Norska lärares seniorprogram!

Glömde skriva om norska lärare i lördags. Vi var ju på födelesedagskalas i norska Askim i lördags kväll. Då hamnade jag bredvid en norsk lärare och mitt emot en norsk lärare. Det var intressant.

Man upplever i Norge samma frustration som vi gör i den svenska skolan över dokumentationshysterin fast man gör inte lika mycket i den vägen som vi gör här. Och det vill ju i och för sig till!

Men något annat var jag avundsjuk på: Seniorprogrammet för lärare i Norge.

Nu får jag reservera mig för att jag kan ha missförstått något pga språkförbistring och att jag kan ha glömt, men så tror jag att det var.

Från och med 55 års ålder så har man rätt till nedsättning med en lektion i veckan och gör andra arbetsuppgifter istället, typ rådgivning, handledning, blomvattning, trivselåtgärder, spec.

Från och med 60 år så har man rätt till 80% tjänstgöring med full lön

Från och med 62 år så kan man gå i pension med något sämre villkor än om man jobbar fram till 65 men det är inte så dåligt som i SVerige.

Inte fy skam. Jag undrar när man ska börja vårda sina lärare i Sverige. Före kommunaliseringen så trivdes lärare i Sverige oftast på sina arbetsplatser. Men enligt de undersökningar som görs nu ¨så är lärare väldigt slitna och framför allt sjuka i en helt annan omfattning än då (och då var man sjuk med full lön från första dagen plus fri läkarvård och medicin!). Så det kanske vore dags att börja med seniorprogram i Sverige också för att vårda den åldrande lärarkåren. 

Kan tänka mig att det behövs i en del andra jobb också, exempelvis vård och omsorg.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback