Gryta med älg och vildsvin!

Det är himla kul att laga mat när man har gott om tid! Idag var det hysat rymligt i tidsplaneringen. Jag har gjort en gryta på vildsvin och älg blandat. Det brukar bli smakrikt. Så här gör jag

Idag tog jag upp en större del av en vildsvinsbog så det tog en god stund att skära rent och få fram små fina köttbitar av det hela. Jag tar aldrig med senor eller annat.

Älgbitarna hade jag redan klara, skurna i små bitar.

Bryner bitarna väl i två rätt stora väl instekta gjutjärnspannor samtidigt på spisen och häver vart efter i modrens gamla fina stekgryta. Den som aldrig får diskas med diskmedel. Det går fort och jag steker i rapsolja. Under tiden breder jag ut hushållspapper framför spisen så att det inte ska stänka på golvet. Olja sprätter ju en del.

Skär lök och bryner på samma sätt.

Massor av kantareller som jag tinar upp och silar av spadet, bryner för att dra ur alla smakämnen vid hög temperatur. Häver i stekgrytan.

Sen i med mycket finskuren vitlök, enbär (Wachholdebeeren?) och älgbuljong. Idag räckte inte den egna hemkokade så då är jag generös med buljongtärningar och enkelt rött vin i.

Dessutom kryddas med viltkrydda, kryddsalt, svartpeppar, vitpeppar, rosmarin, mycket vitlök skuren i små små bitar och i med en rejäl klick svart vinbärsgelé.

Detta får koka i kort spad så länge som möjligt, gärna någon timma eller så för att "bilda familj".´

Sen i med finskurna grönsaker; vitkål, kålrot, selleri, morötter, purjolök och borde ha varit äpple också men det hade jag inget. Detta kokar med så länge det behövs för att de ska mjukna.

Därefter kan spadet spädas något med grädde eller som jag har sojagrädde  och soja. Och det är färdigt!

Inte helt fel med en god sallad till och ris eller potatis och kunde också vara rödkål men det har vi ätit i flera dagar nu. Kunde också vara ett hysat syrligt äppelmos, men det har jag inget idag. Det är också gott med dijonsenap och pepparrot bredvid, men det hade jag inte heller. Däremot så fick det bli rårivna morötter blandade med råriven kålrot.

Kommentarer
Postat av: Inkan

Oj - nu fick jag en massa härliga dofter inom mig...uppväxt som jag är i en familj där far jagade.
Idag äter jag mest fisk och grönsaker. Och det är så länge sedan jag smakade älgstek -med kantareller och stark svartvinsbärsgele...
men jag minns att det var gott!

Postat av: Ninni

Men åhh va det lät gott!
Förstår om ni njöt...själv fick jag en urgod plankstek..smakade inte helt fel det heller!
kramen

2007-10-07 @ 19:46:32
URL: http://ninni.blogg.se
Postat av: Nina på Johangården säger

mmmm... vildsvin som är så gott! *dreglar*

2007-10-07 @ 20:55:44
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: Cissi

mmmmm Låter väldans gott det där!
Har beställt älgkött men inte fått något ännu. Det har varit dåligt med älg sägs det men snart ska de ut i skogen igen. Jag håller tummarna!

2007-10-07 @ 20:57:17
URL: http://cissilina.blogg.se
Postat av: Inga M

Alla: Det blev gott! Nästan allt gick åt! Och då hade jag tagit till rejält, men det var ju fem glupska män också (och vi två mer försynta kvinnor)

2007-10-07 @ 23:09:04
Postat av: Gisan

Låter mycket smaskigt! KRamar...

2007-10-08 @ 06:05:42
URL: http://gisan.blogg.se
Postat av: Christina W

Har ingen jägare i närheten så det här kan jag inte prova. Får nöja mig med att blunda och förnimma dofterna.

2007-10-09 @ 08:08:11
URL: http://metrobloggen.se/godmat
Postat av: Inga M

Gisan o Christina: Vilt är gott!

2007-10-10 @ 06:24:00
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback