"Naturens död"

Så var rubriken på en artikel av Per Wirtén på Expressens kultursida i fredags den 13;e juli 07. Jag läste artikeln då. Jag brukar inte läsa kulturartiklar alls egentligen. Fattar oftast inget. Får alltid en känsla av att det är ett gäng på 5-10 grabbar som skriver för varandra. På ett eget språk, med egna gliringar som ingen utomstående begriper. Fast så är det naturligtvis inte för då skulle de inte syssla med så högtstående saker som att skriva kulturartiklar.

Nej, men jag läser gärna tidningen Lands skogbilaga. Skogen intresserar mig och fascinerar mig, att vistas i, bo i, äga, handla med, bruka, gödsla nationalekonomin med osv.  Den är mångsidig och spännande till skillnad från kulturelitens interna käbbel. Därför lockas jag att läsa den här artikeln. Rubriken "Naturens död" var intresseväckande och illustrationen var en äkta skogshuggare med motorsåg och allt. Dessutom tycks artikeln vara den första av en serie med titeln "Vi vantrivs i naturen".

Jag läste artikeln i fredags och jag fattade inget. Retade mig lite på det. Tidningen blev kvardrälld på altanbordet och lätt irriterad läste jag om den nu. Och tror att jag fattar något. I så fall har Per Wirtén inte fattat nåt.

Han menar att naturen som föreställningsvärld är död eftersom den tvingas in i politikens korridorer av klimathotet. Fast han skriver det mycket omständligare än så och han måste hela tiden låtsas att han lyssnar på rödhakar medan han skriver så det blir så mycket onödig text.  Och sen måste han hänvisa till filosofer som ingen har hört talas om.

Det visar sig att karln har alltså gått omkring hela livet och trott att naturen är en av människor orörd idyll som har utvecklats oberoende av mänsklig aktivitet.  För P W är naturen som begrepp, synonymt med orörd vildmark. Var har han varit???  Hur har han kunnat växa upp i ett land som till större delen består av skog och vars välfärd bygger på skogs- och träindustri utan att förstå skillnaden mellan natur och orörd vildmark?

Naturen har aldrig varit orörd av människohand.  Den har alltid varit brukad, ägd och vårdad av någon även om denna någon inte ständigt har irrat omkring på sina egna marker för att upplysa bärplockande stadsbor om det.

Och så har det varit under århundranden. Skogen har använts till att bygga hus med, snickra möbler av, elda med, ha som betesplats för tamdjur, jaga i osv.  All natur i Sverige ägs av någon som ser till att den mår bra och att djuren som finns där kan överleva på ett drägligt sätt.  Den sköter sig inte själv.  Välkommen ut i naturen Per Wirtén, du kommer inte att vantrivas i den. Den är fantastisk och om naturens ägare får lov att fortsätta vårda den utan allt för mycket politisk klåfingrighet så kommer den att fortsätta vara fantastisk.

Kommentarer
Postat av: Anna

Hej Inga. Tack för påhälsningen. Jo, riddarspel rekommenderar jag dej att titta på...mäktigt!! Varje år är riddarveckan i Hova, så nästa år kan ni ju komma. Ha det fint. Anna

Postat av: Pierre

Det verkar som om P W är född och uppväxt i Stockholm.
Han har nog troligtvis inte heller varit utanför 70-skyltarna.

2007-07-16 @ 17:43:26
URL: http://Zalt.blogg.se
Postat av: Alltiallon

Mm, det är inte alla förunnat att se samband. Inte alla förunnat att se orsak och verkan heller..;-))). Vill också tala om att jag blev glad över att du hittade till min "nya" blogg...

2007-07-16 @ 21:37:29
URL: http://blogg.expressen.se/alltiallo/
Postat av: helena ehrencrona

Jaaaa riddarspel är görkul... Jag å min sambo är medlemmar i st:nicolai riddare. Sambon som just riddare. gå gärna in på www.stnicolai.se för att få mer info

2007-07-16 @ 23:10:51
Postat av: helena ehrencrona

Jaaaa riddarspel är görkul... Jag å min sambo är medlemmar i st:nicolai riddare. Sambon som just riddare. gå gärna in på www.stnicolai.se för att få mer info

2007-07-16 @ 23:14:56
Postat av: Börje

Intressant fråga. Jag som bor i storstan med den fint anlagda Hagaparken som närmaste natur har dock aldrig trott att naturen varit opåverkad av människan. Måste se om Expressenartikeln finns på nätet.

2007-07-17 @ 11:53:48
URL: http://hoglander.se/blog
Postat av: Trolda

Ibland känns det onekligen som om "våra" politiker och "kultur-elit" skriver helt för dem själva och faktiskt inte har en AAAAANING om verkligheten...Att de skulle vara NATURMÄNNISKOR tror jag tyvärr är helt är helt uteslutet...."Welcome to the Reality" skulle man vilja säga.....
Trolda - Mitt i Verkligheten....=D

2007-07-17 @ 19:44:31
URL: http://trolda.blogg.se
Postat av: Pialotta

De som bor i storstaden och inte ser den verklighet utanför i skogar och annat vet inte så mycket om verkligheten.. visst förstör människan det fina i naturen, det som inte naturen själv åstadkommer..
Ha en trevlig dag i eller utanför skogarna..
Tjingeling

2007-07-18 @ 08:38:29
URL: http://kafferasten.blogg.se
Postat av: Inga M

Anna: Insåg när jag var i Åsbro att Hova ligger rätt nära, så det kan mycket väl bli en tur dit nästa år.
Pierre: Exakt!
Alltiallon: Jag blir ju fascinerad av referensramarnas betydelse när jag läser ett sådant debattinlägg. Ordet natur har helt olika betydelse för olika människor och då är det svårt att föra en meningsfull debatt om man inte är medveten om det.
Helena: Jättefestligt att Ni också är intresserade av riddarspel. Det är ju inte så vanligt här i krokarna
Börje: Jag måste lära mig att länka till artiklar som jag resonerar om på bloggen!
Trolda: Det blir ibland befängda debatter om natur när verklighetsanknytningen helt saknas. Men man kan också tänka att det finns en point i att detta kommer fram och blir belyst.
Pialotta: Både natur och människor har allt att vinna på att man sansar sig och inte skapar en centralstyrd naturdiktatur som styr utifrån utopiskt skrivbordstänkande.

2007-07-18 @ 10:08:01
Postat av: helena ehrencrona

Nä tornerspel är udda men urkul sysselsättning. ja nu ska väl sanningen fram att det inte är jag som utövar det utan min våghalsige sambo men allt runtomkring,allt trevligt folk och alla fina ställen man varit på under åren är en upplevelse för livet bara det.

2007-07-18 @ 21:13:07
Postat av: Inga M

Det låter som en spännande och udda hobby! Men tjejer rider väl inte antar jag, de blir väl bara räddade eller så.

2007-07-18 @ 22:51:21
Postat av: Annaa M

Har inte läst artikeln du pratar om men jag får en känsla av att den är i linje med en natursyn ur vilken t ex våra första nationalparker skapades och Svenska Naturskyddsföreningen skapades i början av 1900-talet. Det finns även en del klassiska litterära verk på samma tema. De står för ett slags mystifierande av den orörda naturen där människans roll är att värna och känna stor vördnad. "Stadsmänniska" säger någon, nja, så enkelt kanske det inte är, snarare en natursyn skapad av en borgarklass som inte själva varit beroende i första hand av "naturens gåvor" annat än som rekreation.
En del av den svenska naturvårdsdpolitiken är naturligtvis framväxt ur denna natursyn/ideologi vid sidan av bland annat en ny "modern" miljörörelse. Säga vad man vill, men jag tror vi har en hel del att täcka den ändå...

2007-07-19 @ 11:36:21
URL: http://annaamattsson.blogg.se
Postat av: Inga M

Anna M: Intressant aspekt på detta med natursyn! Du har säkert rätt. Jag har inte Dina insikter i naturvårdstänkandets framväxt. Men jag tror inte PWs artikel tillför vare sig kulturen eller naturvården något väsentligt.

2007-07-19 @ 13:24:02
Postat av: Helena ehrencrona

Jodå vi har en tjej med i vår förening. Fast oftast är det ju så att tjejerna blir väpnare. Men det är kul det också.

2007-07-19 @ 13:37:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback