Vad håller NWT på med i Årjäng???

Nu handlar det om lokalpolitik så alla som inte är intresserade av Årjäng kan sluta läsa!

Med häpnad läser jag NWTs "avslöjande" artikelserie om det nya centrumbygget i Årjäng. Jag har läst de två artiklarna om o om igen för att hitta det man säger sig vilja avslöja men jag hittar det inte. Det man "avslöjar" är att Kjell Ericsson är en himla skicklig politiker  och att oppositionsledarna gör mycket släta figurer i det här sammanhanget, men jag antar att det inte var avsikten.

Har det gått för fort?  
Jag fattar inte på vilket sätt. NWT skrev om detta i december 2005 och först nu börjar man bygga. Under en period i mellantiden har centrumförslaget varit utställt för allmänheten att tycka om. Man har fått in synpunkter från en person, en boende i Karlanda utanför Årjäng! Oppositionsledaren för ( s ) har varit delaktig i besluten o haft information hela vägen men inte haft invändningar. Lite sent att komma o ångra nu och skylla på att hon blev övertalad av Kjell E. (Är det inte det politik handlar om; övertalning?)

Oppositionsledaren för ( v) hade kritiska synpunkter säger hon men valde att göra annat då saken skulle upp till beslut.. Och det var väl lika bra det för hon hade ju inte lyckats övertyga sina partivänner om kritiken utan var ensam om den och då är det väl tveksamt om hon ska driva den. Hon sitter väl i beslutande funktion på mandat från partiet inte för att torgföra personliga åsikter.

Är folk i Årjäng kritiska till centrumförändringen?
Uppenbarligen inte särskilt många eftersom man inte fått in några synpunkter på det utställda förslaget. Och som sagt ingen i politisk opposition har protesterat.  Många tycker nog att torget har varit rätt så fult, knappast något torg, mer en rejäl parkeringsplats med en bunkerliknande byggnad till bokhandel i mitten. Och ett troll som möjligtvis kan betraktas som en ful-kul kitschig leksak.  Jag tror att ett nytt torg har förutsättningar att bli snyggare, att få det fulare än det gamla vore något av en prestation.  Om man bemödar sig lite så kan det bli ett snyggt blickfång från E 18 och från hotellet.

Har Kjell E. kört över folk?
I artiklarna kan man utläsa att Kjell har lyckats övertyga omgivningen om att det här är bra och också sytt ihop lösningar som kunnat omfattas av olika parter, både i förhållande till de företag som agerar här och i förhållande till kommunpolitikerna och till Årjängsborna. Mycket skickligt att lyckas med det konststycket på så kort tid.  Här visar Kjell verkligen sin styrka som politiker; att samla många olika viljor, gripa de tillfällen som ges på vägen, kunna ändra färdriktning när det behövs, välja rätt beslutsforum, utnyttja sitt enorma kontaktnät, inte låta ett ärende fastna på vägen, tänka stort och affärsmässigt, ge sig själv handlingsfrihet genom att få mandat att agera utifrån en avsiktsförklaring istället för ett bindande beslut, osv, osv.  

Här agerar en mycket skicklig politiker och om jag inte hade vetat om  det förut, så skulle jag ha fått reda på det nu efter NWTs "avslöjande" artiklar. Och de personer Kjell E.  har som oppositionsledare i Årjängs kommun är inga duvungar i branschen. Ledaren för (s ) är yrkespolitiker som landstingsråd i Värmland och ledaren för ( v ) sitter i den innersta kretsen i sitt partis centralstyrelse.  Men de har ändå inget begripit säger de, alternativt inte lyckats övertyga sina partikamrater om att centrumbeslutet var fel.  Blekt agerande om man vill utrycka sig diskret!  Och det luktar illa att komma nu i efterhand o beklaga sig.

Det märkliga är att vi har fått behålla en så skicklig politiker som Kjell E i Årjängs kommun under så lång tid. Att ingen har "head-huntat" honom till det privata näringslivet eller mer centrala politiska positioner!

NWT "avslöjar" också att ett utlandsbaserat fastighetsföretag köpt ICA-fastigheten i centrum.

Jaha, so what? Har de begått något brott eller vad? Köpet ingick i en affär som omfattade ett antal ICA-fastigheter i västra Sverige och kan knappast misstänkas ha kommit till stånd för att svindla Årjäng.

Det finns två saker man kan anklaga Kjell E (KSAU) för.
 1. Man valde att ta 6,5 miloner av pensionsfonderna för aktieköp i hotellet. Det är möjligt att det ur ekonomisk synvinkel är god affär, men demokratiskt helt fel eftersom det strider emot den fastlagda policyn.
 2. Kjell E hade inte rätt att göra affärer på delegation på mer än 50.000 kr och han gjorde en på 60.000 kr.  Detta är sakligt sett felaktigheter och det är väl bara att erkänna och försöka rätta till.  Dags att kalla in två pudlar kanske?

Nu kan jag väl anklagas för att enögt försvara Kjells agerande, men jag måste beundra en persons uppenbara yrkesskicklighet i politik när jag ser den och det oavsett partifärg. 

Jag köper för den skull inte allt som Kjell E och de styrande i Årjäng gör. För något år sedan tog jag (och andra) strid mot ett dåligt förslag till skolledarorganisation och det slängdes i papperskorgen. Nu har jag skrivit ett medborgarförslag där jag är kritisk till att man låtit kommunens skollokaler förfalla under många år, till att man har låtit kommunala lokaler stå outnyttjade samtidigt som vi på min skola klättrar på varandra i trängsel och att man envisas med att laga och lappa skolor istället för att bygga nytt som passar till dagens skolundervisningsformer.  Det förslaget är mottaget av kommunfullmäktige och i vederbörlig ordning remitterat åt olika håll o kanter för yttrande före beslut.  

Jag får väl avsluta denna kommunpolitiska drapa med att säga att det jag skriver är enbart mina egna åsikter och att de bygger på vad jag läst i NWTs artiklar i ärendet  28:e april respektive 30 april. Artikelförfattarna är Arne Skorup och Jens Magnusson. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback