Semester 07 Danmark Louisiana

Semester Danmark Louisiana
För min del var besöket på Louisiana konstmuseum vid Helsingör höjdpunkten! Det här är och förblir ett fantastiskt museum vid Öresund / Helsingör och ibland vill jag ta jobb här som servitris eller vad som helst för att bara få vara här jämt! Jag borde alltså ha haft minst 3 dagar för det här besöket. Muséet är gigantiskt i storlek och hade tre stora utställningar just nu som jag verkligen hade velat ha flera dagar att se, gå tillbaka till och se mer av. Nu blev det några timmar på eftermiddagen, men dock lyckades jag få till det bra ändå. Jag vet att gubben kan gå här en stund men inte länge så jag förslog att han skulle åka till Helsingör och handla öl och sånt att ta hem medan jag började gå här. Det var ett lyckodrag! Jag fick ett par timmar ensam här och en stund gick vi tillsammans.

Julie Mehretus utställning var fin. Hon är en konstnär som kommer starkt sägs det (jag kan inget sånt). Hennes stora bilder visar på stadsplanering och arkitektur utan att vara direkt föreställande. Men tillräckligt för att jag ska begripa vad hon försöker visa tror jag. Och hon gör det med till synes så enkla medel!! Små streck och punkter och sånt! Hon har en mycket internationell bakgrund, uppväxt i olika världsdelar så som jag förstår att man måste ha för att se och ställa frågor omkring hur städer och arkitektur byggs.

Cecil Balmonds utställning med arkitektur i centrum var helt suverän! Han hanterar arkitektur som en glaspärlespelare! Han ställer det mot / med matematik, aritmetik, geometri, musik, fraktaler, kvantfysik, 
estetik  på ett helt fantastiskt sätt. Här hade jag kunnat tillbringa en hel dag bara med denna utställning för att kunna tränga in i begreppsvärlden runt varje enskild illustration av hans teser om hur arkitektur hänger samman med andra vetenskaper.

Och till sist en stor och helt fantastisk utställning "Made in China" , kinesisk konst just nu!!  Den visar upp en mängd nutida kinsesisk konst och många konstnärer finns representerade. För första gången ser jag alla skrymslen i muséet använda!  Här kunde jag nog också ha tillbringat en hel dag bland mängder av konstverk. Jag känner inte till kinesisk konst alls så jag hade behövt läsa om alla konstnärer också. Kinesisk konst idag är tydligen på många sätt en uppgörelse med kinesisk konst under Mao-tiden! Jag ser i många konstverk att de på något sätt förhåller sig till det förflutna i Kinas historia under den senare halvan av 1900-talet. Och jag är glad att jag såg utställning med maoistisk kinesisk konst på Kulturhuset för ett par år sedan. Den speglade den då godkända konsten av de lyckliga soldaterna, den trinda familjen, odlingens glädje, kulturrevolutionens välsignelse och framför allt Mao som en gudliknande varelse. De nutida bilderna i kinesisk konst förhåller sig på något sätt till de här gamla bilderna och vill göra upp med de schablonmässiga idyllerna som var de enda godkända under många år.  Det hade inte varit möjligt att förstå de här visade nutid konstnärerna utan att ha bakgrunden från Kulturhusets utställning. Det var en fin upplevelse här på Louisiana! Varför ska det vara så långt bort!!?? Jag kommer inte hit ens varje år!!  Bara nästan!

image772

Titten i skulpturparken blev kort förstås eftersom det här är verk som finns kvar och kan ses när som helst. Jag kan bara konstatera att mitt favvokonstverk här fortfarande är felplacerat.  Fösta gången jag såg det stod det ute i trädgården i en stor lummig berså. Det gröna speglade sig i pelaren och gav ett intryck av att stenen svävade i luften utan stöd. det var fantastiskt. Här inklämd nära väggen på en stensättning är det bara fel! Suck!

Kommentarer
Postat av: Bloggblad

Åh, jag som passerade där för några år sen utan att stanna... men kanske måste det vara ett mål i sig, och inte bara ett stopp på vägen?
Jag inser att jag missat en massa fint, men jag har scrollat och läst och tittat på dina semesterbilder. Blir nästan ressugen, trots att jag ställt in mig på att vara nöjd med att vara hemma och röja/renovera.

Postat av: Börje

Louisiana är ett måste vid varje Köpenhamnsbesök! Tyvärr blir det inte varje år för mig heller.
Den kinesiska utställningen låter väldigt spännande. Det händer uppenbarligen mycket i Kina just nu. Passerade Älvkarleby norr om Uppsala nyligen där kinesiska arbetare uppför ett gigantiskt, fullkomligt sanslöst köpcentra - Dragon Gate - helt i kinesisk stil och med material och metoder från Kina. Globaliseringen har verkligen tagit fart.

2007-07-04 @ 21:01:53
URL: http://hoglander.se/blog
Postat av: Inga M

Bloggblad: Absolut värt ett besök!
Börje: Kina har tagit fart på alla sätt. Om jag förstod det rätt vid vårt Älmhultbesök så har nu IKEA etablerat sig i Kina också. Dörrarna har äntligen öppnats åt båda håll.

2007-07-04 @ 23:10:16
Postat av: Blackout

Jag var där i förra veckan :-)
Varje gång är en ny upplevelse.

2007-07-07 @ 16:52:22
URL: http://blackout.blogg.se
Postat av: Inga M

Blackout: Lyckliga Du som bor så nära!

2007-07-07 @ 17:51:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback