Soppa

Soppa

I all hast blev älgjägarna inbjudna hit för att äta kvällsmat med oss. Hade tänkt att de skulle komma torsdag kväll men det passade inte så det blev lite improviserat idag istället.

Jag bjöd på kålsoppa som jag kokar på mitt sätt. Jag skär kålen, bryner allt lätt  i stekgrytan först. Får inte bli svart, bara några som blir lite bruna.  Sedan får den koka i  lätt saltat vatten så där fem- tio minuter. Det ska vara lite tuggmotstånd kvar, jag kollar efterhand.

Sedan häller jag bort vattnet och tillsätter het mustig älgbuljong. Den här var väldigt smakrik eftersom jag dessutom kokat en julskinka i den i förrgår. Det hela spetsas med en skvätt vin och lite soja och eventuellt lite lite  socker.

Jag kokar alltså inte kålen i buljongen direkt. Genom att koka den i vatten istället  får jag den goda smaken av kålen kvar och den matchar smaken av  buljongen när man äter.   Hade tänkt från början att bjuda på köttfärssoppa men det kom inget helt kött till affären som jag kunde låta mala. Vi köper hellre helt enklare nötkött utan senor och brosk och låter mala det i affären. Det vanliga malköttet innehåller idag så mycket som inte direkt är kött att vi helst inte köper det om det går att undvika. Men nu hanns det alltså inte med utan får bli nästa gång.

Till soppan serverade vi alltså hembakat kakbröd, ett rätt tunt platt bröd speciellt för västra Värmland. Pålägget var uppskuren julskinka som jag alltså köpte billigt efter jul, frös in och kokade nu. Det går åt så mycket pålägg under älgjakten att det är bra att ha något sådant att ta till. Efter jul går det bra att fynda julskinka. Jag brukar köpa två minst så jag har en till påsk och en till älgjakten. Det går ju bra att frysa själva skinkan, det feta går ju ändå bort.

Efterrätt var risgrynskaka med hemkokt hallonsylt och vispgrädde.  Jag gjorde en kaka med russin och en utan. Det hela blev helt ok fast det var kort varsel.

Kommentarer
Postat av: Ninni

Va fint dukat och va gott det lät!

Jag brukar få lite ont i magen av kålsoppa..men det kanske man inte får av din??
Var maten uppskattad??
Kram

Postat av: kicki

Gud va gott det låter och va mysigt ni har det...roligt för älgjägarna att få komma hem till er och få varm go soppa.
Vi jagar rådjur, älg och fågel med vår hund, vore kul att få se och skjuta någon gris/vildsvin men vi har inga såna här.
Idag har det snöat för fullt hos oss i somarstugan, det ligger i Hagfors kommun och vi är där och jagar resten av veckan för det är färdigjagat hemma vid.
Ha det så bra och sköt om dej/er...kramen från kicki

2007-10-11 @ 20:57:36
URL: http://kickilettenstrom.blogg.se
Postat av: Inga M

Ninni: Maten var mycket uppskattad. Inte minst risgrynspudding som för många är lite exotiskt idag.
Jag bryner inte kålen så hårt då brukar riskerna för magont bli mindre.

Kicki: Trevlig hund som Ni kan jaga olika vilt med. Vildsvin är så läckert att äta så för den skull hoppas jag att de kommer hit. Men samtidigt är de lite knepiga att umgås med och ha i närheten så jag är lite kluven där.
Ha det bra på vidare jakt i Gräs!

2007-10-12 @ 08:08:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback