Tevetittargener

När jag ändå håller på med TV.

Jo, den första TVapparaten i bygden fanns alltså på ålderdomshemmet i Guttarbol tvärs över haget här. Där bodde åldringarna och de behövde förstås ha något trevligt att se på. Det innebar att folk kom till ålderdomshemmets sällskapsrum på kvällarna om det var något speciellt teveprogram som sändes, typ Hylands hörna eller så.  Minst en av pensionärerna  där klädde sig fin när det var dags att se på TV. Han misstänkte att dom där inne i teven kunde se honom också. Det gick inte att få honom att ändra sig.

Men sedan blev det TV i varje hem förstås i början på 60-talet.  Rolands pappa hörde till de stora entusiasterna. Han älskade verkligen att se på TV och han lär ha hojtat hela kvällarna så fort han såg något bra och då måste alla komma rusande på en gång och se. Och det var en ansenlig mängd människor som bodde på Liane då.

Roland gillar också TV. Han vill gärna ha en bra apparat och vill kunna se många olika kanaler. Just nu gottar han sig sedan någon dag åt att kunna se Färjestads första slutspelsmatch i HD och i rejält format. Den går av stapeln i kväll.  Jag ser lite mer pliktskyldigt på TV och gör sällan enbart det. Oftare blir det så att jag kastar en getöga på teven medan jag gör något annat, mest för att vara sällskaplig. 

Men teveentusiastgenerna har fått en fortsättning. Den äldste sonen, Stockholmsonen ofta kallad i min blogg, älskar också TV, precis om sin far och farfar.

När han bodde i Stockholm i sin första egna lägenhet på 28 kvadratmeter så vet jag att jag ömkade honom för den lilla ytan. Men han försäkrade att det skulle ha räckt med 4 kvadratmeter. Han behövde bara en säng och en TV.

Nu har han äntligen uppnått en ålder och mognad som krävs för att våga erkänna att han verkligen gillar TV och recenserar teveprogram på sin blogg på tidningen (se mina länkar!). En present han fick en gång var några timmars tevetittande på teveprogrammuséet i New York. Där kan man få välja på massor av programklassiker genom tiderna.  Och en given 30-årspresent var hela boxen med alla "Vita huset avsnitten". 

Så kan man alltså följa det genetiska tevetittandet.

Kommentarer
Postat av: Sofie

och är det skillnad på män/kvinnors tv-tittande? Maken slår på tv i tid och otid för att bara zappa runt och "se var det är". Jag är fullkomligt ointresserad. Vidare tycker han att man "ska se" den film som går på fredagskvällen bara för att det är film....även om man sett den förut...bah...då bloggar jag hellre....

jag har flera vänner som upplever precis detsamma och det var precis samma för min mamma och pappa, han kollade tv och hon somnade för det var så trsit med tv - så det kankse är genetiskt här också - mitt bristande intresse alltså.

fast Desperate housevifes är bra!

Postat av: Inga M

Sofie: Fascinerande tanke med skillnaderna mellan män och kvinnor! Jag har inte tänkt så, men det är självklart möjligt. I så fall är nästa tanke; varför sitter vi kvinnor där bredvid och har tråkigt och somnar för att enbart vara sällskapliga och få någon valuta för alla pengar som de här apparaterna kostar? Varför ägnar vi oss inte med liv och lust åt något som vi tycker är genuint roligt istället?

2007-03-06 @ 18:40:43
Postat av: Alias1

Jag önskar ibland att jag skulle tycka lika mycket om att titta på TV som resten av min familj, det verkar vara ett så enkelt och billigt sätt att roa sig på samtidigt som de ser ut att koppla av och njuta utav tillvaron, men jag blir lätt uttråkad och ger mig hellre på någonting som jag tycker känns mer stimulerande än att sitta still och bli serverad stimulans. Däremot finns det program som jag faktiskt med nöje följer, men som sagt var tyvärr är de för få. Kanske är jag för rastlös av mig för att sitta still och insupa atmosfären framför TV:n, jag tror att det annars skulle ha varit bra för mig att kunna sätta mig ner när kvällen kommer och bara låta mig roas..;-)).

2007-03-06 @ 20:41:14
URL: http://alias1.blogg.se/
Postat av: frktjatlund

Jag är också övertygad om att rörliga bilder tilltalar män mer än kvinnor. (Genialt? Något för Annika Dahlström att forska i)

Jag har förstått att för makens del förhöjs hans egen tittarupplevelse av att jag sitter brevid.

2007-03-06 @ 21:11:21
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: johannapannan

fast jag zappar mycket runt runt... när det inte är någonting. suck..

Jag har skrivit mitt bidrag till skrivarcirkeln nu om du vill titta in!

2007-03-06 @ 21:42:45
URL: http://johannapanna146.blogg.se
Postat av: Inga M

Alias: Ja, visst vore det ett enkelt sätt att koppla av. Man har ju mätt hjärnaktiviteten vid tevetittande och konstaterat att de liknar dem vid sömn, om jag nu minns rätt, så steget är inte så långt till total dvala.

Tjatis: Vore ett intressant forskningsobjekt. Likså om det är som Du tror att upplevelsen förhöjs av att någon sitter bredvid. Här har vi just "avnjutit" hockeyn så där 7 stycken! Dvs jag har skött om tvätten.

Johannapanna: Jag ska kika in. Har varit inne o kollat några gånger förut också.

2007-03-06 @ 21:58:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback