Storleken har betydelse! Åtminstone när älgar har sex!

Storleken ska ju inte ha någon betydelse, men det har den. Åtminstone när älgar har sex! Eller de kanske inte har sex, men de parar sig i alla fall.

Gubben var i Kil igår och lyssnade på föredragning om Kalmarmodellen och kom hem lyrisk.

Det handlar om att man har problem i Sverige med att älgarna har för små kalvar när vintern börjar, alltså ungefär nu vid älgjaktstid. Och man har inte vetat varför det är så. Men nu vet man och det har med storleken att göra. Storleken på älgtjurarna och deras horn.

Älgkon brunstar i flera omgångar och de som får para sig först med en älgko är de stora tjurarna. De tjurar som är storväxta och som har rejäla horn. De har också det mest aktiva brunstbeteendet, dvs sparkar upp gropar som de sedan urinerar i osv. Det är tilldragande för korna som flockas runt en sådan tjur. Man kunde visa att en stor och aktiv tjur kunde ha 5-6 kor runt sig i rättan tid. Under den här tiden är de mindre och inte så välutrustade tjurarna inte välkomna i gänget. De får gå och vänta på sin tid. För när de första brunstperioderna har gått förbi så kan de också få para sig.

Det som har hänt är att det finns för få stora tjurar. Det betyder att korna kommer i brunst för sent och blir dräktiga för sent på säsongen. Då föder de kalvarna sent och de hinner inte bli så stora före vintern. Nu ska man vända den här trenden genom att spara kapitala stora tjurar som kan får korna i brunst på ett mer effektivt sätt och som ser till att de blir dräktiga tidigare.

Nu har jag varit hjälpsam mot gubben och skrivit om detta på bloggen. Jag fnissar ju lite medan jag skriver och undrar vilken nytta man kan ha av detta i Hagsätra, Solna, Sollentuna och Nacka eller på Kungsholmen,  eller var nu mina bloggläsare bor.

image1184

Kommentarer
Postat av: Blackou

Jag älskar sådan här information. Hoppas nu att jaktlagen runt om i Sverige tar sitt ansvar, särskilt de här i södara Sverige och i synnerhet de ostyriga jägare som bara har en dag på sig att fälla Årets Byte.

Postat av: Nina på Johangården säger

Det är mycket man inte vet om älgar, minsann...

2007-10-03 @ 17:33:06
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: Pierre

Vi började köra efter kalmarmodellen ifjol och ska hålla på i tre år för att sedan utröna om vad som skett.
I år så har vi fått en två års licens, den är på tre vuxna djur och fri kalvavskjutning. Enligt kalmarmodellen så ska kalvavskjutningen vara minst 60%.Och vi ska spara tjurar mellan 0 & 4 taggar + ko med enkel kalv (som vanligt).Men jag tycker att det vore idé att spara tjurar upp till 6 taggar eller mer, för vad kan det göra om man släpper en pinnatjur med dåliga anlag och skjuter en fin 6 taggare eller 8 taggare som är fina avelsdjur?
Jag förstår givetvis att man måste spara små tjurar för att de ska bli större men om det bara blir dåliga anlag hur ska det bli större fina avelstjurar då??
Vi har (enligt mig) dåligt med älg här runt omkring så jag tycker att vi skulle hoppa över älgjakten i ett till två år för att på så vis få en äldre och mer kvalitativ stam. Men säg det till skogsägare och "storjägare".Men även våra barn och barnbarn ska ju kunna få jaga älg...Hur ställer sig din gubbe till detta förslag??

2007-10-03 @ 18:05:44
URL: http://Zalt.blogg.se
Postat av: Inga M

Blackout: Ja, det verkar vara dags.
Nina: Japp!
Pierre: Intressant att se resultatet av Kalmarmodellen. Jag antar att den förutsätter ett rätt stort område om den ska ha effekt och det blir det väl med de tänkta älgskötselområdena som för vår del blir i kommunstorlek. Det verkar ju som om man inom 4 år får ett mycket bra resultat med Kalmarmodellen. Jag tror att Roland gärna skulle se den prövad här under en sådan period. Jag förstår inte hur den kan ha så dramatiskt god verkan men erfarenheten har tydligen visat det så varför inte testa. Här hos oss är det viltvårdsområden som ställer in älgjakten helt eftersom man har så lite älg. Varg tar mycket älg hos oss. Det kan vara bra ur många aspekter att låta älgstammen återhämta sig enligt gubben. Det har hos oss i Värmland bildats en förening som heter Älgens vänner för att stödja älgstammen som nu är hårt pressad från skogsbolagen (2 älgar per 100 ha ?!) och rovdjur.

2007-10-04 @ 04:59:51
Postat av: Pierre

2 älgar per 100 ha?? + varg. Hur mycket älg finns det då om 5 år?? Tyvärr så är det motståndare hur man än vrider och vänder på frågorna kring jakten.
Om media kunde sluta med sina fantasier och skriva riktiga fakta så skulle mer parten av svenska folket få en annan syn. +att skogsbolagen har för stor makt när det gäller älgen och dess existens..

2007-10-04 @ 05:57:07
URL: http://Zalt.blogg.se
Postat av: Inga M

Pierre: Skogsindustrin vill ha väldigt lite älg och då blir det sårbart för rovdjur och eventuella sjukdomar. Hos oss är det lättare att hålla uppe älgstammen eftersom de flesta markägare har mindre fastigheter
och de jagar själva. Men i områden där bolagen har stor makt är det besvärligt. De ställer krav på arrendatorer att skjuta full licens annars blir de utbytta. Och det påverkar ju områdena runt om också.
Om man nu skäller på skogsbolagen så får man undanta SVeaskog tror jag. De har en mer realistisk syn på frågan och betraktar älgen som en tillgång.

2007-10-04 @ 06:59:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback