Semester 07 Danmark Arken

Semester Danmark Arken
Vi åkte till konstmuseet Arken på Ishöj söder om Köpenhamn. Det är en fantastisk byggnad! Den ser ut som ett stort skepp utslängt mitt ute på sandslätterna efter Öresund på danska sidan.  Det som hänger här till höger är kafeterian. Museet ägs av Köpenhamns "amt" och har en liten men naggande god samling av modern dansk konst. Museet invigdes så¨sent som 1996. Här finns en hel del Egill Jacobsen, Steffensen, Torbjörn Lausten, Per Kirkeby,  Det som jag kommer ihåg av utställningen i år var den finländske fotografen Jouko Lehtolas  bilder av ungdomars liv som en initieringsprocess till vuxenlivet via alkhol, droger och festande "Young heroes".  

image768
Så här ser det ut inifrån i fiket. Det påminner väldigt mycket om ett båtgolv tycker jag (som inget kan om båtar)

image769

Här är dörrarna in till toaletterna på Arken. Kolla nitarna och metallen. Ska föra tankarna till båt och man lyckas verkligen.

image770

Här är handfatet i mitten! Det är flott!

Utställningen för säsongen handlade om "Människan" och människans olika roller som genusvarelse, som generationssymbol som klassföreträdare osv. Bilderna var från museets egna samlingar. En helt ok utställning men den lämnar inga djupa spår, om jag säger så. Det är nog för min del akitekturen som lockar mig hit så fort jag  kan. det finns alltid något nytt att upptäcka där fast huset har stått i ganska många år nu. Om jag minns rätt så ritades det av en arkitektstuderande som var på väg att bli utkastad från utbildningen för han ansågs obegåvad. Men jag kan minnas fel. Fast i förhållande till de utställningar jag sett här så tar byggnaden över, det blir "mycket väsen för litet ull" eller hur man ska uttrycka det. Utställningarna är bara ok medan byggnaden är suverän.

Kommentarer
Postat av: Börje

Ja nu kräver varje Köpenhamnsbesök en avstickare både till Louisiana och till Arken. Man får ligga i!

Postat av: Inga M

Börje: Fast om jag måste välja så blir det Louisiana förstås. Arken kan man nog nöja sig med att besöka mer sällan. Det är alltså själva byggnaden som är det stora konstverket. Det är svårt att hitta dit också om man inte vet att det finns. Men om man letar sig fram till Ishöj så går det.

2007-07-04 @ 23:12:18
Postat av: Börje

Jo jag har faktiskt besökt Arken några gånger, går bra med pendeltåg vill jag minnas. Håller med om att det är själva byggnaden och miljön som är dragplåstret. men det är ju ett ganska ungt museum så utställningsverksamheten kan ju utvecklas!

2007-07-05 @ 10:10:01
URL: http://hoglander.se/blog
Postat av: Inga M

Ja, så där 10 år är ju inte så länge för ett museum. Man har inte så mycket av egna samlingar att visa upp eller byta med för att få in andras verk till sina utställningar. Just nu ser det ut som om man nischar sig med dansk modern konst eller också är det bara knappheten som styrt inköpen. Men Danmark har flera fina museer.

2007-07-05 @ 11:39:43
Postat av: Blackout

Arken är min mors favoritställe.Arken och den nya operan.

2007-07-07 @ 16:49:51
URL: http://blackout.blogg.se
Postat av: Inga M

Blackout: Den nya operan har vi inte sett än, men det ska bli.

2007-07-07 @ 17:52:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback