Årjäng

?rj?ng

Årjäng ligger här nere som i en gryta mellan de skogklädda bergen omkring. Det ligger vid sjön Västra Silen som finns nere till vänster utanför bild.. Jag minns första gången jag kom hit 1972 på sommaren för att se min nya arbetsplats. Då kom jag precis den här vägen, som kortet är taget ifrån,  gamla E 18, och såg samhället så här fösta gången. (Neranför går nya E. 18 mot Oslo) Jag hade aldrig varit här förut och hade ingen anknytning hit, skulle bara jobba här ett år hade jag tänkt mig och sedan flytta tillbaka till "civilisationen" igen. Men jag gillade landskapet, naturen och sättet att leva här. Jag möttes av vänlighet och gästfrihet, vilket är typiskt för Årjäng. Så jag blev kvar.

image635


Så här byggs inglasning av köpcentrat. Det har länge önskats en upprustning av centrum i Årjäng. Annars har de senaste åren det mesta hänt i kommunens andra tätort, Töcksfors. Den ligger nära norska gränsen och gränshandeln har fått det att blomstra. Nu var det alltså Årjängs tur.

image636

Här bakom simhallen syns det nya hotellbygget. Här fanns ett gammalt hotell, Nordic, men det är nu rivet. Jag minns hur det var när hotellet byggdes. Man hade sparat och samlat pengar till en simhall och den skulle ligga vid skolan förstås, en kilometer härifrån. Men hotellkedjan bedrev "utpressning"; om inte simhallen byggdes i anslutning till hotellet så skulle det inte bli något hotell. Alltså blev simhallen och hotellet här bredvid E 18 och barnen på skolan har i alla år fått gå den här kilometern för att kunna komma till simundervisningen.

Det nya hotellet byggs i sann Gnosjöanda med nästan hälften av kapitalet från lokala företagare. Det finns en tradition av entreprenörskap här, att alla hjälps åt. Det ger en stabil ekonomisk grund för hotellföretaget. Återstår att se om det räcker till att göra hela hotellföretaget långsiktigt lönsamt. Det ska det ju vara för att motivera att kommunen gick in med 6,5 miljoner av de anställdas pensionskapital. Det ser  i alla fall så här i förväg tryggt ut och man har ju brukat sköta ekonomin bra i Årjängs kommun.

Kommentarer
Postat av: frktjatlund

Jag hoppas att barnens väg till hallen inte var farlig. Då kan man trösta sig med att de mådde bra av promenaden. Annars är det som vanligt, Money talks, som man säger.

Postat av: Inga M

Tjatis: Aha, är det så man säger att pengarna har talat.?!
Nej vi brukar inte attackeras av vargar på vägen om det är det Du menar :-)
Men det känns himla meningslöst att spendera den här extra timmen varje vecka travandes fram o tillbaka. Det är knappast en insats som kräver 440 högskolepoäng av mig i alla fall om jag säger så.! Men jag har inget val, det är bara att gå! Uträknat över alla år och alla lärartimmar till spillo....Schitt!

2007-05-10 @ 23:07:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback