Slut på flumskolan?

Noterar med tillfredsställelese att socialdemokraterna nu bestämt sig för att avsluta det decennielånga experimentet med "flumskola", försöket att göra skolan till en "Mädchen für alles", en institution som ska vara allt och därmed inget. Det sägs att man upptäckt att det saknas stöd i de egna leden för den skolpolitik man hittills fört. Det är bara så märkligt att man kunnat vara så döv för detta under så många år. Hur har man kunnat låta extremt tjänsemannastyre fått råda så länge? Det verkar som om Mona Sahlin är på helt rätt väg när hon säger att hennes uppdrag nu är att lyssna. Det har ingen gjort på länge i det här partiet och det är här man har ett stort underskott. 

Nu tror jag inte att det är någon medicin mot flumskolan att införa betyg i årskurs 6 och tidiga nationella prov. Det är inte staten som ska ha mandat att utvärdera och dra konsekvenserna av det man ser utan de som jobbar i skolan; lärare och elever. Jag tror att man måste ge skolledare, lärare, elever och föräldrar en möjlighet att få ordning och arbetsro i skolan. Man behöver också få lov att syssla med det som skolan ska syssla med, ett tydligt uppdrag. Dessutom måste man ta itu med lärarutbildningarna, vilket Alliansen också börjat med. Där finns idag en djungel av smörgårdsbordsutbildningar som ter sig helt omöjliga för en anställande kommun att värdera. Lägg sedan därtill att man har behörighetskrav vilket gör att man kan vara tvungen att anställa en sökande lärare trots att han / hon inte har en utbildning som passar för jobbet. Man kan exempelvis tvingas anställa en lärare som saknar kunskap om läsinlärning i årskurs 1.

Bra när det vänder och till slut går åt rätt håll. Förstår inte alls kritiken mot Mona Sahlin. Hon har inte gått in och talat om hur det ska vara och slagit näven i bordet så som man varit van under lång tid i partiet att ledaren gör. Hon har en helt annan ledarstil och jag hoppas att hon får pröva den fullt ut även om den inte ger underlag till rubriken på det sätt som G.Ps militanta utspel har gjort.

Kommentarer
Postat av: Gisan

Kloka tankar! Kramar till dig...

Postat av: En liten tant

Jag ser med starkt intresse fram emot både en ny skolpolitik och vad denna utfästelse från Sahlins sida om att hon ska lyssna egentligen kommer att betyda.
Jag ser fram emot en uppvärdering av skolan och betydlslen av både utbildning och bildning. Socialdemokraterna håller sig med en dubbelhet när det gäller skolfrågor å ena sidan ska alla få samma möjlighet å andra sidan står man inte upp för att skolan är viktig.
T.ex. Finlands goda resultat beror till stor del på det finska samhällets attityder till skola, utbildning, bildning och lärarnas arbete - att det är viktigt, att man som elev har ansvar, att man som förälder har ansvar osv.

2007-07-12 @ 15:57:01
URL: http://tant.webblogg.se
Postat av: Alias1

Jag välkomnar också en förändring, även av lärarutbildningen som du också nämner. Det är lika illa för oss som går på utbildningen då vi inte heller vet vilka kurser som är mest gångbara/användbara ute på skolan. Man får använda en stor portion av sitt eget sunda förnuft och sedan försöka få någon form av feedback på sina ideer genom yrkesvägledarna och sedan hoppas på att man gjort ett bra val. Tyvärr är utbudet av kurser så stort och man kan skräddarsy sin utbildning så mycket att man riskerar att inte få en relevant utbildning överhuvudtaget..... Jag har precis själv suttit och tittat igenom hela utudet då jag måste välja två stycken 10p kurser till nästa höst, så jag vet vad jag pratar om..;-)).

2007-07-12 @ 22:14:29
URL: http://alias1.blogg.se/
Postat av: Inga M

Gisan : Tackar!
Tant: Finlands goda exempel är värt att studera. Vore roligt att se jämförande forskning.
Alias: Jag förstår Ditt dilemma, det är ungefär det vi hör från lärarkandidater på min skola också.

2007-07-13 @ 01:28:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback