"Ondskans leende" - trist!


Jag slet med mig en pocketbok till Jönköping. Det är alltid bra att ha något att läsa så där på en resa. Jag hade en känsla av att M. F. s böcker brukar vara bästsäljare och att jag har gillat någon bok förut. Lagom lättuggat och enkelt.

Nu känns det lite knepigt att klaga på något som döda har gjort men författare är ju ofta döda eller hur man ska uttrycka det, så de får väl finna sig i det. Å andra sidan har M. F. fått oerhört mycket beröm för sina böcker och dessutom sålt dem till en förmögenhet. Den, om jag minns rätt,  ärvdes av  trädgårdsmästaren och en uppslitande familjekonflikt rullades upp i slaskpressen. Kanske är det olika varianter av den konflikten som bearbetas i hennes böcker, vad vet jag.  Hoppas någon initierad läsar rättar mig om jag är helt ute och seglar här.  Minnet börjar bli skraltigt och efter ett långt liv finns ju numera mycket att blanda ihop.

Den här boken var i alla fall en skuffelse! Urtråkig, pratig, kvasipsykologi!!!  
Efter några sidor så inser jag som läsare att här har hon tänkt sig att utifrån ett amatörmässigt resonemang hantera fenomenen pedofili, psykopati,  incest, och depression.  Runt de här begreppen får huvudpersonerna valsa omkring i ett pratigt och overkligt tillrättalagt vardagsliv. (Liknar väldigt mycket mitt litterära hatobjekt nr ett Vita tänder).  Det är mycket  schablonmässigt om mat och dukning och hämtning och lämning och bäddning för att fylla ut så att det ska bli något som hänger ihop. Men jag finner ingen trovärdighet i personskildringen eller miljön och resultatet känns enbart trist.

Jag rekommenderar inte boken. Det bästa man kan säga om den är väl i så fall att den var lättläst. Det var inga problem att läsa ut den som sängfösare två hotellkvällar. Och nu åker den raka vägen i soporna.

Kommentarer
Postat av: Trolda

Jag är heller ingen fantast av Fredriksson...Hon anses ju som "litterär" och som duktig, men jag förstår mig helt enkelt inte på hennes böcker. Och så är de URTRÅKIGA tycker jag...
Trolda - urtråkig..=D

Postat av: Annaa M

Jag har bara läst någon enda och inte förstått mig på hur hon kunnat bli bästsäljare, ungefär med dina ovanstående argument. Det är ju å andra sidan inte de bästa författarna som blir bästsäljare, se t ex på Nora Roberts... Efter Marianne F:s död var det ju en del som tyckte att det var så förfärligt att en journalist som inte älskat hennes böcker fick göra en minnesbetraktelse över henne i P1 där hon krasst erkände att hon aldrig älskat hennes böcker. Jag tycker nog det skulle känts falskt om alla stått upp och jublat och snyftat om vartannat om vilken strålande författare hon var när meningarna faktiskt är väldigt delade. Men pengar tjänade hon!

2007-05-20 @ 13:20:50
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Inga M

Trolda: Jag trodde det var bara jag som inte gillade henne men tydligen är vi fler. Jag glädjer mig i min svarta själ!
Annaa M: Jag har ingen helhetsbild av hennes författarskap, men är det så här så förtjänar hon varken berömmelsen eller förmögeheten i mina ögon! Det var väldigt medelmåttigt!

2007-05-20 @ 15:41:01
Postat av: Blackout

En väninnna + min mor älskar hennes böcker så jag läste några men tyckte inte alls att det var givande. Tråkigt och intetsägande, en bok bland andra, inget speciellt...inget man rekommenderar. Så minns jag att jag tyckte.

2007-05-20 @ 18:58:57
URL: http://blackout.blogg.se
Postat av: Inga M

Blackout: En till alltså som inte är frälst!

2007-05-20 @ 22:42:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback