Semester 07 Älmhult

Semester 07 Älmhult
Vi tillbringade ett par dagar i Älmhult på semestern. Vi bodde hos stockholmssonens svärföräldrar in spe och blev mycket vänligt och generöst mottagna. Modren hade lagat en massa god mat där även jag kunde äta läckerheterna. Här syns förrätten på första dagens trerätters; en jättegod fiskrätt. Vi mådde som bortskämda prinsar eller hur man ska uttrycka det. Tack ska Ni ha för allt om Ni läser det här och hoppas att Ni har det bra på Er resa i Kina just nu.

image778
Linné var född nära Älmhult, i något som heter Råshult om jag minns rätt. Här finns nu ett litet museum och en vacker trädgård med blommor och grönsaker. Linné bodde här och var son till en präst. Sedan flyttade han till Uppsala o återsåg tydligen aldrig sin barndomsbygd igen, trots alla resor, om jag förstod det rätt.


image780

Stormen Gudrun härjade vilt här nere och så här kan det se ut. Vi gjorde en långpromenad i omgivningarna

image781

Vi träffade också på ett par arbetare som med hjälp av en maskin gjorde en inhägnad som naturreservat. De satte upp nätet på stolpar som impregnerats, inte med giftiga kemikalier utan med brännmetoden. Dvs om man bränner på träet så det bildas minst en halv cm lager av kol, så ska det fungera mot röta. Spännande alternativ!

image782

Vi gick en lång skön promenad i ett naturreservat vid sjön Möckeln (tror den heter så). Det var fantastiskt fint! Och välbehövligt med tanke på all god mat som vi proppade i oss.

image783

"Svärdotterns" bror hade precis hämtat en hundvalp och vi fick beskåda undret. Jättesöt! En terrier men jag kommer inte ihåg vilken förstås. De har så konstiga namn.

image784

Jo, det är hon som är på reklampelaren. Jättesöt förstås, men inte fotomodell till vardags. Hon jobbade här på IKEA i Älmhult först med repro, dvs konsten att göra bra reklambilder, men finns numera på en reklambyrå i huvudstaden.
När man är i Älmhult så måste man bara gå på IKEA ett varv. Det var ju här det började med Ingvar Kamprad en gång i tiden.  Vår sagesman berättade att det känns lite märkligt att stå i kön på ICA här och upptäcka att framför står Ingvar själv, dvs en av världens rikaste män. Han har handlat lite ost och bröd, packar ner det i en kasse, tar en vanlig Volvo och åker. Kamprad har alltså fortfarande hus i Älmhult, ett av sina hus antar jag. För han har väl några till, bl.a. ett ganska flott i Schweiz om jag inte minns fel. Men han lever nog till vardags inte något utsvävande lyxliv om jag förstått det rätt.

image785
Och jag köpte Värendsdräkten!! Så här vacker är den!!
Har alltid tänkt att jag skulle sy en Värendsdräkt. Min far och hela hans släkt i generationer kommer från Värends Nöbbele i Småland och vi var ofta där på somrarna när jag var barn. Men jag blev med åren för lat för ett sådant projekt, det får räcka med att jag sytt mig en Sverigedräkt för många år sedan. Den här köpte jag nu begagnad (två gånger använd!)men den är som ny. Jätteglad är jag att jag fått tag på den till slut. Hade aldrig tänkt på att leta efter färdigsydd på nätet men fick tips av en kollega på skolan på examensdagen i år. Nu blir det den här nästa år på examensdagen.
Får väl passa på tillfället att efterlysa huvubonad och ytterplagg som hör till, samt även skor i storlek 38 / 40. Hör av Er om Ni vet någon som har till salu eller som kan tänka sig att sy upp.

Kommentarer
Postat av: Blackout

Vilka härliga färger i dräkten! Den är mycket fin.

Postat av: IngaM

Blackout: Är den verkligen!

2007-07-07 @ 17:45:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback