Näringsbluffen!

Jag har skrivit om detta hos Tjatis också så jag fortsätter här nu när jag ändå är inne på näring o kost o så.

Jag hör till dem som försörjer hälsokostaffärerna. Enligt uppgift (Tjatis pappa) så har de en suverän mariginal i sin handel och växer upp som svampar ur jorden.

Man kan ju låta sig luras av olika idéer i sin omvärld och jag har valt hälsoköret.  Man måste ju tro på nåt.

Men från början handlar det om min zonterapeut. Hon säger att maten inte alls innehåller så mycket näringsämnen som vi tror. Mätningarna härör från femtiotalet någon gång. Då framställdes maten på ett annat sätt, djur och växter stressades inte så.  Det vi nu äter är alltså betydligt näringsfattigare och innehåller dessutom en hel flora av märkliga tillsatser som vi vet väldigt lite om effekterna av. Och så innehåller maten transfetter som är förfärligt farliga enligt en dansk forskare i ett av gårdagens teveprogram. De är förbjudna i Danmark och danskarna kan inte fatta varför "förbuds-SVerige" tillåter eländet.  Enligt forskarens tester fungerar inte branschens påstådda självsanering  heller. Det fullkomligt kryllar av transfetter i ICAs och IKEAs (?) hyllor.

Kontentan av det hela är att vi behöver tillskott av vitaminer och mineraler. Och jag köper vitaminer och mineraler för stora pengar. Funderar ibland på om det vore enklare att inte jobba så mycket utan använda de här pengarna till att gå ner i tjänst istället för att på så vis bli mindre stressad och därmed få en bättre näringsbalans. För om man stressar eller äter för mycket av något näringsämne så blir det obalans och det är heller inte bra. Så det så!

Jag raljerar naturligtvis nu. Egentligen tror jag mer på min zonterapeut än på den samlade näringsforskareliten (för vem betalar den? Zonterapeuten betalar jag!).  Och jag vet att jag behöver exempelvis kalk för att kompensera för att jag inte äter mjölkprodukter och B12 för det är lite skröpligt med det i vår släkt 

Kommentarer
Postat av: gunsan & bosse

Inga M... om denna kommer med nu tro... har tittat in ibland som vanligt, men kommentarerna försvinner eller går ej alls att få på plats... hur jag nu beskrev det tro. Härligt idag... jag har funderat så mycket på detta med fett bra och dåligt osv. Igår på NYHETERNA vilken kanal det nu var hi... så går Linköpings universites sjukhus, en professor, emot detta farliga fett alla pratar om. Det är ej kolesterålet som mår skit av det osv. Fettet lägger sig utan för tarmen och det ses vid operation. Detta går socialstyrelsen emot och håller fast vid de gamla 50 tals proverna osv. OBS!!! jag kan ha fel i namn osv här (Linköping rätt) men det jag tror på är att dessa människor som BARA OBS! BARA äter light och konstgjorda mini fett produkter godis dricker löäsk, men aldrig biter i en grönsak frukt osv. DE BLIR FETA I BLOD OCH KROPP m.m. Vanlig motion gå, cykla istället för bil ALLTID(undantag finns ju) och blandad nyttig och "osund" kost då är det ok tror jag. Och som du skrev din zonterapeut sa, vi har dåliga näringsvärden i våra marker, tänk alla konserveringsmedel vi har hur mycket "matas ej våra köttdjur med som VI får i oss. Vem säger att alla prover visar ofarligt och är sant. Lite här och lite där så BOM där kommer felen senare. Det du äter eller ej äter IDAG ger ej resultat ALLTID i morgon, men om tio år eller 20 år eller...
Jag tror du har rätt Inga. Och det skrev
i vår lokala tidning för några år sedan att vitamin-mineraltillskott ökar i ålder och är för lite som står lika på alla våra vitaminburkar.
Det är väl också så tycker jag att våra olika åldrar, länder. vikter ihop med våra ärvda krämpor gör att vi tömmer och tar in olika mänder vitaminer mineraler... så det du tål i"giftiga fetter osv" tål ej jag alls kanske... VI ÄR JU OLIKA ALLA varför inte i detta också...
OJ vad jag skriver idag... orkar du läsa.
Har kollat från varg till blommor och VALPAR... nämen gosingen då... helledulingen osv hi :) Jag har faktiskt glömt att titta in på din hundsida. Varför det är ju så härligt... Nu ska jag fösöka komma ihåg det. Ja du ... detta med att lämna ut sig osv. Vi håller nog på det som du.. man vet ju kanske ej hur andra tar det. Jag kan säga så här att jag har släkt i och runt Årjäng, men tänker ej gå in på detta mera. Jag njuter av dina bilder och texter det räcker så gott...Själv kommer jag ju från "Lusasken" då ... :)
ALLA-VOFFSISAR-OCH-ÖVRIGA-SOM-VILL-TA-EMOT-EN-STOR-VÅR-KRAM :)

Postat av: Blackout

Hälsokostbutiker ger mersmak, det finns en sådan uppsjö av saker "godsaker" balnd hyllorna. Jag köper Litozin, öljäst, kalk, blutsaft och fiskolja regelbundet och jag är övertygad om att det hjälper. Sedan tar jag extra E-vitamin men det köper jag på apoteket.

2007-03-29 @ 13:45:24
URL: http://blackout.blogg.se
Postat av: Anonym

Såg oxå det programmet igår det är så man blir mörkrädd. /pimpim

2007-03-29 @ 19:35:01
Postat av: Trolda

Jag tror på en sund livshållning med LAGOM av det mesta...Lagom med jobb, lagom med olika sorters mat, lagom med motion. Till stor del tror jag den allmäna ohälsan beror på dagens stressade samhälle och alla krav på oss människor. Själv arbetar jag 75% och det känns fullt tillräckligt. Då hinner jag med här hemma och hinner med mig själv. Kan också lyssna -så gott det nu går...-till kroppens egna "stopp-signaler". Jag tror dock inte det är fel med ett och annat vitamintillskott heller.

Trolda - Lagom...=D

2007-03-29 @ 21:07:50
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Inga M

Gunsan o gubbe: Jag tror att vi är många som funderar över vad vi eg. stoppar i oss! Tyvärr är det svårt att få fram några riktiga sanningar.

Aha du har släkt i världsmetropolen Årjäng! Va spännande!! Fast jag lär väl aldrig få veta vilka förstår jag. Får klura på det!

Mer hundbilder kommer!

Blackout: Jaha, en till som lägger en god del av lönen på hälsokosten. För det Du räknar upp är väl inte gratis heller. Roligt att höra att vi är fler. Huvudsaken är att man mår bra. om det är av tillskott eller tro spelar ju inte så stor roll.

Pimpim: Inslagen om bristen på självsanering var skrämmande

Trolda: Stressen förstör kroppens möjligheter att ha en god balans i näringsupptaget och stressen i sig lär förbruka exempelvis b-vitamin i farlig fart. Skulle också gärna jobba 75 % men i mitt jobb som klasslärare är det jättesvårt. Man måste liksom ändå planera för hela veckan. Risken är att det blir 100 % jobb för 75 % lön. Jag har inte testat än i alla fall. Men visst vore det skönt.



2007-03-29 @ 21:23:18
Postat av: Annaa M

Tihi, du kan nog gissa att jag inte lagt ett öre i någon hälsokostbutik! Köpte en burk omegakapslar på Ica i vintras men rapade rutten fisk och fick kli under fötterna - tål ju inte feta fiskar - så jag slutade med den också.

2007-03-30 @ 00:17:59
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Inga M

Annaa: Trodde inte det heller. Du är nog mindre lättlurad än de flesta av oss. Omega äter jag ibland men inte alltid. Och jag kan också känna av dem i magen.

2007-03-30 @ 05:27:52
Postat av: flasknosen

Intressant det här. Jag tror att gobbe ovan har rätt i att vi behöver olika saker, precis som vi mår dåligt av olika saker. Vi är ju unika individer hela vägen sas.
Kosttillskott hade innan jag lyckades ändra kosten och när jag sedan fick i mig allt, slutade jag eftersom jag inte längre mådde bra av tillskotten.
I övrigt tror jag mest på att äta varierat. Även om jag tänker på vad jag äter, äter jag även "skräp" då och då. Det är snarare mängderna i mitt fall. Kravmärkt köper vi alltid när det finns, så om ett par år kommer det säkert nån larmrapport om att det är hälsovådligt det också, hehe.

2007-03-30 @ 08:48:28
URL: http://flasknosen.blogg.se
Postat av: Manon

Äter inte heller vitaminer men har fått det rådet! Hon sa att frukten i dag har sämre näringsvärde mot förr...men är det inte antioxidanterna hon tänker på då och avhjälps det inte av att handla ekologiskt?

Men jag äter inte vitamintillskott och sådant heller faktiskt!

2007-03-30 @ 10:44:18
URL: http://manon.blogg.se
Postat av: Ninni

Jag går på det mesta i hälsokosten...jag äter Rosenrot, Omega3 och betakarotenpiller, varje dag!

Ha en skön dag, kram

2007-03-31 @ 10:09:00
URL: http://ninni.blogg.se
Postat av: Inga M

Flasknosen: Jag köper också alltid kravmärkt om det finns som alternativ. Håller med Dig om att man nog inte kan vara fanatiskt renlärig när det gäller kosten, men ändå lagom vaksam på helheten när det gäller näringsintaget. Jag dricker alltid vatten till maten och annars också. Då slipper jag få i mig en del socker o konserveringsmedel. Men i gengäld pular jag i mig godsaker så det jämnar ut sig.

Manon: Det är säkert så att man klarar sig utan också om det inte märks något speciellt. Jag vet t.ex. att jag slarvat med kalktabletterna (magnesium) om jag börjar få kramp i fötterna på nätterna och med b-vitaminer om jag får torra spruckna läppar.

Ninni: Jag äter Omega 3 ibland men får en del uppstötningar av dem.

2007-04-01 @ 07:57:13
Postat av: Annaa M

Kravmärkt har ju inget direkt med hälsa att göra, det är ingen hälsomärkning. Det är så trist varje gång det basuneras ut i media att kravmärkt inte är nyttigare än konventionellt odlade grödor. Men det är ju inte det märkningen handlar om. Å andra sidan känns det ju mer hälsosamt att äta frukt och grödor som inte är framdrivna med hjälp av kemikalier eller besprutade! Miljön mår bättre av framställningsmetoderna, det vore ju fan om inte människan också skulle göra det!

2007-04-01 @ 14:58:48
URL: http://annaamattsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback