna: Vildvin är nog alltid rött oavsett!

2007-10-01 @ 18:42:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback